Hlavní obsah

Britská chemička Venator, kam investovali i Češi, vyhlásila v USA bankrot

Foto: Profimedia.cz

Do chemičky Venator Materials, která v USA ohlásila bankrot, investoval i známý český investor Michal Šnobr.

Reklama

Britská chemička Venator Materials vyhlásila v USA bankrot. S odvoláním na soudní dokumenty o tom informovala agentura Reuters. Do firmy investovala skupina J&T, investor Michal Šnobr i stovky investorů z Česka i Slovenska.

Článek

S akciemi britské chemičky Venator Materials se obchoduje na burze v New Yorku. Firma se už loni obrátila na poradenské společnosti, aby jí pomohly zlepšit stav likvidity a snížit náklady. V posledních měsících se firma ještě snažila zvýšit prodej svých barviv a funkčních aditiv.

Nyní společnost ve Spojených státech ohlásila bankrot. Venator odhaduje objem svých aktiv i závazků v rozmezí jedné až deseti miliard dolarů (až 217 miliard Kč), uvádí se v žádosti o soudní ochranu před věřiteli. Firma uvedla, že má přes 5000 věřitelů, a odhaduje, že bude mít prostředky k vyplacení nezajištěných věřitelů.

Skupina J&T a investor Šnobr loni v květnu oznámili, že ve firmě získali 9,42 procenta akcií. Stali se tak druhým největším akcionářem. Investici provedl nový fond J&T MS 1 SICAV, který J&T a Šnobr společně založili. Fond postupně podíl zvyšoval.

V otevřeném dopise ze začátku letošního roku fond J&T kritizoval vedení chemičky a její finanční výsledky. Uvádí v něm také, že ve firmě drží 14,3 procenta akcií. V reakci na dopis britská společnost mimo jiné uvedla, že přijala program snižování nákladů a že plánuje odprodej aktivit v segmentu s oxidy železa.

Šéf společnosti Simon Turner v únoru v komentáři k výsledkům hospodaření zdůraznil, že makroekonomické podmínky „byly i nadále náročné“. Uvedl také, že firma snížila výdaje a plánuje omezit zásoby tak, aby odpovídaly poptávce.

Reklama

Související témata:

Doporučované