Hlavní obsah

Dávám výpověď. Chci víc peněz. Dvě věty, které děsí šéfy nejvíc

Foto: tsyhun, Shutterstock.com

Nejvíce se ředitelé tuzemských firem obávají situace na trhu práce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ředitele českých firem nejvíce trápí nedostatek pracovníků. Představuje pro ně dokonce větší problém než covid, inflace, potíže s dodavatelskými řetězci či ceny energií. Přesto očekávají, že se jim bude dařit lépe než loni.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Šéfové firem jsou letos v řadě věcí optimističtější a předpokládají, že se jim bude v tomto roce dařit více než loni. Vyplývá to z průzkumu PwC CEO Survey 2022 mezi generálními řediteli z řad českých firem, kterého se zúčastnilo v průběhu loňského listopadu a prosince 185 respondentů.

Konkrétně 79 procent ředitelů u svých společností očekává růst výnosů. V kontextu předchozích let jde o vysoké číslo. V loňském pandemickém roce růstu věřilo 71 procent firem. Ředitelé jsou ale optimističtější i v porovnání s předkrizovým rokem 2019. Tehdy totiž růst předpokládalo 75 procent z nich.

V ekonomice je hodně peněz, stále funguje odložená spotřeba nebo se výhledově zlepšuje snad i stres v dodavatelském řetězci. Odráží to i přesvědčení, že se společnost s pandemií už naučila žít a fungovat.
Jiří Moser, řídící partner PwC Česká republika

„Že firmy i přes veškeré nejistoty v tomto roce očekávají růst svých výnosů, je výborná zpráva. Vzhledem k tomu, že historicky za posledních deset let tento ukazatel v našich výzkumech silně koreloval s reálným děním v ekonomice, považuji tento výsledek za velmi povzbuzující,“ komentuje výsledky Jiří Moser, řídící partner PwC Česká republika.

Optimismus má podle něj reálné opodstatnění. „V ekonomice je hodně peněz, stále funguje odložená spotřeba nebo se výhledově zlepšuje snad i stres v dodavatelském řetězci. Odráží to i přesvědčení, že se společnost s pandemií už naučila žít a fungovat,“ myslí si Moser.

Tuzemští ředitelé jsou ale kvůli rizikům, která přinesl loňský rok, vnímavější vůči některým hrozbám. Rok 2021 poznamenaly nejen lockdowny a pandemická opatření, ale i výpadky logistiky, nedostatek materiálů či růst cen energií.

Zdaleka nejvíc však ředitele znervózňuje situace na trhu práce. Nejvíc se obávají nedostatku kvalifikovaných pracovníků, který si uvědomuje 94 procent respondentů, což je nejvíce za 12 let, kdy průzkum mezi šéfy firem funguje. Od loňska narostly tyto obavy u dalších 23 procent firem.

Automatizace a digitalizace je dnes vyloženě nutnost k tomu, aby firma zůstala relevantní a přežila. A dnešní situace, kdy jsou schopní lidé na trhu velmi vzácní, to ještě zdůrazňuje.
Olga Cilečková, partnerka PwC Česká republika

S nedostatkem zaměstnanců souvisí také obava z růstu mzdových nákladů, což ředitelé uvádějí hned jako druhý nejzávažnější problém. Strach z něj má 85 procent respondentů, což je o 37 procent více než před rokem.

Dvě věty, které tak šéfy letos spolehlivě vystraší, zvlášť z úst kvalifikovaného zaměstnance, znějí „dávám výpověď“ a „chci zvýšit mzdu“.

Jako řešení nedostatku lidí se tak jeví zavádění technologií, které je v práci nahradí. „Automatizace a digitalizace je dnes vyloženě nutnost k tomu, aby firma zůstala relevantní a přežila. A dnešní situace, kdy jsou schopní lidé na trhu velmi vzácní, to ještě zdůrazňuje,“ vysvětluje Olga Cilečková, partnerka PwC Česká republika, která se zabývá digitalizací firem.

Lidé podle ní chtějí dělat práci, která jim dává smysl, což manuální a jednoduché úkony nenaplňují. Ty mohou být automatizovány.

„Zároveň ale firma nemůže investovat jen do technologií, ale musí se také výrazně soustředit na rozvoj týmů, které s technologiemi budou pracovat. Dlouhodobě úspěšná se ukazuje být pouze tzv. citizen-led transformation, tedy změna vycházející zevnitř týmu, nikoli ze shora,“ říká Cilečková.

Z průzkumu vyplývá, že alespoň pět procent zaměstnanců plánuje v nadcházejícím roce nahradit technologiemi téměř čtvrtina firem. Podobné plány však někteří zaměstnavatelé měli už v roce 2020, kdy toho chtělo dosáhnout dokonce 26 procent firem.

Plány se však rozcházejí s realitou. Automatizace se v roce 2021 podařila jen 12 procentům společností. V roce 2020 to bylo 13 procent.

Šéfy tuzemských firem trápí také volatilita cen energií, které se v posledních měsících drží vysoko. Loni se nákladů na energie obávalo 37 procent firem, letos už je to 67 procent. Podobný skok je vidět také u vysoké inflace, která v uplynulém roce představovala problém pro 53 procent společností, letos toto číslo narostlo na 84 procent.

Reklama

Doporučované