Hlavní obsah

Český startupový inkubátor nakupoval ve Švýcarsku. Za 70 milionů

Creative Dock vytvořil pro Home Credit službu Zonky.

Reklama

Česká skupina Creative Dock, zaměřená na digitální startupy, si před Vánoci pořídila za 70 milionů korun švýcarskou firmu Spark Works. Ta se zabývá uváděním nových produktů a služeb na trh.

Článek

Zonky, HoppyGo nebo Digitální dílna – to jsou projekty, které vzešly ze známého inkubátoru Creative Dock. Společnost, která byla založena před devíti lety a jež se zaměřuje na stavbu digitálních startupových projektů na klíč pro své zákazníky, teď čeká další posílení. Kupuje totiž švýcarskou firmu Spark Works.

„Ve Švýcarsku působíme již tři roky, Spark Works je pro nás příležitost dostat se do dalších společností. Zároveň je to velmi kvalitní tým, který se zaměřuje v inovačním procesu na vymýšlení produktových nápadů, a rozšiřuje se tak náš inovační tým. Postupně se z české firmy stáváme mezinárodní společností s českými kořeny,“ řekl pro SZ Byznys zakladatel Creative Docku Martin Pejša.

„Díky našemu spojení budeme mít nyní možnost pomoci jakékoli organizaci uvést její inovace od nápadu na papíře na trh,“ dodává šéfka Spark Works Linda Armbrusterová.

Švýcarská hvězda

Spark Works je jednou z předních švýcarských inovačních společností a své kanceláře má v Curychu a Londýně. Pomáhá řídit inovace například UBS, Swiss Re nebo Roche a spolupracuje i s Curyšskou technickou univerzitou. Teď bude patřit do Creative Dock Group, ale i nadále ji povede současná ředitelka Linda Armbrusterová.

Creative Dock švýcarskou firmu objevil na základě doporučení jednoho ze svých kolegů a celá transakce byla dojednána poměrně rychle. „Transakce se dojednávala dva měsíce. Covidová pandemie ji neovlivnila. Jsme zvyklí fungovat online a podařilo se nám několikrát setkat osobně,“ říká Pejša s tím, že Spark Works ztrojnásobí inovační tým firmy.

20 nadnárodních společností

Creative Dock v současnosti staví firmy nebo produkty pro více než 20 nadnárodních společností. Zhruba 70 procent výnosů realizuje mimo Česko.

Na trh už firma uvedla více než 60 startupů v devíti zemích. Na českém trhu je známá zejména díky službě Zonky, kterou stavěla pro Home Credit. Mezi její další projekty v tuzemsku patří věrnostní program v aplikaci Můj Albert nebo Domysobě.cz pro společnost Veolia a Digitálnídílna.cz, která staví weby malým podnikatelům ve spolupráci s Visa.

Reklama

Doporučované