Hlavní obsah

Dochází sklo. Vinaři a lihovarníci v zahraničí se závistí koukají do Česka

Foto: Flickr.com

Nedostatek skla pociťuje celé odvětví od vinařů po palírny whisky. Ilustrační fotografie.

Reklama

Palírny a vinaři čelí nedostatku skleněných lahví. V hlavní sezoně tak hrozí, že budou nápoje chybět i v regálech. Tuzemští výrobci spoléhají na vratné lahve, a tak se podobného problému jako v USA nebojí.

Článek

Poptávka po skleněných lahvích letos převýšila nabídku. Ačkoli čeští výrobci nápojů se s jejich nedostatkem zatím nepotýkají, dodavatelský řetězec ve Spojených státech nese tíhu, kterou mu částečně naložila pandemie koronaviru.

Dodavatelé lahví čelí nedostatku pracovních sil a zpoždění výroby v zámoří, což vede k vyšším nákladům na dopravu. Nedostatek skla podle serveru CNBC pociťuje celé odvětví od vinařů po palírny whisky.

„Někteří velcí výrobci lihovin, i když mají víceleté kontrakty na miliony lahví, v některých případech zjišťují, že si musí vybírat, které velikosti lahví dostanou,“ popisuje David Ozgo, hlavní ekonom americké Rady pro destiláty.

To by nakonec mohlo vést k ještě menšímu zásobování, protože přednost pravděpodobně dostanou oblíbenější velikosti, tedy 750 mililitrů a 1,75 litru.

Pokud existuje speciální láhev, kterou chcete na svátky, budete se možná muset několikrát vrátit do obchodu, než ji najdete.
David Ozgo, hlavní ekonom Rady pro destiláty

Nedostatek však pocítí i zákazníci, protože hrozí, že v předvánočním období, kdy je poptávka po alkoholických nápojích tradičně vyšší, budou v obchodech chybět.

„Pokud existuje speciální láhev, kterou chcete na svátky, budete se možná muset několikrát vrátit do obchodu, než ji najdete,“ domnívá se Ozgo. „Ale řeknu vám, že v daném roce je na trhu více než 16 000 výrobků na bázi lihovin. Takže to může být příležitost vyzkoušet nový nápoj.“

Lihovar Castle & Key ve Frankfortu v Kentucky je jedním z mnoha, které mají potíže s dodávkami obalů. „V továrně, se kterou jsme spolupracovali ve Velké Británii, vypukla epidemie koronaviru a musela být zcela uzavřena, takže se naše výroba zpozdila nejméně o několik měsíců,“ uvedla Jessica Petersonová, provozní ředitelka palírny.

Během pandemie se také ztrojnásobily náklady na námořní přepravu, které řetězce dávaly přednost před jinými způsoby dopravy. Lihovar se však kvůli nárůstu výdajů přesunul k mexickému dodavateli, který zboží dováží po železnici. „Od tohoto okamžiku jsme schopni mít stálé dodávky skla,“ řekla Petersonová.

Aby se lihovar v budoucnu vyhnul omezení dodávek, neobjednává podle ní na šest měsíců dopředu, ale nejméně na dva roky dopředu. „V současné době jsme spotřebitelům nezvýšili ceny. Ale může to přijít,“ varuje Petersonová.

Dodavatelé svým zákazníkům ceny dováženého skla ale zvedají. Většina zásob společnosti Waterloo Containers pochází z USA, pouze desetina ze zahraničí. Kvůli vyšším nákladům na energie a na dopravu dodavatel zvýšil cenu skla z USA.

Většina skleněných lahví používaných ve Spojených státech pochází ze zahraničí. Kvůli problémům s těmito dodávkami se však odběratelé obracejí na domácí společnosti, a tak Waterloo letos zaznamenala dvojnásobný počet objednávek.

„V letošním roce jsme z našeho podniku dodali na západní pobřeží více lahví než za posledních 20 let,“ řekl prezident společnosti Bill Lutz.

Češi se však nedostatku lahví zatím bát nemusí, a to především díky systému vratných lahví. Vinaři ani pivovary se s podobným problémem jako v USA nesetkali. „Na zdejším pivním trhu dominují vratné lahve, jejichž dostatečné množství jsou naše pivovary schopny si zajistit,“ říká mluvčí pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Včasné a bezproblémové dodávky lahví jsou pro nás obzvlášť nyní, před hlavní sektovou sezónou, klíčové.
Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt

Právě vrácené lahve dokážou pokrýt velkou část poptávky pivovarů po skleněných obalech. „Vedle toho díky našim dlouhodobým kontraktům, které máme uzavřené s dodavateli obalů, máme dostatek nových skleněných lahví a jsme schopni v pořádku plánovat výrobu a stáčení i pro příští měsíce,“ říká Pavel Šemík, technický ředitel Plzeňského Prazdroje.

„Včasné a bezproblémové dodávky lahví jsou pro nás obzvlášť nyní, před hlavní sektovou sezónou, klíčové,“ říká ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek. Ani tento výrobce alkoholických nápojů žádné potíže neregistruje. „Věříme, že naši dlouhodobí dodavatelé skleněných obalů dodrží své smluvní závazky tak, jako zatím vždy,“ dodává Beránek.

Pro vinaře či lihovarníky v jiných zemích je však situace ještě závažnější než v USA. Výrobci v Jižní Americe se potýkají s většinovým nedostatkem, za což může obchodní válka. Některé společnosti se totiž rozhodly používat sklo vyrobené například v Chile, nikoli v Číně.

Tuto situaci není snadné vyřešit. „Dodávky skla se nemohou vrátit do Spojených států, protože výrobci už prostě nemají dostatečnou kapacitu,“ řekl Lutz. Vybudování sklářských pecí nebo zavedení nových výrobních linek může trvat rok nebo dva.

Reklama

Doporučované