Hlavní obsah

Šetření se jednomu z benefitů vyhne. Stát nechá výhody penzijku

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Vláda chce snížit podporu benefitů, příspěvků firem na penzi se to však nedotkne.

Reklama

Ministerstvo financí zveřejnilo přesný text návrhu vlády na zeštíhlení podpory zaměstnaneckých benefitů. Vyplývá z něj, že podpora penzijního spoření zůstane zachována v původní výši, a dostává tak výhodu před ostatními benefity.

Článek

Koalice se minulý týden shodla na úpravách úsporného (konsolidačního) balíčku. Bez dalších podrobností z něj za oblast benefitů vyplynulo to, že jejich daňové zvýhodnění zůstane zachováno s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období.

Ministerstvo financí (MF) nyní na svých stránkách upřesnilo, jak konkrétněji má nová úprava vypadat. „Všechny doposud od daně osvobozené nepeněžní benefity, které zaměstnavatel zaměstnanci poskytne, budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob za dané zdaňovací období na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy (aktuálně 20 162 Kč ročně),“ uvedla Petra Vodstrčilová, mluvčí ministerstva.

Penzijního spoření se změny navržené v konsolidačním balíčku netýkají, ty zůstanou nadále zvýhodněné stejně.
Petra Vodstrčilová, mluvčí MF ČR

Zaměstnanci budou moci podle ní nadále čerpat například příspěvek na zájezdy, kulturní nebo sportovní akce, na tištěné knihy a podobně a u příspěvku zaměstnavatele na stravování pracovníků má dojít ke sjednocení podmínek pro osvobození takového příspěvku bez ohledu na jeho formu. Stravenky by tak měly být pro firmy daňově uznatelné do výše 107,10 koruny (pro rok 2023).

Výhody u penzijního spoření zůstávají

Vodstrčilová tak zestručnila hlavní zásady, které jsou na stránkách ministerstva uvedeny přesně v paragrafovaném znění konsolidačního balíčku. Do benefitů patří i příspěvek zaměstnavatele na penzijní spoření. To však podle nové informace do výčtu osekaných benefitů zahrnuto nebylo.

„Penzijního spoření se změny navržené v konsolidačním balíčku netýkají, ty zůstanou nadále zvýhodněné stejně,“ konstatuje mluvčí MF.

Firmy tak budou moci nadále bez většího omezení přispívat lidem ročně až 50 tisíc korun na důchod a tento příspěvek bude osvobozen od odvodů na zdravotní a sociální pojištění a firma si ho dále bude moci dát do daňově uznatelných nákladů. Limit 50 tisíc korun platí souhrnně pro příspěvek zaměstnavatele na penzijní spoření i životní pojištění.

Z příspěvků přesahujících tento limit budou muset zaměstnavatelé dále odvést povinné sociální pojištění a zdravotní pojištění. Stejně tak zaměstnanec musí z této částky odvést nejen sociální pojištění a zdravotní pojištění, ale také daň z příjmů.

Anketa

Jak moc využíváte v práci benefity (v přepočtu na peníze/měsíc)?
1–1000 Kč
16,5 %
1000–2000 Kč
22,8 %
2000–5000 Kč
17,6 %
5000 – 10 000 Kč
6,9 %
více
4,4 %
benefity nevyužívám
5,6 %
firma benefity neposkytuje
26,2 %
Celkem hlasovalo 10386 čtenářů.

Pro finanční trh je toto upřesnění překvapivé a může pozitivně ovlivnit chuť lidí spořit si na důchod. „Když se nyní zhorší podmínky u některých zaměstnaneckých benefitů, může to znamenat, že samotné firmy od jejich poskytování ustoupí, případně by si zaměstnanci museli částky doplácet na úkor svých výplat,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Firmy pak podle něj pravděpodobně sáhnou po benefitech, kterých se toto nové omezení netýká a které mohou daňově uplatnit celé. „Takovým zaměstnaneckým benefitem bude i nadále příspěvek na penzijko, který je daňově výhodný pro obě strany – jak pro firmy, tak pro zaměstnance,“ dodává Poklop.

Reklama

Doporučované