Hlavní obsah

ČEZ opět zdražuje. Starý ceník platil jen měsíc

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

ČEZ po měsíci opět zdražuje elektřinu.

Reklama

Česko čeká na podzim cenový šok. Polostátní energetický gigant ČEZ však zdražuje už teď. Od srpna budou platit nové ceny, které přijdou pouze měsíc od posledního zdražování.

Článek

Růst cen elektřiny na velkoobchodním trhu zrychluje a s ním se zhoršuje i výhled na příští rok. Největší dodavatel energií v zemi ČEZ překvapivě už po pouhém měsíci od posledního zdražení zvedá cenu pro stálé zákazníky, kterým končí fixace.

„Pro zákazníky, kteří s nám mají uzavřené smlouvy, se nic nemění. Ať už v případě fixovaných smluv, nebo smluv na dobu neurčitou,“ říká mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík.

Zatímco loni na jaře se totiž na burzách prodávala elektřina za 50 až 60 eur na megawatthodinu, nyní se komodita na příští rok prodává už za šestinásobek. „Základní produkt pro příští rok se již obchoduje těsně pod 300 eury za megawatthodinu,“ říká marketingový šéf Centropolu Jiří Matoušek.

Na zvýšení už reagují první obchodníci. Největší hráč na trhu ČEZ Prodej oznámil svým klientům už čtvrté letošní zdražení.

Svůj produkt Elektřina na dva roky zvedá společnost od začátku srpna až o 653 korun u tarifu D57d, tedy u domácností, které kromě svícení, vaření a ohřevu vody ještě elektřinou vytápí. Jde o 9,2procentní nárůst, a domácnosti tak za jednu megawatthodinu silové elektřiny zaplatí 7 766,99 Kč.

Ceny tohoto produktu ČEZ přitom zvedá pouhý měsíc po posledním zdražení. A zvyšuje se cena všech tarifů od standardních až po víkendové. Nové ceny platí pro zákazníky, kterým bude končit fixace, nebo pro nové zákazníky.

„Pokud nyní přichází zákazník, který se chce fixovat na 1 rok, tak v případě plynu bude mít cenu od 1. 8. levnější než před měsícem a u elektřiny pro něj zůstává cena stejná. Pokud by se chtěl zákazník fixovat na dva nebo tři roky, tak bude cena mírně vyšší,“ vysvětluje Gazdík.

Tarif D02d, tedy elektřina pro byty, ve kterých se pouze vaří a svítí, zdraží o 7,3 procenta. Za jednu megawatthodinu silové elektřiny tak zaplatí spotřebitel od 1. srpna 7 500 korun.

Citelné zdražení ucítí i majitelé elektromobilů. Nabíjení jejich vozů se jim prodraží o více než 10 procent a cena elektřiny za MWh stoupne o 677 korun.

Nezdražuje ale jen ČEZ. Například pražská elektrárenská společnost PRE zdražuje od 1. srpna svou nabídku nefixovaných tarifů v některých případech až o 50 procent. Základní tarif D01d a D02d bude stát nově od srpna 7 505 korun za megawatthodinu oproti stávajícím 4 879 korunám.

Nárůst cen bude větší šok, než se předpokládalo

Oproti minulému roku zatím zdražil ČEZ elektřinu bezmála čtyřnásobně. Jedna megawatthodina silové elektřiny stála v minulém roce od 1. 7. do 1. 10. 2 467 korun. To je třetina současné ceny. A pokud bychom se podívali na ceny staré pouze čtvrt roku, zjistíme, že od té doby zdražila megawatthodina elektřiny o 70,8 procenta.

„Velkoobchodní ceny na dva a více let dopředu stouply. Důvodem je další nejistota ohledně dodávek plynu do Evropy z Ruska,“ říká Gazdík.

Centropol zatím odhadoval zákaznické ceny silové elektřiny na příští rok (bez DPH) na 5,5 tisíc korun za megawatthodinu, z obdobných čísel vychází i Ministerstvo průmyslu a obchodu při přípravě „úsporného tarifu“, který má domácnostem pomoci energetickou drahotu zvládnout.

Teď však tyto predikce padly. „Již dnes posouvám predikci cen pro příští rok na 6,3 až 6,5 tisíce korun silové elektřiny,“ řekl Matoušek pro SZ Byznys.

Zdražování energií předpovídali mnozí odborníci i politici, nikdo ale pravděpodobně nepředpokládal, v jakém rozsahu bude. A to, že polostátní energetický gigant ČEZ zdražil své energetické produkty pouhý měsíc od uvedení nových cen, je toho důkazem.

„Nárůsty cen energií, které nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem a stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem,“ řekl ve svém projevu národu premiér Petr Fiala (ODS).

Zdražování energií bude možná ještě dramatičtější. Jednou z pomocí domácnostem má být například takzvaný úsporný tarif, v rámci kterého vyčlení vláda 66 miliard korun na pomoc domácnostem v boji s drahými energiemi.

Reklama

Doporučované