Hlavní obsah

Ze stabilního na negativní. Agentura Fitch poprvé snížila Číně úvěrový rating

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ratingová agentura Fitch snížila výhled úvěruschopnosti Číny ze stabilního na negativní kvůli rostoucí nejistotě v ekonomice a riziku pro veřejné finance.

Článek

Ratingová agentura Fitch poprvé v historii zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti Číny ze stabilního na negativní. To znamená, že by v dohledné době mohla snížit i celkový rating země.

Ekonomika země čelí rostoucí nejistotě při přechodu na nové modely růstu, což představuje rizika pro veřejné finance, odůvodnil Fitch své rozhodnutí. Čína má u agentury Fitch stále celkovou známku A+, což znamená střední vyšší kvalitu dluhu. Aktuální krok je ale předzvěstí možné změny a zhoršení hodnocení.

Čínské ministerstvo financí uvedlo, že rozhodnutí agentury Fitch lituje. Slíbilo, že podnikne kroky k prevenci a řešení rizik plynoucích z dluhu místních samospráv, uvedla agentura Reuters.

„Takové hodnocení odpovídá pátému stupni z deseti v rámci investičního pásma. Pro srovnání, Česko je na tom o stupínek lépe. Jeho hodnocení odpovídá čtvrtému stupni. Čínský rating je nyní na úrovni toho estonského, izraelského či saúdskoarabského,“ uvedl v komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Podle ekonoma společnosti Natixis Garyho Nga odráží revize výhledu agentury Fitch náročnou situaci čínských veřejných financí, která je kombinací zpomalení růstu a rostoucího zadlužení. Agentura totiž předpokládá, že deficit veřejných financí Číny letos ještě poroste.

Fitch

Fitch Ratings Inc. je americká ratingová agentura, je jednou z „velkých tří ratingových agentur“, zbylými dvěma jsou Moody's a Standard & Poor's. Je jednou ze tří celostátně uznávaných statistických ratingových organizací, které v roce 1975 určila americká Komise pro cenné papíry a burzy.

Ekonomové také již delší dobu sledují čínský realitní trh, který provází řada krachů velkých developerů, což má v důsledku vliv na celé hospodářství.

Další velká ratingová agentura Moody's již v prosinci revidovala výhled ratingu Číny na negativní a stejný rating zemi přidělila i agentura S&P. Na snížení úvěruschopnosti se podepisuje snaha Pekingu podpořit hospodářství po pandemii covidu-19 prostřednictvím fiskálních a měnových opatření.

Agentura očekává, že zadlužení čínské centrální, ale i místních vlád vzroste v roce 2024 na 61,3 % hrubého domácího produktu (HDP) z 56,1 % v roce 2023, což představuje jasné zhoršení oproti 38,5 % v roce 2019, uvedla agentura Reuters.

Podle Fitch se také dá očekávat mírné zpomalení růstu čínské ekonomiky z loňských 5,2 % na 4,5 %. Mezinárodní měnový fond mezitím předpovídá čínskému HDP růst ve výši 4,6 %.

Hodnocení ratingových agentur zohledňují různé ekonomické faktory, včetně politické stability, právního státu, institucionální a regulační kvality a kontroly korupce, které mohou mít vliv na konečný profil země.

Reklama

Doporučované