Hlavní obsah

Turecká inflace znovu nabírá dech. Hotely zdražily skoro o 100 procent

Foto: Shutterstock.com

Po znovuzvolení Recepa Tayyipa Erdogana se turecká centrální banka vrátila k tradičnímu boji proti inflaci – zvyšuje úroky.

Reklama

V prosinci 2023 vzrostla míra inflace v Turecku na 64,8 procenta. A protože vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy, čekají ekonomové další výrazný skok.

Článek

Turecká inflace v prosinci těsně zaostala za prognózou stanovenou centrální bankou.

„Podle zveřejněných údajů se meziroční růst cen v prosinci zvýšil na 64,8 procenta, zatímco minulý měsíc činil 62 procent a byl o něco pomalejší, než se očekávalo. Ceny v restauracích a hotelech vzrostly o 93 procent. Údaj byl v souladu s výhledem vypracovaným centrální bankou a vládou,“ uvedla agentura Bloomberg.

Inflace je však podle agentury na cestě k tomu, aby se v květnu zvýšila nad 70 procent. Může za to rozhodnutí turecké vlády o zvýšení minimální mzdy o 49 procent, což představuje výrazný proinflační impulz. Některé banky na Wall Street kvůli tomu již varují, že turecká centrální banka bude muset zpřísnit měnovou politiku.

To by nebylo nic nového, od června minulého roku centrální bankéři pod vedením Hafize Gaye Erkana utahovali měnové podmínky prakticky při každém setkání. Úroková sazba se zvýšila o 34 procentních bodů. Ani tak to nestačilo.

Chaos způsobený předvolebními kejklemi, kdy centrální banka pod tlakem obhajujícího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana místo zvyšování sazeb bojovala s vysokou inflací jejich snižováním, si vybral svoji cenu. Dvakrát po sobě tak roční růst tureckých cen překoná 60 procent, což se stalo naposledy na konci 90. let.

Za celý letošní rok by se měla turecká inflace dostat pod 40 procent, konkrétně na úroveň 36 procent. Jde sice o výrazné zpomalení, přesto se však bude pohybovat na sedminásobku původního cíle.

I k tomuto číslu jsou však ekonomové skeptičtí. Avizované zvýšení minimální mzdy přimělo Ibrahima Aksoye, hlavního ekonoma HSBC Asset Management Turkey, aby ponechal svou prognózu pro rok 2024 na 45 procentech – téměř deset procentních bodů nad výhledem centrální banky.

„Zvýšení minimální mzdy jde nad rámec našeho odhadu a ukazuje na riziko růstu inflace,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Aksoy.

Reklama

Související témata:

Doporučované