Hlavní obsah

ČEZ dohání konkurenci a zlevnil. Ceny mohou být ještě nižší, říká expert

Foto: Olaf Ludwig, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Největší dodavatel energií od ledna zlevní. ČEZ tak završil vlnu snižování cen. Podle odborníků ale obchodníci ještě mají prostor na další slevu. Šetří si ho ale například pro nové zákazníky.

Článek

Energetická společnost ČEZ od příštího roku zlevní elektřinu i plyn. Levnější elektřinu o více jak pětinu a plyn až o 30 procent budou od ledna dostávat téměř dva miliony jejích zákazníků, kteří nemají ve smlouvě fixovanou cenu.

„U elektřiny zákazníci ušetří oproti stropu přes 1000 korun na MWh bez DPH, u plynu přes 700 korun bez DPH,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zlevnění se podle vyjádření společnosti týká všech distribučních sazeb a proběhne pro všechny zákazníky na produktech na dobu neurčitou zcela automaticky. V praxi tak cena obchodní složky elektřiny klesne na 3960 korun za megawatthodinu bez DPH, u plynu pak na 1790 korun.

Jen na této změně cen by domácnost v bytě, která elektřinou pouze svítí a vaří, mohla při průměrné spotřebě 3 MWh ročně ušetřit oproti letošním zastropovaným cenám téměř 3800 korun včetně DPH.

Domácnost, která elektřinou topí, při průměrné spotřebě 20 MWh ušetří za rok kolem 25 tisíc korun včetně DPH. Domácnost se stejnou průměrnou spotřebou vytápějící rodinný dům plynem pak na obchodní složce ušetří přes 17 tisíc korun včetně DPH ročně.

ČEZ v letošním roce mimo tuto změnu snížil ceník už čtyřikrát. Zlevnění se však týkalo pouze fixovaných produktů.

ČEZ a ceny

ČEZ, který je s 2,73 milionu zákazníků největším dodavatelem elektřiny v zemi, letos poskytoval svým klientům, kteří mají se společností smlouvu na dobu neurčitou, energie za ceny na úrovni vládního stropu. Ten byl pro letošní rok vládou stanoven na 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Na konci letošního roku vládní stropy zřejmě skončí.

Jako jeden z posledních

Na tuzemském trhu ale ČEZ ke zlevnění cen za elektřinu a plyn pro zákazníky se smlouvou na neurčito přichází jako poslední velký distributor.

„Dalo by se spíše říct, že ČEZ, jako největší hráč na trhu, prozatím zakončil proces zlevňování,“ komentuje aktuální situaci Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Elektřinu a plyn během letošního roku postupně zlevňovali i ostatní dodavatelé. Ceny pro fixované i nefixované tarify postupně oproti vládnímu cenovému stropu zlevňovaly například společnosti E.ON, innogy, Pražská energetika, Pražská plynárenská, MND nebo Centropol. Změny ceníků na příští rok většina z nich ale zatím neohlásila.

Oznámené zlevnění společnosti ČEZ podle zveřejněných ceníků obchodníků tak spíše dorovnává podmínky konkurence na trhu.

Příkladem je Pražská energetika, která ke snížení cen přistoupila už v září. Cena obchodní složky elektřiny za megawatthodinu bez DPH klesla na 3946 korun.

Přijde další zlevnění

Podle Jiřího Gavory, šéfa ANDE, není zlevnění, které oznámil ČEZ, překvapením (i přes růst ceny plynu i elektřiny na krátkodobém trhu).

„Pro velkého dodavatele není tak zásadní, co se děje v krátkém časovém horizontu na velkoobchodním trhu. Rozhodující je spíše vývoj dlouhodobějšího produktu, který obchodníci nakupovali už minulý rok a v průběhu letošního roku rovnoměrně, kdy byly ceny příznivé,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy.

