Hlavní obsah

Český dodavatel energií Vemex se dostal na ruský sankční seznam

Foto: RWE Gas Storage CZ

Ilustrační foto.

Reklama

Na ruském odvetném seznamu sankciovaných firem se objevil český dodavatel energií, společnost Vemex.

Článek

Společnosti Vemex s.r.o. a Vemex Energie, dodavatel elektřiny a plynu českým domácnostem se dostaly na oficiální sankční seznam Ruska. Vedle Vemexu se na něm nacházejí ještě další tři desítky evropských podniků.

Podle dat společnosti OTE, na která upozornil týdeník Hrot, dodává společnost Vemex Energie v Česku elektřinu 13,7 tisíce odběratelů a plyn 7,8 tisíce klientů. Jaké důsledky může mít zařazení energetického dodavatele na ruský odvetný seznam, není jasné. Sankce se vztahují také na slovenskou společnost Vemex Energo, která však ukončila dodávky už v loňském roce.

Redakce Seznam Zpráv kontaktovala zastoupení českého dodavatele. To však na dotaz, jaké důsledky mohou sankce přinést, nereagovalo.

Jeden z prvních na liberalizovaném trhu

Vemex Energie je dceřinou společností firmy Vemex, s. r. o. Tu na začátku milenia založil v Praze usazený ruský právník Vladimir Jermakov.

Šlo o jednoho z prvních nezávislých hráčů na liberalizujícím se českém trhu. Vemex získal velkou firemní i komunální klientelu a Jermakov vyrostl ve vlivného zastánce ruských zájmů. Založil Rusko-českou smíšenou obchodní komoru, jejímiž členy je dodnes řada významných firem v čele s ČEZem. Stýkal se s vrcholovými politiky, lobbisty i byznysmeny, pořídil si honosné sídlo v Lánech.

Pak se však Vemex zapletl do obchodů podezřelých z napojení na daňové úniky. Finanční správa mu zadržela 430 milionů korun, Vemex přišel o kontrakty. Zbytky jeho byznysu převzala česká filiálka německého holdingu Wingas, který rovněž patří Gazpromu.

Loni po pádu Bohemia Energy se Vemex pokusil o resuscitaci. Podle odborníka na plynárenství Vladimíra Štěpána začal nabírat nové klienty a sliboval dobré ceny, jenže od počátku roku zvyšoval zálohy a zákazníci mu utíkali. U této epizody však už Jermakov nebyl, z Vemexu musel v roce 2016 odejít a loni zemřel.

Aktuálně tuto společnost ovládá Gazprom Germania, ještě do nedávna dceřiná společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom.

S přispěním Zuzany Kubátové

Reklama

Doporučované