Hlavní obsah

Dokonalá virová bouře. V Česku řádí čtyři viry najednou

Hostem SZ Byznys byl Jiří Schimer, spolumajitel a vedoucí chemického oddělení Diana Biotechnologies.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nejsme na prahu epidemie, ta už tu rozhodně je,“ říká Jiří Schimer, vedoucí chemik Diana Biotechnologies. Testy odhalují, že kromě covidu a RS virů řádí netypicky chřipka A i B.

Článek

Nemocných v Česku prudce přibývá. Aktuálně je zhruba 2,3 procenta lidí nakažených některým z respiračních virů. Podle Jiřího Schimera, spolumajitele české biotechnologické firmy Diana Biotechnologies, za vysokými počty stojí souběh různých nemocí.

„Tady se stala zajímavá věc. Standardně virus RSV, o kterém se teď velmi mluví v médiích, nastupuje většinou na přelomu října a listopadu. Chřipka A nastupuje v lednu a chřipka B zhruba na přelomu února a března. A k tomu stále pokračující covid. A v tuto chvíli vidíme pomocí našich testovacích sad, které diagnostikují tyto nemoci, že se šíří všechno najednou,“ popisuje Jiří Schimer zkušenost z laboratoří.

Odhaduje, že zemi čeká letos extrémně silná epidemie chřipky. „Když se podíváte na chřipku, nikdy dříve se nestalo, že by za sebou byly dvě slabé sezóny chřipky, tedy že by dvakrát za sebou nebyla epidemie. Letos nás rozhodně čeká,“ míní expert. „Když testujeme u nás nebo v našich spřátelených laboratořích, tak vidíme ze 100 vzorků 30 procent pozitivních na covid, kolem 25 procent na chřipku A, RSV je v dalších osmi až 10 procentech a objevuje se už i chřipka B.“

Jiří Schimer

  • Spolumajitel české technologické společnosti Diana Biotechnologies a vedoucí jejího chemického oddělení. Má hlavní slovo při designu léčiv a v záležitostech lékařské chemie.
  • Vystudoval biochemii na Univerzitě Karlově a pracoval jako postdoktorand na Georgia Institute of Technology v USA a na ÚOCHB Praha.

„Covidu z Číny se teď nemusíme bát“

Naopak dramatické zprávy z Číny, v níž se nyní covid silně šíří, podle něj na Česko nebudou mít vliv.

„Čína razila zero covid policy (nulová tolerance nemoci, pozn. red.), tam skutečně covid neexistoval, zatímco celá planeta byla promořena, tak Číny se to nedotklo. Nyní se v čínské nepromořené populaci šíří varianta omikron, která, jak víme, je velmi nakažlivá. V Česku ale máme omikron už rok, u nás je situace jiná,“ vysvětluje Schimer.

Zároveň však doporučuje nechat se otestovat před vánočními svátky a návštěvami. „Když se necítíme dobře, když například v práci onemocní několik kolegů apod. Rizikoví můžeme být pro babičky a dědečky, ale stejně tak i pro velmi malé děti, například RS viry mohou novorozence vážně ohrozit,“ doporučuje.

DIANA Biotechnologies

  • Česká biotechnologická společnost zaměřená na výzkum a vývoj moderní diagnostiky a léčiv. V roce 2018 ji společně založili Václav Navrátil a Martin Dienstbier.
  • Je největším českým výrobcem PCR testů na covid-19 a další virová onemocnění.
  • V letošním žebříčku nejrychleji rostoucích firem regionu Deloitte Fast 50 s tempem růstu ve výši 100 314 procent překonala dosavadní rekordy v historii soutěže a připsala si prvenství v kategorii Companies to Watch.

Půl miliardy do vývoje

Firma, která se během pandemie stala největším tuzemským výrobcem PCR testů, letos zažívá raketový růst. V žebříčku nejrychleji rostoucích firem regionu Deloitte Fast 50 překonala dosavadní rekordy v historii soutěže. Posílila o více než sto tisíc procent.

V roce 2021 firma ohlásila konsolidovaný čistý zisk 580,3 milionu korun. „Letošní čísla ještě nemáme, ale určitě budou horší, než byla v roce 2021, ale pořád na tom budeme dobře,“ řekl Jiří Schimer v rozhovoru pro SZ Byznys s tím, že půlmiliardový zisk zpět investují do firmy.

Pracovat chtějí nejen na nových diagnostických testech na respirační viry, ale plánují rozšířit diagnostiku například na prekarcinogenní screening nebo odhalení různých mutací krevního srážení.

Reklama

Doporučované