Hlavní obsah

Pět miliard pro podnikatele. Držet je „na transfuzích“ ale nemůžeme, říká vláda

Foto: vláda.cz

Vláda řeší covidové kompenzace pro byznys. Nově na ně kromě restaurací a organizátorů akcí dosáhnou třeba i zájezdoví dopravci a prádelny.

Reklama

Vláda zvýšila covidovou pomoc podnikatelům na 5 miliard. Dosáhnou na ni i prádelny a zájezdoví dopravci. „Nemůžeme ale udržovat některé podniky na transfuzích,“ varoval zároveň ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Článek

Vláda řeší, jak podnikatelům, jejichž firmy těžce postihla protipandemická opatření na konci roku, nahradí ztráty.

Mezi nejpostiženější patří zejména restaurace, hudební kluby, cateringové společnosti, cestovní agentury a organizátoři kulturních a sportovních akcí. Předchozí vláda mimo jiné výrazně omezila pořádání adventních trhů, a to těsně před jejich otevřením.

„Jednali jsme s odbornými skupinami, rozhodli jsme se rozšířit počet odvětví a subjektů a navýšili jsme celkovou alokaci programů o 2 miliardy až na 5 miliard,“ řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Kompenzace se tak budou týkat až 13 tisíc subjektů.

Klíčovým parametrem pro pomoc by měl být pokles tržeb o 50 %.

„To, co je pro mě ale nejdůležitější, že ta společná dohoda, která zazněla, je, že se o těch kompenzacích bavíme naposledy, že se k nim už nebudeme vracet. A je to dohoda, kterou jsme udělali se zástupci svazů, a všichni se teď chceme dívat do budoucna. Pokud se někdo rozhodne provozovat restauraci v centru Prahy a vodit tam zahraniční turisty, je to jeho rozhodnutí. My jako Česká republika už máme v tuto chvíli jedny z nejvolnějších podmínek v rámci EU, a jestli mu tam ti lidé budou chodit, nebo ne, to už není naše věc. My nemůžeme dál udržovat některé podnikatelské subjekty na transfuzích,“ řekl Jozef Síkela.

Celkový plán kompenzací předloží ministr průmyslu a obchodu na příštím jednání vlády. O detailech čerpání chce ještě jednat. S vyplácením počítá poté do čtyř týdnů.

Luboš Kastner, vyjednavač za restaurace z Asociace malých a středních podniků, upozorňuje, že třetině restauratérů hrozí krach.

„Stát by měl kompenzovat listopad s prosincem, aby to podnikatelé nějakým způsobem doklepali teď do jarního období. Už teď jednáme s panem ministrem Síkelou a kolegy z Hospodářské komory, jak takové situace řešit v budoucnu, s ohledem například na letošní podzim,“ popsal pro SZ Byznys.

„Jsme rádi, že pan ministr Síkela na vládě prosadil navýšení kompenzací ze tří miliard na pět a že se pro kompenzace využijí programy, které už podnikatelé znají a které půjde spustit poměrně rychle. Budeme pokračovat v jednáních o přesném nastavení podmínek, ale už dnes je jasné, že vláda pomůže postiženým firmám mnohem lépe než dle původního plánu,“ reagoval zase Tomáš Prouza za Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Reklama

Doporučované