Hlavní obsah

Vepřové je zakleté. Šéf masokombinátu zavřel byznys a vrátil se za pult

Foto: sergio victor vega, Shutterstock.com

Španělské vepřové bylo o sedm korun na kilogram levnější. I to přivedlo tradičního řezníka ke krachu. Ilustrační foto.

Reklama

„Neustále jsem jen počítal a bylo jasné, že to nemůže vyjít. Do toho lidé začali šetřit, a to i na kvalitním jídle,“ hodnotí konec své firmy s miliardovým obratem a pětadvacetiletou historií podnikatel Jaroslav Kubín.

Článek

Dvě stě tun zbouraného masa týdně, technologie za desítky milionů a kamiony, které zavážejí maso téměř do všech velkých českých masokombinátů. Tržby atakující miliardu a stovka vlastních zaměstnanců. Za 25 let se společnost Jakub Kubín z pražských Strašnic stala významný hráčem na českého trhu s masem. Jenže počátkem letošního roku všechno skončilo.

Po čtvrt století existence a růstu na firmu podal insolvenční návrh sám její jednatel – Jaroslav Kubín. Jak sám říká, nešlo to jinak.

„Nebyly jistoty, že to zvládneme. Neustále jsem přemýšlel nad tím, jestli budu mít na výplaty, jestli mi někdo zaplatí, nebo nezaplatí a jestli pak zaplatím já. Valilo se to na mě ze všech stran. Byl jsem v takovém stresu, že jsem za dva měsíce zhubl 20 kilo, přidaly se zdravotní problémy,“ vzpomíná Kubín na moment, kdy se rozhodl, že s podnikáním skončí.

Lidem je dnes jedno, co jedí

Důvodů bylo hned několik – po covidu přišla válka na Ukrajině a s ní obrovské zdražování všeho. Vysoké náklady se ale nedařilo promítnout do koncových cen. Navíc, zatímco jeho společnost bourala vepřové maso dovezené z Belgie, v zemi se začalo prosazovat levnější maso ze Španělska.

„Belgie zdražovala, ale Španělé díky levnějším energiím a dotacím na selata drželi ceny. Jejich maso sice není tak dobře opracované ani tak čerstvé, ale je o sedm korun na kilo levnější, a to rozhodlo. Lidem je totiž dnes jedno, co jedí, a zvlášť v masných výrobcích,“ dodává Kubín s tím, že k jeho rozhodnutí přispěla i obrovská nejistota.

„Ještě na podzim nám nikdo nedokázal říct, jak to bude s elektřinou. Zvedla se nám o sto procent. To samé plyn a do toho obrovská inflace v provozu. Jenom na režiích a bez výplat zaměstnanců jsem byl na sto milionech. Neustále jsem jen počítal a bylo jasné, že to nemůže vyjít. Do toho lidé začali šetřit, a to i na kvalitním jídle,“ popisuje Jaroslav Kubín s tím, že v závěru roku padlo rozhodnutí zavřít a všech sto zaměstnanců propustit. Vládní strop na elektřinu podle něj situaci nevyřešil a nejhorší byla právě nejistota.

Z kanceláře do řeznické zástěry

Místo kanceláře, ve které jako šéf miliardové firmy trávil 18 hodin denně, se teď nechal zaměstnat v jednom řeznictví. „Dělám vše, co je potřeba,“ dodává s tím, že je moc rád, že se k ukončení podnikání odhodlal. Situace se totiž podle něj nezlepšila a ani nezlepší.

I když se pro svou firmu snažil najít partnera z oboru, neuspěl. „Mluvil jsem s několika investory z Česka i Evropy, ale každý dal od tohoto oboru ruce pryč. Nikdo do toho nešel, všichni vidí, jaká je a bude doba,“ dodává Kubín s tím, že vidí, že velké problémy s odbytem má i jeho – teď už bývalá – konkurence. „Neustále mi volají a ptají se, zda nevím o někom, kdo by mohl brát maso od nich,“ říká.

Češi šetří, obchody zavírají

To, že jde pro firmy z masného průmyslu o extrémně složitou dobu, potvrzuje i Český svaz zpracovatelů masa. „Doba je složitá. Menší prodejny se zavírají, protože nejsou schopné utáhnout režie, lidé šetří na jídle, ale ve všem obrovsky rostou náklady,“ potvrzuje předseda svazu Karel Pilčík.

Sám Jaroslav Kubín v tuto chvíli řeší nejenom dluhy své firmy v insolvenci, ale i pohledávky svých věřitelů.

„Hodně lidí, když zjistilo, že jsem dal na firmu insolvenci já sám, mi přestalo platit,“ dodává s tím, že věří, že naopak pohledávky za jeho firmou se vyrovnají prodejem technologií, které po společnosti zůstaly. „Myslím si, že to vyjde zhruba stejně a uspokojíme všechny věřitele.“

Reklama

Doporučované