V současné situaci mají podle jeho slov obchodníci téměř celý potřebný objem na příští rok nakoupený. A toto snížení cen by proto podle jeho slov nemuselo být letos ani pro příští rok poslední.

„Dodavatelé jsou si vědomi toho, že zákazníci budou řešit případnou změnu, aby co nejvíce optimalizovali výdaje na účty za energie. V závěru roku nebo na začátku nového roku se dočkáme i dalších oznámení na snížení cen. Obchodníci si stále šetří prostor pro zajímavou nabídku, například pro nové zákazníky,“ dodává Gavor.

Levnější energie, dražší faktura

Zlevnění cen dodávek elektřiny a plynu si ale koncoví odběratelé příliš neužijí. Důvodem je návrat poplatků za obnovitelné zdroje (POZE) a poplatků za distribuci, které se do faktur za energie Čechům začnou propisovat od začátku příštího roku. Stát totiž přestal tyto položky dotovat. O výši poplatku za distribuci energií padne definitivní rozhodnutí v listopadu.

„Domácnosti v případě elektřiny v této souvislosti zaplatí pravděpodobně ještě více než dnes. Lze to vlastně dokumentovat na příkladu ČEZ, který od ledna zlevní zhruba o 1000 korun bez DPH na megawatthodinu. Jen polovina tohoto zlevnění pokryje příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Další poplatky se vyšplhají na více než 500 korun,“ vypočítává výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Stejný vývoj očekává také marketingový ředitel tuzemského dodavatele energií Centropol Jiří Matoušek. Podle něj se v optimistickém scénáři domácnostem zvednou distribuční poplatky o 20 procent. V horším případě by mohlo dojít až k 30procentnímu navýšení.

Letos za distribuci elektřiny zákazníci platili 1611 Kč, podle odhadu pro rok 2024 se poplatek za distribuci zvýší na 1933 Kč za MWh. Rovněž naroste poplatek za systémové služby z letošních 113 Kč na 136 Kč u MWh elektřiny.

Po sečtení POZE a nárůstu distribuční složky se tak ceny elektřiny příští rok domácnostem navýší o 840 Kč za MWh bez DPH. Pokud by však došlo k navýšení distribuční složky o 30 procent, ceny elektřiny by se zvedly o více než 1000 Kč za MWh bez DPH.

„Za elektřinu tedy nebudou spotřebitelé a firmy platit méně než s cenovým stropem a regulovanými cenami 2023,“ uvedl pro Seznam Zprávy na konci září Jiří Matoušek.

Více o cenách elektřiny a plynu v příštím roce můžete číst ZDE.

Sazba D02d (bytová jednotka – elektřinou svítí, vaří, používá ji pro běžné spotřebiče)

Spotřeba elektřiny čtyřčlenné domácnosti

Porovnání ceny za MWh, bez fixních plateb za jistič a ostaních fixůceny v roce 2021 (před zvyšováním) Cenový strop od 1. 1. 2023Ceny pro rok 2024 (odhad k 7/2023)
cena silové elektřiny160050004100
distribuce (pro rok 2024 + 20 %)163316111933,2
daň z elektřiny28,328,328,3
POZE (obnovitelné zdroje)4950495
Celkem bez DPH3869,86752,86692,7
DPH 21 %812,71418,11405,5
Cena s DPH 21 %4682,58170,98098,2
Cenový růst jedné MWh v uvedených obdobíchx174 %99,1 %

Náklady podle roční spotřeby domácnosti

Průměrná roční spotřeba této domácnosti3,8 MWh
Ceny v roce 2021 (před zvyšováním) Cenový strop od 1. 1. 2023Ceny pro rok 2024 (odhad k 7/2023)
roční náklady v Kč (spotřeba)17 79331 050 30 773
zvýšení ročních nákladů v Kč (meziročně)x13 256-276
zvýšení měsíční zálohy v Kčx1 105-23

V kalkulaci nejsou uvažovány fixní platy.

Zdroj: Centropol

Reklama

Doporučované