Hlavní obsah

Česko je o krok blíže gravitační baterii

Foto: gravitricity.com, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Princip zařízení je jednoduchý… prakticky jde o velké závaží.

Reklama

Obnovitelné zdroje jsou nestálé, a tak je potřeba jejich výkon ukládat. Ostravsko-karvinské doly v tom mohou pomoci. Skotský startup je totiž chce využít k vybudování obří baterie na principu klasického závaží.

Článek

Česko by se mohlo stát jednou z prvních zemí, která bude mít svou vlastní podzemní gravitační baterii, tedy technologii, která ukládá energii ve formě potenciální energie v zemském gravitačním poli.

S touto inovativní technologií přišel britský start-up Gravitricity, který v Česku plánuje baterii postavit již několik let. Baterie by mohla vzniknout v okolí Ostravy, kde společnost dlouho prozkoumávala jednotlivé potenciálně vhodné doly. Systém by totiž byl uložen pod zemí, v jedné z vyhloubených šachet.

Nyní by se tento plán mohl posunout o krok dále, v úterý odpoledne totiž proběhne slavnostní podpis memoranda o porozumění mezi společností Gravitricity a státním podnikem Diamo. Na celém projektu spolupracuje také Technická univerzita v Ostravě.

Podzemní úložiště energie by mělo vzniknout v dole Darkov na Karvinsku, podle tiskové mluvčí Diamo Jany Dronské je však nutné nejprve udělat studii proveditelnosti a vypořádat všechna rizika.

Jednoduchá, ale geniální technologie

Myšlenka využití gravitace k ukládání energie není nová, na podobném principu fungují například přečerpávací vodní elektrárny, ve kterých voda nejprve putuje vzhůru a ve chvíli potřeby se spustí dolů a roztočí turbínu. Jejich možnosti jsou ovšem omezené, drahé na výstavbu a vázané na vodu. Jak tedy fungují gravitační věže, které vyvíjí Gravitricity?

Když je elektřiny přebytek, vytáhne naviják závaží nahoru a v okamžiku, kdy je elektřina opět potřeba, tak ho spustí dolů. Vzniklá energie roztočí dynamo, které vyrobí elektřinu. Tento proces lze opakovat až několikrát denně a technologie má životnost asi padesát let.

Systém společnost předvádí na ukázkovém modelu v edinburském přístavu Leith. Patnáct metrů vysoký demonstrátor vypadá jako nekrytý výtah a závaží, které se spouští nahoru a dolů, váží padesát tun.

Skutečný systém pak chce Gravitricity umístit do opuštěných důlních šachet, které takto najdou nové využití a zároveň představují již existující ideální prostor. V místech, kde šachty nejsou, by se daly vyhloubit nové. Případně lze systém umístit i nad zem, tak jako v přístavu, kde stojí demonstrátor.

Systém skladování energie Gravitricity vyvinul zakladatel a technický ředitel společnosti Peter Fraenkel, mimo jiné vynálezce přílivové elektrárny SeaGen. Jeho společnost si klade za cíl pomoci světu přejít ke stoprocentnímu využívání obnovitelné energie, ke kterému je potřeba mít mnohem více energetických úložišť než aktuálně existuje. Jejich systém by se měl dát použít jak v rozvinutých elektrických sítích například v Česku, tak v těch nově vznikajících třeba v Africe.

Odbornice na energetiku Hannah Chalmers z Edinburské univerzity pro BBC uvedla: „Technologie skladování energie jsou pro náš energetický systém zcela nové. V minulosti jsme je tolik nepotřebovali, protože konvenční elektrárny byly obvykle vybaveny vestavěným úložištěm. Ale u větrných elektráren a podobných věcí není skladování přirozené, takže je opravdu užitečné mít jiné systémy, které jsou schopny skladování zajistit.“

Reklama

Doporučované