Hlavní obsah

Den v byznysu: Češi už nejsou jen pivaři, zachutnalo jim luxusnější pití

Pusťte si pořad Den v byznysu. (Video: Seznam Zprávy)Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 15. prosince.

Článek

Světové značky stojí o české pijáky

Popularita prémiových rumů v tuzemsku každým rokem stoupá a pro přední světové značky je Česká republika jedním z klíčových evropských trhů. Jen v roce 2020 se v ČR prodalo více než 2,2 milionu lahví rumu této vyšší kategorie.

Češi a rum, to totiž už dávno není jen ten tuzemský, i když jeho spotřeba ve srovnání s těmi prémiovými stále bezkonkurenčně vede. „Češi ho vypijí až neuvěřitelných dvacet milionů lahví za rok,“ říká pro SZ Byznys Jakub Janeček, majitel a zakladatel společnosti UPB, jednoho z pěti největších dovozců prémiového alkoholu do Česka. Prodeje se podle něj stále nevrátily na čísla z doby před covidem, pandemie kvůli uzavření barů prodej utlumila a obchodníci teprve hledali jiné kanály prodeje a posilovali vlastní e-shopy. Na druhou stranu závěrem roku jsou nákupy alkoholu trojnásobné oproti normálu.

Energetická hádka ve Sněmovně

Dosluhující kabinet premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se ve středu snažil přesvědčit nové poslance, aby schválili snížení daně z přidané hodnoty u energií pro rok 2022 na nulu. Podobně jak tomu bylo v posledních dvou měsících. Vláda zároveň chtěla domácnostem i firmám odpustit platby za takzvané podporované zdroje energie. Program nakonec neprošel o hlas. Místy mírně vzrušenou debatu uzavřelo bouchání zástupců končící vlády do lavic.

Smutné účtenky pro zákazníky

A ceny energií ještě jednou. Elektřina i plyn na burze dále rostou, což logicky pocítí koncoví zákazníci. Někteří dodavatelé už zveřejnili své nové ceníky. Na většině trhů minulý týden cena elektřiny překročila 200 euro za megawatthodinu (MWh), což se časem propíše i do ceníků pro odběratele. Dodavatelé proto plánují od ledna zdražovat. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pondělí uvedl, že elektřina v příštím roce zdraží o 30 až 50 procent, plyn o 50 až 70 procent.

„Současný vývoj na evropském trhu tomuto odhadu napovídá. Velmi pravděpodobně růst ceny energií ponesou koncoví zákazníci, jiná možnost není,“ říká tiskový mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec.

Startupy dostaly posilu

Česká skupina Creative Dock, zaměřená na digitální startupy, si před Vánoci pořídila za 70 milionů korun švýcarskou firmu Spark Works. Ta se zabývá uváděním nových produktů a služeb na trh.

Zonky, HoppyGo nebo Digitální dílna – to jsou projekty, které vzešly ze známého inkubátoru Creative Dock. Společnost, která byla založena před devíti lety a jež se zaměřuje na stavbu digitálních startupových projektů na klíč pro své zákazníky, teď čeká další posílení. Kupuje totiž švýcarskou firmu Spark Works.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované