Hlavní obsah

Stačí jedno silné slovo k Ukrajině a trhy připomínají horskou dráhu

Foto: Shutterstock.com

Trhy v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem připomínají horskou dráhu. Ilustrační foto.

Reklama

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou je ukázkou toho, jak rychle trhy reagují na světová nebezpečí. Když Moskva oznámila částečné stažení vojsk, akcie stoupaly. Zachvátí trhy opět nervozita, když se ukazuje, že realita je zřejmě jiná?

Článek

Stačí jedna zásadní věta vrcholného politika a finanční trhy začínají připomínat horskou dráhu. V úterý Moskva oznámila stažení části vojsk od ukrajinských hranic a finančními trhy proběhlo určité uvolnění z vyhrocené situace.

Pozitivní nálada se odrazila na akciových trzích, které alespoň zčásti v úterý odmazaly předchozí ztráty. Zlevnily cenné kovy s ropou, která je na probíhající konflikt obzvláště citlivá. Jenže ve středu je zase vše jinak. Spojené státy nadále pozorují pohyb ruských jednotek směrem k ukrajinské hranici, nikoliv pryč od ní, upozornil šéf americké diplomacie Antony Blinken. Dočkáme se tedy znovu nervozity na trzích?

Pokud by Rusko zahájilo na Ukrajinu invazi, vývoz ropy by byl ochromen, což by výrazně zvýšilo cenu této suroviny, jak odhadují analytici. „Rusko-ukrajinská krize uvedla energetický trh do nejvyšší pohotovosti kvůli možnému přerušení dodávek ruské energie,“ uvedl analytik Stephen Brennock ze společnosti PVM.

Optimismus střídá strach

Úterní snížení napětí na rusko-ukrajinské hranici zlepšilo náladu na trhu a posílilo chuť investorů sázet na riskantnější aktiva, což bylo patrné na akciových trzích. Ty ve Spojených státech přerušily třídenní propady. Nejlépe si v USA vedly akcie technologických společností.

Index Nasdaq, v němž jsou zastoupeny právě technologické společnosti, posílil o 2,53 procenta. Středeční obchodování ale akcie v USA otevřely v červených číslech, právě po prohlášení šéfa americké diplomacie.

Pozitivní nálada byla v úterý patrná také na akciových trzích v Evropě. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si připsal 1,4 procenta. Už ve středu se ale situace změnila a index odpoledne znovu oslaboval. Ještě lépe si v úterý vedl německý index DAX, který se zvýšil o bezmála dvě procenta, nicméně i ten po prohlášení Blinkena klesá.

Zlato, pevný přístav

Rusko-ukrajinský konflikt ovlivňuje také cenu zlata a stříbra. Oba cenné kovy jsou totiž považovány za takzvané „bezpečné přístavy“ v dobách nejistoty. Pokud se na obzoru objeví hospodářské či politické trable, cena drahých kovů zpravidla roste. Zejména zlato investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Ještě v pondělí se jeho cena pohybovala kolem tříměsíčního maxima kolem ceny 1866,90 dolarů za unci. Po úterní zprávě o údajném stažení části ruských vojsk z ukrajinských hranic však jeho cena klesla přibližně o jedno procento. Ještě více na uvolnění napětí reagovalo stříbro, které zlevnilo o 2,1 procenta na 23,34 dolarů za unci. Jenže po prohlášení amerického ministerstva obrany se na trhy zjevně vrací nervozita a oba cenné kovy zdražují.

Na vývoj kolem napětí na rusko-ukrajinských hranicích reaguje citelně i česká koruna. Ta se v úterý díky uvolnění napětí obchodovala na silnějších úrovních kolem hladiny 24,33 korun za euro. S rozšiřováním zisků by to ale mohla mít podle analytiků poměrně složité.

„Koruna minulý týden prudce oslabila. Většinu jejího oslabení lze připsat rizikovému sentimentu poté, co trh začal na základě zpráv z USA předpokládat, že v nejbližších dnech hrozí reálné riziko vojenské agrese Ruska proti Ukrajině,“ uvedl Roman Ziruk, analytik společnosti Ebury, která se zabývá prognózami měn.

Zvýšené riziko a různé příchozí signály podle něj znamenají, že koruna je od začátku tohoto týdne více volatilní.

„Pokud by Rusko skutečně zahájilo invazi na Ukrajinu, mělo by to s největší pravděpodobností za následek další tlak směrem ke zvýšení cen energií a oslabení kurzu koruny,“ doplnil Ziruk.

Reklama

Doporučované