Hlavní obsah

Sestra nejdražší whisky míří do dražby. Zrála šedesát let

Sestra nejdražší whisky míří do dražby. The Macallan Adami 1926 zrála šedesát let.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Aukční síň Sotheby's nabídne v aukci jednu z nejvyhledávanějších jednosladových skotských whisky na světě, The Macallan Adami 1926. Lahví z této edice je na světě pouze čtyřicet.

Článek

Jedna z nejžádanějších láhví whisky na světě jde do dražby. Londýnská aukční síň Sotheby's v listopadu nabídne téměř stoletou jednosladovou whisky The Macallan Adami 1926, jejíž cena se odhaduje až na 1,2 milionu liber (34 milionů korun). Ve čtvrtek ráno to uvedla to agentura AP.

Tato vzácná láhev pochází ze skotské palírny Macallan, která se pyšní dlouhou historií a její whisky je žádaná mezi sběrateli po celém světě. V roce 1824 ji založil učitel a pěstitel ječmene Alexander Reid a stala se z ní jedna z prvních legálně licencovaných palíren ve Skotsku.

Od svého založení si vybudovala dobrou pověst a nyní se řadí mezi nejlepší palírny whisky na světě. Sotheby's uvádí, že za svou výjimečnost Macallan vděčí především starobylým dubovým sudům, jejichž dřevo dodává nápoji její výraznou barvu, chuť a vůni.

„Macallan 1926 je jediná whisky, kterou chce každý dražitel prodat a každý sběratel vlastnit. Jsem nesmírně nadšený, že poprvé od doby, kdy jsme před čtyřmi lety stanovili rekord pro tento ročník, můžeme láhev přivézt na aukci Sotheby's,“ řekl pro AP Jonny Fowle, ředitel Sotheby's pro lihoviny.

Sestra dražené láhve se prodala za rekordní cenu

Láhev The Macallan 1926, která se bude v listopadu dražit, pochází z nejstaršího ročníku této palírny. Poté, co tato várka whisky šest desetiletí zrála v sudech po sherry, bylo v roce 1986 do lahví stočeno pouhých 40 lahví. Jedna z těchto lahví byla v roce 2019 prodána stejnou aukční síní za 1,5 milionu liber (42,5 milionu korun), je to tedy zatím vůbec nejdražší láhev vína nebo lihovin, která se kdy prodala.

„Měl jsem to štěstí ochutnat některé láhve z této sbírky a mohu potvrdit, že jejich cena je založena na kvalitě. Whisky The Macallan's Fine & Rare jsou unikátní a sběratelé o ně usilují pro jejich výjimečnost,“ vychvaluje vzácnou lihovinu Fowle.

Aukční síň uvedla, že některé ze 40 stočených lahví byly nabídnuty klientům Macallanu, přičemž část z nich byla ozdobena vzácnou ikonickou etiketou Macallan Fine and Rare. Tu má i rekordní láhev prodaná v roce 2019. Etiketu 12 dalších láhví, včetně té dražené v letošním listopadu, navrhl italský malíř Valerio Adami.

Dražená láhev je vůbec první, kterou Macallan před aukcí zrenovoval. Renovace zahrnovala výměnu korku a nanesení nového lepidla na rohy etiket lahví. Samotná aukce se bude konat 18. listopadu, v přednostní dražbě však budou zájemci moci přihazovat již od začátku měsíce.

Reklama

Doporučované