Hlavní obsah

Cestovky hlásí překvapení. Češi mění letní plány

Foto: Vít Franc, Mapy.cz

Nejpopulárnější dovolená pro české turisty? Jednoznačně řecká pláž, třeba na Rhodu.

Reklama

Řecko, Španělsko včetně Kanárských ostrovů a Itálie. Cestovky zveřejnily, do kterých zemí Češi nejvíc kupují letní zájezdy. Skokanem roku je Albánie.

Článek

Na Balkán ano, ale už to nemusí být jen Chorvatsko, jinak populární destinace pro mnoho dovolenkářů. Vůbec nejčastěji Češi kupují letní zájezdy do Řecka, Španělska a Itálie.

„V prodejích u cestovních kanceláří a agentur dominují destinace dosažitelné letecky, neboť cestovní kanceláře vlivem nákupu většího množství kapacit v ubytování a dopravě dosáhnou na příznivější ceny než u individuální organizace dovolené,“ vysvětluje Kateřina Chaloupková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Již zmiňované Chorvatsko si o dvě příčky pohoršilo. Zatímco loni bylo druhé, letos je až čtvrté. Vysvětlení je prosté – jde o zemi, v níž se lidé nebojí jazykové bariéry podobně jako například na Slovensku. Proto se nebojí vycestovat sami na vlastní pěst.

Letošní žebříček potvrdil, že Spojené arabské emiráty, které Češi „objevili“ během covidu, zůstávají stále populární. Aktuálně si dokonce polepšily o jednu příčku na devátou pozici.

Podívejte se na TOP10 zájezdových destinací v prodejích u CK za 2023.Video: Seznam Zprávy

Jednoznačným skokanem roku se pak stala Albánie, čerstvě číslo deset mezi zájezdy. „Albánie představuje levnou destinaci s poměrně kvalitními službami, alternativu třeba k Bulharsku či Turecku,“ říká Kateřina Chaloupková za cestovky. „Pokud chtějí čeští zákazníci poznat novou zemi, pak v této nižší cenové kategorii volí Albánii.“

V loňském roce vycestovalo na zahraniční dovolenou 5,25 milionu českých turistů. Letos cestovní kanceláře čekají podobně úspěšný rok.

I proto, že lidé neplánují zahraniční dovolenou jen na prázdninové měsíce. Už teď přicházejí objednávky na cesty do vzdálenějších exotických destinací. Tady patří mezi populární země například Omán, Jordánsko, Dominikánská republika nebo Zanzibar.

„Velký zájem je už nyní o odlety přes vánoční svátky, na silvestra nebo o jarních prázdninách. Statistiky prodejů ukazují, že počty rezervací zájezdů do exotických destinací vzrostly dvojnásobně oproti loňskému roku. Nejvíce táhnou Dominikánská republika, Zanzibar a Thajsko,“ potvrzuje mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Skupina DER Touristik Eastern Europe, pod niž patří cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours, zase v tomto týdnu oznámila, že od podzimu spouští přímé lety do Vietnamu, Dominikánské republiky a na Kubu. Hodnota kontraktu se španělskými aerolinkami World2fly pro letošní zimní sezónu přesahuje půl miliardy korun.

Reklama

Doporučované