Hlavní obsah

Česko může získat kapacitu v německém LNG terminálu. Fungovat bude od ledna

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Řešení cen energií v rámci celé Evropy je podle předsedy vlády Petra Fialy i německého kancléře Olafa Scholze nejlepší cestou. Nutností je také zajistit dostatek energií. Česko proto jedná s Německem o kapacitě v LNG terminálu.

Článek

Německý kancléř Olaf Scholz se v pondělí při své návštěvě Prahy shodnul s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) na tom, že vysoké ceny energií je třeba řešit celoevropsky. Cena elektřiny s dodávkou na příští rok například stoupla na 1000 euro za MWh. Takovéto částky podle českého premiéra neodpovídají nákladům na výrobu a nejsou přijatelné.

„Ve chvíli, kdy přestal fungovat evropský trh s energiemi, je celoevropské řešení tou nejlepší cestou pro spotřebitele a samozřejmě i pro samotné fungování energetiky,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Trh s energiemi přestal podle premiéra fungovat a Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny.

Podle Scholze jsou současné ceny energií „neospravedlnitelné“. „Náklady na výrobu vůbec nejsou tak vysoké. Proto je nutné, abychom provedli strukturální změny, které přispějí k tomu, že ceny zase urychleně klesnou a že bude dostatečná nabídka energií,“ řekl kancléř.

Krize mění názory

Česko jako předsednický stát Evropské unie proto v pondělí svolalo jednání evropských ministrů pro energetiku, které se uskuteční v pátek 9. září v Bruselu. Tam by mělo být představeno krátkodobé i dlouhodobé řešení problému. „Děláme vše proto, aby k dohodě došlo,“ dodal Fiala.

Tato rada bude projednávat návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny. Právě drahý plyn na výrobu elektřiny totiž ve výsledku zvedá cenu proudu.

Doposud podle něj ostatní členské země Evropské unie nejevily ochotu do trhu s energiemi zasahovat. „Mohu říct, že tato situace se mění v závislosti na tom, co se v posledních dnech a týdnu děje s cenami elektřiny. Oba vidíme nutnost nějakého zásahu, protože situace únosná není,“ říká Fiala. Scholz je přesvědčen, že s ostatními šéfy evropských vlád naleznou společné řešení, protože jsou ochotní situaci změnit.

Řešení má jít cestou oddělení cen elektřiny od cen plynu. „Je nutné, abychom provedli strukturální změny a poté ceny urychleně klesnou, až bude dostatečná nabídka energií,“ doplnil Scholz.

Pomůže německý terminál

Dostatek energií byl v energetice v posledních měsících hlavním tématem. Česko podniklo několik kroků k tomu, aby mělo dostatek plynu – dodavatelé museli rychle naplnit zásobníky, nakoupilo plyn do státních hmotných rezerv a od podzimu má začít fungovat Nizozemský LNG terminál, v němž má Česká republika pronajatou kapacitu, jež pokryje třetinu naší roční spotřeby.

„Teď jednáme s Německem, které je pro nás naprosto zásadní partner, abychom mohli využít kapacitu v terminálech na zkapalněný zemní plyn, které Německo bude budovat,“ uvedl Fiala.

Česko má především ze strategických důvodů zájem o kapacitu v LNG (zkapalněný zemní plyn) terminálu Lubmin-Greifswald. Výhodou je, že naše soustava je již propojena s tou německou a nebude tedy problém k nám plyn z německého pobřeží trubkami dostat.

Německo plánuje vybudovat celkem tři LNG terminály. „Je opravdu pozoruhodné, že jsme na začátku roku rozhodli, že se něco takového uskuteční a už v lednu budou první tyto terminály v provozu,“ uvedl Scholz.

Fiala by uvítal, kdyby nedošlo k vypnutí německých jaderných elektráren. V Německu se v současnosti vedou debaty o prodloužení životnosti posledních tří jaderných elektráren kvůli možnému nedostatku plynu. Země přitom již před lety vyhlásila konec jaderné energetiky a své jaderné zdroje postupně rušila. Německý ministr hospodářství Robert Habeck se však domnívá, že s nedostatkem plynu jaderné elektrárny nijak nepomohou.

Reklama

Doporučované