Hlavní obsah

Arca nabízí třetinu z dluhů, pro další peníze musejí věřitelé na Slovensko

Skupina Arca Capital patřila mezi investiční dravce. Zároveň se ale postarala o největší krach posledních dekád.

Reklama

Zbankrotovaná investiční firma Arca Investments po dlouhém čekání zveřejnila svůj reorganizační plán. V největším krachu posledních desetiletí se tak věřitelé konečně dozvěděli, co jim firma konkrétně nabízí.

Článek

Rok a půl od zahájení insolvenčního řízení předložila zkrachovalá investiční společnost Arca Investments oficiálně věřitelům reorganizační plán, vyplývá z dokumentu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. V něm popisuje cestu ke splacení dluhů kolem 20 miliard korun. Právě suma peněz dělá z případu největší český bankrot od 90. let.

Své úspory svěřila Arce řada lidí a firma celkem dluží asi 1 900 věřitelům. Do směnek Arcy investovala i bytová družstva nebo církev. Kauzu firmy prošetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Arca předložila soudu reorganizační plán v pondělí 20. června. Využila tak nejzazší možnou lhůtu, kterou k tomu kroku měla. Plán bude schvalovat schůze věřitelů. Začne 25. července a je možné, že se protáhne i do dalších dnů.

Podstatou reorganizačního plánu, který má ukázat, jak se firma vyrovná s dluhy, je vytvoření nové firmy nazvané Noah. Do této společnosti se přesunou životaschopná aktiva ze skupiny Arca Capital, jejíž mateřskou firmou je právě Arca Investments. V rámci Noahu se má majetek dále zhodnocovat. Do pěti let se pak prodá a peníze si rozdělí věřitelé. Ti se stanou také akcionáři Noahu. Podle Arcy, která reorganizaci od začátku prosazovala, je toto řešení pro věřitele výhodnější než rozprodej majetku v konkurzu.

Scénáře řešení krachu společnosti Arca Investments

Zajištění věřiteléNezajištění věřiteléVěřitelé ze skupiny Arca
Výše přihlášených pohledávek (v mld. Kč)0,4916,722,550
Plnění navrhované v reorganizaci (v mld. Kč)0,495,20,24
Míra uspokojení v reorganizaci100 %31,17 %9,6 %

Zdroj: reorganizační plán Arcy Investments

Pokud se vše podaří podle plánu, tak by nezajištění věřitelé měli z Arcy dostat nejpozději do pěti let zpět něco málo přes 31 procent svých pohledávek. To znamená, kdo si pořídil směnku Arcy za milion korun, vrátí se mu 310 tisíc. Arca přitom dříve slibovala věřitelům navrácení nejméně poloviny dluhů. Nezajištění věřitelé jsou ti, kterým Arca za půjčku neručí žádným majetkem. Takových je v kauze drtivá většina.

„K žádnému snížení nedošlo. Tento konkrétní plán se týká pouze majetkové podstaty v hlavním řízení v České republice, a není v něm tedy započteno plnění ze slovenského procesu. Ve spojení se slovenskými aktivy pořád cílíme na 50 procent,“ vysvětluje Peter Janiga, manažer odpovědný za restrukturalizaci Arcy Investments.

Majetek vyčleněný pro uspokojení věřitelů firmy Arca Investments

  • Manuvia, a.s. (majetkový podíl) – personální agentura
  • Silverside, a.s. (majetkový podíl) – poskytovatel nebankovních půjček na Slovensku (1 z top 3)
  • Panoramis, s.r.o. (majetkový podíl) – provozovatel zdravotnického zařízení Poliklinika Mýtna v Bratislavě
  • Logocentr Mytnica, Seven Spring a Logocentr Brovary (majetkový podíl) – firmy, které drží pozemky na Ukrajině (zhruba 840 tis. m²)
  • Lightpark, s.r.o. (majetkový podíl) – obchodní dům v Bratislavě
  • Riverland, s.r.o. (majetkový podíl) – společnost vlastnící nemovitosti na Malé Straně v Praze (Rezidence Thunovská) a pozemky v Jesenici (kolem 120 tis. m²)
  • Afra Real Estate (majetkový podíl) – vlastník nemovitosti Palác Bellevue na Smetanově nábřeží
  • Auto Lamač spol. s r.o. (majetkový podíl) – autorizovaný prodejce vozidel Škoda, Renault a Dacia
  • pohledávka za společností SOMO správcovská, a.s. – provozovatel sítě 18 ubytoven v ČR a SR
  • pohledávky za společností Yvex – provozovatel rekreačního areálu Gothal v Liptovské osadě

Jinými slovy to znamená, že pokud věřitelé budou chtít vidět zpět větší díl z pohledávek, budou se muset přihlásit také do místního insolvenčního řízení s Arcou na Slovensku. U východních sousedů má ostatně Arca Investments i sídlo a její akcionáři jsou Slováci. Většinu směnek ale Arca udala investorům v Česku. Díky tomu přesvědčila tuzemské soudy, že se právě v České republice má odehrávat hlavní část insolvence.

Na Slovensku jsou insolvenční pravidla pro reorganizaci přísnější. Ze zákona tam firma v reorganizaci musí vrátit nejméně 50 procent z dluhů. V Česku žádné takové ustanovení není. Přesto Arca počítá s tím, že pro účely řízení na Slovensku předloží restrukturalizační plán také tam.

Milníky v kauze Arca Investments

  • 27. dubna 2020

Nejzazší datum, od něhož byla Arca v úpadku.

  • 3. ledna 2021

Arca Investments na sebe podala insolvenční návrh spolu s návrhem na reorganizaci.

  • 11. května 2021

Městský soud v Praze rozhodl o úpadku firmy Arca Investments.

  • 5.–6. října 2021

Schůze věřitelů rozhodla, že bankrot Arcy má být řešen reorganizací.

  • 20. června 2022

Arca Investments předložila reorganizační plán.

  • 25. července 2022

Začne schůze věřitelů, která bude rozhodovat o osudu reorganizačního plánu.

Někteří věřitelé už dříve vyjádřili svou skepsi k možnostem reorganizace Arcy Investments. „Pokud jde o předpoklad uspokojení pohledávek z aktiv převáděných do Noah, tak jsem při pohledu na výčet některých z nich velmi skeptický. Hodnota některých zmíněných aktiv a jejich potenciál k uspokojení jsou vysoce sporné. V některých případech je jejich hodnota na první pohled doslova nulová,“ komentoval advokát Jan Langmeier, který zastupuje část držitelů směnek Arcy.

Dlouhé roky byl hlavní tváří a největším akcionářem Arcy investiční „bouřlivák“ Pavol Krúpa. V roce 2018 se ze skupiny stáhl a rozjel svůj nový byznys. Finanční vazby mezi Krúpou a Arcou ale přetrvaly dál. Nyní si Krúpa a současný většinový akcionář Arcy Rastislav Velič nemohou přijít na jméno. Vzájemně se obviňují z neplnění závazků a poškozování svého byznysu.

Reklama

Doporučované