Hlavní obsah

Čína chce vlastní pokročilé chatboty, přitom ale sní o kontrole obsahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čínské firmy pracují na systémech umělé inteligence podobajících se oblíbenému ChatGPT poté, co jej firma OpenAI v Číně zakázala. Tamní úřady ovšem zároveň požadují mít nad generovaným obsahem důsledný přehled.

Článek

Čínské úřady se mají před umělou inteligencí (AI) na pozoru. Předtím, než tamní regulátor povolí provoz systémů, jako je například oblíbený ChatGPT, chce mít vyřešeno hned několik bezpečnostních otázek. Oficiálně jde zejména o přesnost, respekt k duševnímu vlastnictví, zároveň podle návrhu Čínského úřadu pro kyberprostor ale nesmí diskriminovat a ohrožovat bezpečnost země. Firmy, které zajišťují provoz umělé inteligence, musí navíc takový obsah jasně označovat.

Úřad také zdůraznil, že služby AI musí být transparentní, pokud jde o data a algoritmy používané už jen při trénování nových neuronových sítí. Peking se tak snaží zachovat si kontrolu nad citlivými údaji a cennými informacemi.

Požadavky čínského úřadu se přidávají k pekingským pokusům regulovat explozivní růst v odvětví umělé inteligence, který v listopadu odstartovalo spuštění ChatGPT od společnosti OpenAI. Opatření navíc vznikají v době, kdy se hned několik asijských technologických firem snaží přijít na trh s vlastními chatboty, píše Bloomberg.

„Poskytovatelé služeb by měli zpřístupnit informace o údajích, které využívají při trénování umělé inteligence, a to včetně původu, velikosti i typu dat,“ uvedl čínský úřad ve svém prohlášení. Dále také požaduje, aby platformy AI sdílely základní algoritmy a další použité technologie.

Cílem těchto opatření je zajistit, aby chatboty dodržovaly přísný zákaz kontroverzního nebo nežádoucího obsahu na internetu, který prosazuje komunistická strana.

Umělou inteligenci reguluje i Evropa

Itálie na konci března jako první západní stát nařídila provozovateli chatovacího robota ChatGPT, aby uživatelům, kteří se v Itálii přihlašují, od minulé soboty znemožnil ke službě přístup. Řím argumentoval, že jde o ochranu osobních údajů.

V zemích, jako je Čína, Írán, Severní Korea a Rusko, naopak samotná společnost OpenAI zakázala využití jejího chatovacího robota, což vyvinulo tlak na čínské technologické společnosti.

Podle Bloombergu stále není jasné, jak nové předpisy ovlivní další vývoj umělé inteligence. Existují však obavy západních zemí, že si čínské společnosti mohou dlouhodobě zajistit spolehlivý přístup ke špičkovým čipům a technologiím potřebným k vývoji modernějších modelů umělé inteligence.

Na systému ale pracují i další čínské firmy. Zmíněný SenseTime, Alibaba či Baidu usilují o vytvoření další generace umělé inteligence pro rostoucí trh, a chtějí tak nahradit vzniklou mezeru na čínském trhu. Reagují tak na globální vlnu vývoje zahraničních společností jako Google nebo Microsoft, které objevují možnosti umělé inteligence, jež dokáže vytvářet originální obsah od poezie až po detailní návody jen na základě jednoduchých pokynů od uživatele.

Co umí ChatGPT?

Bezplatná služba ChatGPT je konverzační generátor textu založený na velkém jazykovém modelu GPT-3.5 a GPT-4. Uživatelé mohou s „chatbotem“ komunikovat pomocí textu, a to prakticky na jakékoli téma.

ChatGPT ohromuje tím, že umí smysluplně odpovídat, vést debaty, psát články, básně nebo eseje přesně dle zadání, generovat funkční zdrojový kód… A také pořádně kecat, jak jsme popsali v tomto článku:

V praxi lze ChatGPT využít třeba ke generování textů, psaní e-mailů, překládání, vytváření různých nápadů, programování nebo rychlé analýze a přepsání textu. Více tipů v našem článku:

Společnost Alibaba v úterý představila umělou inteligenci, kterou zabuduje do své aplikace podobné Slacku s názvem DingTalk, která slouží k zasílání zpráv na pracovišti. Pomáhat v tomto případě bude ve shrnování poznámek z jednání, psaní e-mailů a přípravě obchodních návrhů. Přibude také do aplikace Tmall Genie, což je čínský hlasový asistent.

Reklama

Doporučované