Hlavní obsah

Dobrá zpráva ze západu. Němcům se zlepšila nálada

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

K optimismu mají sice němečtí podnikatelé pořád hodně daleko, ale alespoň nyní u sousedů nepanuje taková deprese jako před měsícem. Německo je hlavní obchodní partner Česka, takže by se zlepšení mohlo promítnout i v ekonomice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podnikatelská nálada v Německu se v březnu citelně zlepšila. Firmy lépe hodnotí současnou situaci a také budoucí očekávání jsou méně pesimistická, ačkoli k optimismu mají ještě daleko. Ve své zprávě to uvedl mnichovský hospodářský institut Ifo.

Index, který Ifo každý měsíc sestavuje, se tento měsíc dostal na 87,8 bodu z únorových 85,7 bodu.

„Německé hospodářství vidí na obzoru záblesk naděje,“ uvedl institut ke zlepšování nálady německých firem.

Ve zpracovatelském průmyslu se nálada podle Ifo zlepšila výrazně. „Firmy jsou se současnými obchody znatelně spokojenější. K tomu se výrazně zlepšil ukazatel očekávání. K optimismu mají ale firmy ještě daleko,“ uvedl institut.

V sektoru služeb se nálada rovněž citelně zlepšila. Firmy jsou méně pesimistické s výhledem do budoucna a lépe hodnotí i svou současnou situaci. „Zlepšení jsou patrná především v dopravě, logistice a také v pohostinství,“ uvedl institut.

Index podnikatelské nálady posílil také v obchodě, kde se dosud pohyboval na nejnižších hodnotách za poslední dva roky. Výhled na zlepšení situace vidí podle Ifo hlavně maloobchod.

Ekonomika Německa, které je největším hospodářstvím v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky, v loňském roce následkem dopadů globálních krizí klesla o 0,3 procenta. Podala tak nejhorší výkon z velkých světových ekonomik.

Letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst pouze o 0,2 procenta. Ještě loni v říjnu vláda čekala na letošek růst o 1,3 procenta. Růst HDP o 0,2 procenta letos předpovídá také Ifo. Podle tohoto institutu se však ekonomika postupně zotaví a v příštím roce by mohla vykázat růst o 1,5 procenta.

Reklama

Doporučované