Hlavní obsah

Putinova válka vyhání z Ruska bankovní obry s adresou na Wall Street

Foto: Shutterstock.com

Bankovní giganti opouštějí Rusko. Ilustrační foto.

Reklama

Významná americká investiční banka Goldman Sachs ukončuje veškerou svou činnost v Rusku, a je tak prvním bankovním gigantem z Wall Street, který se kvůli válce na Ukrajině ze země stahuje.

Článek

Investiční banka Goldman Sachs se kvůli ruské agresi na Ukrajině rozhodla stáhnout z Ruska, je tak první investiční bankou z Wall Street, která tento krok podnikla, informovala agentura Bloomberg. Zpravodajský server CNBC ve čtvrtek ve večerních hodinách dodal, že aktivity v Rusku ukončí i další bankovní obr JPMorgan Chase.

Obě investiční banky se tímto rozhodnutím připojují ke stále rozšiřujícímu se seznamu společností a značek, které přerušují provoz v zemi. „Goldman Sachs ukončuje svou činnost v Rusku v souladu s regulačními a licenčními požadavky,“ stojí v prohlášení americké banky.

V prohlášení banka také uvádí, že se nyní soustředí na podporu klientů a zajištění bezpečnosti zaměstnanců. Podle agentury Bloomberg se část zaměstnanců přesouvá z Moskvy do Dubaje. Goldman Sachs měla v Rusku přibližně 80 zaměstnanců.

„V naší roli jako tvůrce trhu stojícího mezi kupujícími a prodávajícími pomáháme aktuálně našim klientům snižovat jejich riziko u ruských cenných papírů, které se obchodují na sekundárním trhu, nesnažíme se na trzích spekulovat,“ dodala banka v prohlášení.

Goldman Sachs měla podle údajů Banky pro mezinárodní zúčtování (BIS) na konci roku 2021 úvěrovou expozici vůči Rusku ve výši 650 milionů amerických dolarů.

O ukončení činnosti v Rusku informovala v pozdějších čtvrtečních hodinách středoevropského času také JPMorgan Chase, další významná investiční banka z Wall Street, dokonce ta největší podle aktiv.

Její přímá expozice vůči Rusku je však malá. Zpravodajská agentura Bloomberg informovala, že podle regulačního hlášení z minulého měsíce nebylo Rusko zařazeno mezi 20 největších expozic společnosti JPMorgan Chase mimo Spojené státy.

„V souladu se směrnicemi vlád po celém světě aktivně ukončujeme podnikatelskou činnost v Rusku a nerealizujeme zde žádné nové obchody,“ uvedla mluvčí banky Tasha Peliová v prohlášení.

V prohlášení investiční banky rovněž stojí, že obchody banky související s Ruskem se nyní omezily na „pomoc globálním klientům řešit a uzavřít jejich již existující závazky a řízení rizik spojených s Ruskem.“

JPMorgan Chase má v Rusku přibližně 160 zaměstnanců v oblasti investičního bankovnictví, správy aktiv či jiných finančních služeb, odchod ze země tak pro ni může být o něco složitější než u některých jejích konkurentů.

Pro západní finanční instituce je v Rusku stále těžší vykonávat činnost. Hlavním důvodem jsou protiruské sankce, a banky proto z Ruska odcházejí nebo o odchodu uvažují. Nejvíce se v Rusku angažují evropské banky, ale i expozice amerických bank je významná. Podle údajů BIS činí celkem 14,7 miliardy dolarů.

Rusko opustí i další hráči

K ukončení činnosti se podle agentury Reuters přidají i další významné finanční instituce. Tou je například Western Union Company, která rovněž ve čtvrtek oznámila, že pozastavuje činnost v Rusku i Bělorusku „s ohledem na pokračující tragický dopad ruského útoku na Ukrajinu“. Western Union Company je americká globální firma poskytující finanční a telekomunikační služby.

Společnost v prohlášení uvedla, že k tomuto rozhodnutí dospěla po rozsáhlém dialogu s různými zainteresovanými stranami, a vyhodnotila všechny úvahy, včetně důsledků pro týmové kolegy, partnery a zákazníky.

Již ve středu americká banka Citigroup oznámila, že na území Ruska vzhledem k současným okolnostem a závazkům omezila svou činnost v oblasti retailového bankovnictví. Banka zároveň potvrdila, že má v plánu kompletně ukončit ruskou divizi.

Citigroup je nejvíce exponovanou americkou bankou v Ruské federaci. Na konci loňského roku zde měla podle CNBC úvěrové a jiné expozice ve výši 5,4 miliardy dolarů. Se zhruba třemi tisíci zaměstnanci má Citigroup zdaleka největší zastoupení ze všech velkých amerických bank v této zemi.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované