Hlavní obsah

Stanjura chystá další vlnu škrtů. Šetřit chce i na státních zaměstnancích

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Výdaje státního rozpočtu se podle návrhu Ministerstva financí v roce 2024 sníží o 89 miliard. Jedním z cílů nejtvrdších škrtů od počátku století budou platy státních zaměstnanců, které se mohou nominálně snížit až o pět procent.

Článek

Návrh rekordních úspor obsahuje první verze rozpočtu na rok 2024, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici. Jako první přinesl zprávu o návrhu rozpočtu Deník N. „Jde jen o předběžný pracovní výkop, o kterém se teprve v příštích týdnech bude intenzivně jednat na vládní úrovni se všemi resorty,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva financí, proč Stanjurův úřad zatím nechce uniklý materiál komentovat. Vláda musí první verzi rozpočtu podle zákona schválit do 21. června.

Klíčovým údajem rozpočtového návrhu je informace o tom, že schodek nesmí v příštím roce překročit 235 miliard, tedy částku o 60 miliard menší, než je plánovaný schodek pro letošní rok. Deficity se budou snižovat i v dalších letech, konkrétně v roce 2026 by se měl stát zadlužit 175 miliardami. „Není žádným tajemstvím a několikrát to zdůraznil i ministr financí, že ozdravný balíček má být jen začátkem hubnoucí kúry,“ potvrdila mluvčí Lagronová.

Výdaje napřesrok podle plánu dosáhnou 2133,8 miliardy, příjmy budou 1898,8 miliardy.

Rozhodujícími úspornými kroky bude snížení mzdových prostředků pro státní zaměstnance o čtyři procenta. Ministři přitom dostanou možnost sáhnout i do dosud „nedotknutelných“ tarifů, které se mají snížit o pět procent. O pět procent se sníží také příspěvek pro zaměstnance krajských a obecních úřadů, kteří plní povinnosti státní správy.

Ministr financí zároveň vyřadí z provozu valorizační mechanismus, který zvyšuje státní příspěvek zdravotním pojišťovnám. Platba za státní pojištěnce tak zůstane na letošní úrovni 140 miliard korun. Krátce po „úniku“ materiálu ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že automatická valorizace plateb za státní pojištěnce se nebude v roce 2024 odkládat ani měnit. Změna se podle Válka dostala do návrhu omylem.

O desetinu se také sníží výdaje na výzkum. To znamená, že univerzity přijdou o 2,1 miliardy na výzkum, Akademie věd o 600 milionů, Technologická agentura a Grantová agentura dohromady o 1,2 miliardy.

Z jednotlivých resortů přijde o nejvíc prostředků Ministerstvo školství, které dostane 226 miliard, o 29 miliard méně než letos. O 23 miliard snižuje návrh rozpočtu výdaje ministrovi průmyslu, který přestane vyplácet většinu dotací z národních zdrojů, o dvanáct miliard méně na dopravní investice bude mít k dispozici ministr dopravy, o šest miliard zvláště na platech ušetří Ministerstvo vnitra. O 76 miliard se mohou snížit výdaje v kapitole Všeobecná pokladní správa, která letos vyplácí energetickou podporu domácnostem i firmám.

Naopak o 48 miliard vyrostou výdaje za obranu, 26 miliard navíc dostane ministr práce a sociálních věcí, především na valorizaci důchodů. O 25 miliard narostou náklady na správu státního dluhu.

Postup vlády ale překvapil odboráře a o novince jedná předsednictvo Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. O návrhu státního rozpočtu se například Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče dozvěděla náhodou při jednání na Ministerstvu zdravotnictví „Návrh státního rozpočtu má být bez projednání a bez možnosti připomínek a neveřejně předložen vládě, takový způsob je podle nás nedemokratický.“ „Návrh obsahuje několik závažných věcí – příští rok by se nevalorizovaly platby za státní pojištěnce, navíc v době, kdy probíhá dohodovací řízení se zdravotními pojišťovnami a hrozí tak zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče a třetí věc jsou zaměstnanci, kdy vláda chce snížit tarify o pět procent,“ uvedla Žitníková.

Reklama

Doporučované