Hlavní obsah

Válka na Ukrajině je noční můra Fedu, úroky ještě porostou

Recese v USA nehrozí, ujistil šéf Fedu. Ilustrační obrázek.

Reklama

Představitelé Americké centrální banky počítali s tím, že ceny ropy a následně i zboží budou klesat. Válka však očekávání zmařila. Podle analytiků si s tím však americká ekonomika poradí.

Článek

Americká centrální banka ve středu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila poprvé od prosince 2018. Zpřísňováním měnové politiky reaguje na prudký vzestup inflace ve Spojených státech. Ta minulý měsíc vyskočila na téměř osm procent.

„Představitele centrální banky vyděsila vysoká prognózovaná inflace, a proto naladili tento jestřábí tón. Na konci letošního roku by ceny měly podle centrální banky růst tempem 4,3 procenta a na konci roku 2024 tempem 2,3 procenta. Můžeme tedy vidět, že Fed bude dlouhodobě přesahovat svůj dvouprocentní inflační cíl,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Šéf Fedu vidí jako další riziko pro cenovou stabilitu samozřejmě i válku na Ukrajině. „Nelze tím pádem vyloučit rychlejší utahování měnové politiky,“ dodává Pfeiler.

„Kromě toho, že Fed zvedl úroky, zaznělo, že by se měly sazby zvyšovat na každém dalším zasedání až do konce letošního roku. Tím pádem by se měly sazby zvyšovat ještě šestkrát,“ uvedl pro SZ Byznys Zdeněk Zaňka, investiční analytik z portálu Trhy.cz.

S tím, jak Fed zvyšuje úrokové sazby, by se měla postupně zpomalovat poptávka v částech ekonomiky citlivých na úroky, jako jsou hypotéky a úvěry na automobily na straně spotřebitelů a úvěry a financování na straně podniků. To by zase mělo pomoci stabilizovat rozjetou inflaci.

Šéf Fedu se rovněž vyjádřil k trhu práce, který je podle něj příliš přehřátý. Jerome Powell uvedl, že v současné době připadá v USA na jednoho nezaměstnaného přibližně 1,7 volného pracovního místa. „To je velmi, velmi napjatý trh práce, až nezdravá úroveň,“ řekl. Jde o situaci, kdy je spotřebitelská poptávka vyšší než nabídka práce a výroby.

Recese je nepravděpodobná

Někteří analytici a ekonomové však mají obavy z hospodářských dopadů zvyšování úroků. „Vypadá to, že Fed hodlá způsobit recesi, aby odstranil problémy s inflací,“ uvedl pro agenturu Reuters Scott Ladner ze společnosti Horizon Investments.

Šéf Fedu ale zdůraznil, že ekonomika Spojených států je dostatečně silná na to, aby se s tímto zpřísňováním měnové politiky vyrovnala. Recese je podle Powella nepravděpodobná.

Recese

Recese(z latinského slova recessio = ústup) je v makroekonomii definována jako pokles reálného hrubého domácího produktu po dvě nebo více následující čtvrtletí v roce. Recese může zahrnovat souběžný pokles souvisejících měřítek celkové ekonomické aktivity jako jsou zaměstnanost, investice a zisky společností.

Recese může být provázena klesajícími cenami (deflací) nebo naopak rychle stoupajícími cenami (inflací) procesem zvaným stagflace. Případy dlouhé recese označujeme jako ekonomickou depresi.

Zdroj: Wikipedia

Někteří odborníci zároveň upozorňují, že situaci komplikuje ruská invaze na Ukrajinu. „Je to nejhorší noční můra Fedu,“ řekla nedávno Diane Swonková, hlavní ekonomka firmy Grant Thornton, magazínu Fortune.

Představitelé Fedu počítali s tím, že ceny ropy budou i nadále klesat a že se zmírní překážky v dodavatelském řetězci natolik, že ceny zboží klesnou a pomohou zmírnit inflační tlak ve spojení se zvýšením sazeb. Vojenský konflikt však tato očekávání pravděpodobně zmařil.

Podle některých ekonomů si americká ekonomika se zvýšením sazeb poradí, aniž by v letošním roce nastala recese. „Souhlasím s Powellem, že rizika recese nejsou pro rok 2022 nijak zvlášť zvýšená,“ řekl pro magazín Fortune hlavní ekonom PNC Gus Faucher.

„Základní ekonomické ukazatele v letošním roce vypadají pozitivně, a dopad zvýšení sazeb bude malý vzhledem k tomu, že Fed bude postupovat postupně a měnová politika se projevuje se zpožděním,“ dodal ekonom.

Přesto Faucher nevylučuje, že v budoucnu k recesi dojde, a tvrdí, že riziko bude zvýšené v příštím roce, protože růst počtu pracovních míst se pravděpodobně zpomalí. Společnost PNC zase odhaduje, že pravděpodobnost vstupu USA do recese se v příštích několika letech pohybuje kolem 30 procent, přičemž se po invazi na Ukrajinu zdvojnásobila.

„Nejpravděpodobnějším scénářem je však stále to, že Fed v příštích několika letech zajistí postupné zpomalování inflace, zatímco hospodářský růst bude pokračovat, i když s několika překážkami v cestě,“ odhaduje Faucher.

Akciové indexy ve Spojených státech nejprve v reakci na zasedání centrální banky ztrácely, ale nakonec obchodování uzavřely silným růstem. Podle Tomáše Pfeilera ze společnosti Cyrrus si akcie připsaly výrazné zisky právě díky slovům Powella, který vnímá nízkou pravděpodobnost příchodu recese v USA.

„Na březnovém zasedání ale zatím nepadly žádné detaily ohledně redukce bilance americké centrální banky. Předpokládá se, že ji Powell oznámí v květnu. Snižování bilance představuje další kanál, kterým Fed zpřísní měnovou politiku,“ dodává pro SZ Byznys Pfeiler.

Reklama

Doporučované