Hlavní obsah

V Česku může přibýt jednorožců. Investice do startupů trhají rekordy

Foto: Sharon McCutcheon; Unsplash.com

Mezi českými startupy se zřejmě rodí další „jednorožci“ – firmy s hodnotou nad jednu miliardu dolarů. Ilustrační foto.

Reklama

Českým startupům se daří. Rostou investice do nadějných firem hned v brzkých fázích jejich existence. Stejně tak ale přibývá technologických společností, jejichž hodnota je už na hranici jedné miliardy dolarů.

Článek

Investice do tuzemských startupů minulý rok jen kvetly. Nadějné firmy dostaly v raných investičních kolech celkem čtyři miliardy korun. To je o miliardu víc než v roce 2020. Vyplývá to z aktuální studie advokátní kanceláře Mavericks, která se zaměřuje právě na startupy. Trend potvrdila rovněž asociace CVCA, sdružující mimo jiné venture kapitálové fondy orientované na rizikovější investice do začínajících firem.

„Podle našich dat český trh v loňském roce pokračoval v trendech z roku 2020. Navzdory pokračující pandemii se digitálnímu sektoru i nadále daří a krize navíc přinesla prostor pro vznik nových nápadů a projektů. Zároveň v loňském roce vzniklo několik nových investičních fondů zaměřených na investice do technologických startupů,“ uvedl Tomáš Ditrych, zakladatel a partner kanceláře Mavericks.

Medián investic v brzké fázi životního cyklu startupů byl loni 13,5 milionu korun. To bylo meziročně o milion více, vyplývá ze statistik Mavericks.

V případě hodnoty českých startupů v raných investičních kolech vzrostl v roce 2021 medián na 120 milionů korun. Proti předešlému období to představuje nárůst o 45 milionů.

Jednu z posledních oznámených investic takzvaného pre-seed investičního kola získal na konci ledna česko-slovenský startup Blockmate.io, zaměřený na získávání a analýzu dat okolo kryptoměn. Od andělského fondu skupiny DEPO Ventures a Tensor Ventures získal přes 12 milionů korun.

Ukazuje se, že české startupy jsou schopny se stále více prosadit v mezinárodním měřítku.
Zuzana Picková, výkonná ředitelka investorské asociace CVCA

Zatímco na začátku nabírají startupy zpravidla investice v řádu milionů až desítek milionů korun, mohou se v případě úspěchu na trhu posunout v pokročilé fázi svého života až do miliardového řádu.

„Aktivita na českém venture kapitálovém trhu byla v loňském roce podle předběžných čísel, která máme k dispozici, rekordní. Ukazuje se, že české startupy jsou schopny se stále více prosadit v mezinárodním měřítku a získat v pozdějších investičních kolech finance od velkých zahraničních fondů,“ komentovala Zuzana Picková, výkonná ředitelka investorské asociace CVCA. Definitivní souhrnná čísla o loňských investicích asociace připravuje.

Jedním z nejznámějších příkladů úspěšné firmy s mezinárodním přesahem je internetový supermarket Rohlík.cz. E-shop s potravinami se stal vůbec prvním českým jednorožcem. Tedy startupem s hodnotou přes jednu miliardu dolarů.

Kousek od zázračné mety je rovněž český Productboard. Software této společnosti pomáhá firmám po celém světě vylepšovat digitální produkty. Mezi hvězdy tuzemské startupové scény, která loni získala miliardové korunové investice, patří také firma Rossum. Úspěch slaví s využitím umělé inteligence při čtení a zpracování dokumentů typu faktur.

„Český startupový trh může v budoucnosti ještě více zrychlit, pokud se nám podaří odstranit řadu překážek, jež českým startupům znepříjemňují život a brzdí jejich rozvoj. Mezi takové překážky patří zkostnatělá česká legislativa, která neumožňuje naplno využívat potenciál opčních programů pro zaměstnance,“ poznamenal Ditrych z Mavericks. Za další slabiny označil nedostatečnou digitalizaci státní správy a absenci daňových pobídek, které by podpořily andělské investice v těch nejranějších investičních fázích.

Investice do startupů v brzké fázi jejich existence jsou rizikové, protože řada nadějí investičního nebe skončí neúspěchem. Investoři pak sázejí na to, že úspěšné případy jim ztráty vynahradí.

Mezi poslední startupové krachy patří bankrot tuzemské společnosti Leitners. Vyvíjela hodinky kombinující mechaniku a chytré technologie. Projekt ale na začátku ledna oznámil konec. Konec to znamená také pro investory, kteří do firmy nasypali prostřednictvím crowdfundingu miliony korun.

Reklama

Doporučované