Hlavní obsah

Chybí další lék. Lékárny nemají základní antibiotikum

Foto: i viewfinder, Shutterstock.com

Po dětských sirupech proti horečce další masivní výpadek. Lékárny hlásí, že došel základní penicilin. Ilustrační foto.

Reklama

V českých lékárnách dochází penicilin. Pacienti si stěžují, že chybí v řadě lékáren, jinde se zásoby tenčí. „Podle našich informací jde o širší výrobní výpadek,“ potvrdil prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Článek

Po dětských lécích proti horečce, protiplísňovém krému nebo antibiotických očních kapkách hlásí tuzemský trh s léky další výpadek. V lékárnách dochází základní penicilin. Podle informací lékárníků za to může problém u výrobce.

Penicilin proto lékaři teď musí nahrazovat jinými druhy antibiotik. „Těch je na trhu poměrně široká škála,“ uklidňuje Aleš Krebs v rozhovoru pro SZ Byznys. „K masivním výpadkům všech antibiotik by nemělo dojít,“ odhaduje.

Co se děje na trhu s léky? Lidé si stěžují, že chybí antibiotika.

Ano, je pravda, že je poměrně špatně dostupný základní penicilin. I když některé lékárny ho ještě k dispozici mají. Na trhu je však k dispozici celá řada dalších antibiotik, kterými je možné onemocnění pacientů dětských i dospělých léčit. Rozhodně se nikdo nemusí obávat toho, že by neměl k dispozici žádnou antibiotickou terapii.

Podle našich informací by se na trhu mohl objevit na přelomu listopadu a prosince.
Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory

Čím je to způsobeno, že penicilin chybí?

Podle našich informací je to výrobní výpadek. Tím, jak je výroba léků obecně velmi často koncentrovaná na jednoho, dva, tři výrobce, tak pokud u nich dojde k výpadku výroby, tak to samozřejmě ovlivní nejenom český, ale i evropský trh.

Takže penicilin chybí v celé Evropě?

Nedokážu říct, zda v celé Evropě, takové informace nemáme. Vzhledem k tomu, že problém se týká výrobních důvodů, tak se dá ale očekávat, že se to netýká jen Česka.

Řešíte tu situaci coby lékárnická komora? Můžete lékárnám nějak pomoci?

Pokud přípravky nejsou dostupné, nebo jsou velmi omezeně dostupné, Česká lékárnická komora nemá žádnou páku na dovozce nebo výrobce, aby je zajistili na českém trhu.

S kolegy ale teď řešíme například to, jak se konkrétní chybějící léky dají nahradit, jak to komunikovat s lékaři, aby oni věděli, že něco je, nebo není v danou chvíli k dispozici.

Když před nedávnem chyběly na trhu dětské sirupy proti horečce, rodiče v panice vykoupili všechny náhrady. Nehrozí to i teď, že dojdou všechna antibiotika?

Nemyslím si, že se to stane. Antibiotik je na trhu poměrně široká škála a řekl bych, že i širší než u těchto přípravků. K masivním výpadkům by proto nemělo dojít.

Dokážete odhadnout, jak dlouho výpadek bude trvat?

V některých případech jde o týdny, někdy i měsíce, někdy déle. Podle našich informací by se na trhu přípravky s penicilinem mohly objevit na přelomu listopadu a prosince. Ale i to je velmi předběžná informace.

Co by měli lidé dělat, když lék, který mají předepsaný, chybí?

Těch možností není mnoho. Jedna možnost je – a lékárníci to tak běžně dělají, pokud vidí, že někdo z kolegů v dosahu ještě určitý lék má k dispozici – informovat pacienta o tom, v které blízké lékárně si lék může vyzvednout.

Pokud to možné není, tak je to na konzultaci s lékařem a po dohodě s ním pak případná změna léčby. Vždycky ale ta situace nějak řešitelná je.

Reklama

Doporučované