Hlavní obsah

Dovolená bude dražší. Lidé jsou ale ochotni sáhnout do rodinného rozpočtu

Foto: Shutterstock.com/Kojin

Dovolená na sněhu stále láká.

Reklama

Inflace, vysoká cena pojistky, zdražená energie nebo pohonné hmoty. Na finální ceny zájezdů cestovních kanceláří má nyní vliv mnoho faktorů. Průzkum ukázal, že Češi se na zdražení dovolené připravují a šetří na ni i měsíce.

Článek

Ceny zájezdů u cestovních kanceláří postupně rostou. Pozvolné zdražení klienti pocítí už tuto zimu. Růst ale bude pokračovat i v příštím roce a odrazí se zejména v hlavní sezoně 2022 v létě. A důvod zvyšování? Dražší pojistka, energie nebo pohonné hmoty.

„V současnosti se zdražují zájezdy hlavně v závislosti na jednotlivých destinacích, například z důvodu zdražení letecké dopravy nebo tamních služeb. Jsou tu ale i další věci, které v dnešní době zájezdy zdražují. Jsou to například změny podmínek pojištění cestovních kanceláří. To je položka, která výrazně ovlivňuje současné a také budoucí ceny,“ řekl pro SZ Byznys Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

U některých cestovek vzrostla cena pojištění proti úpadku od začátku pandemie koronaviru v některých případech až o třetinu. A zdražování se dotkne i klientů.

Většina cestovek v současnosti platí kolem dvou procent z ceny zájezdu, pokud se pojistka zvedne byť jen o jedno procento, klient už to ve finální ceně pocítí.

Zájezdy zdraží

V konkrétních případech může jít i o tisíce korun. Pokud by cena zájezdu byla například 20 tisíc korun, dvě procenta z ceny by klienta stála 400 korun. S navýšením o další procento by šlo ale už o 600 korun. V případě zájezdu pro celou rodinu by pojistka celkovou cenu zájezdu zvedla o 2 400 korun.

Náklady také výrazně rostou například u paliv a energií, což v konečném důsledku může ovlivnit i ceny za ubytovací a další služby.
Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí CK Čedok

Finální cenu zájezdů ovlivňují různé faktory a skládá se z celé řady nákladů, na které může mít vliv například i narůstající inflace. Další proměnné, jež v konečných cenách hrají roli, popsala Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí společnosti Čedok.

„Do konečné ceny zájezdů se také výrazně promítá směnný kurz, například poměr české koruny vůči euru či dolaru. Náklady také výrazně rostou například u paliv a energií, což v konečném důsledku může ovlivnit i ceny za ubytovací a další služby,“ sdělila.

Přímý efekt se však podle jejích slov dostaví se zpožděním. „Uvidíme ho až ve chvíli, kdy budeme zájezdy realizovat,“ dodala.

V případě cestovní kanceláře Blue Style se zatím ceny nemění. To se ale může v průběhu roku změnit. „Ať se na trhu v průběhu roku stane cokoliv, klienta, který si rezervuje zájezd z nabídky First Minute Léto 2022, se pozdější změny ceny nedotknou,“ informovala Ilona Topolová, tisková mluvčí Blue Style.

Klienty zdražení nepřekvapí

Zdá se ale, že klienty cestovek možné zdražení zájezdů nepřekvapuje. Průzkum Equa bank totiž ukazuje, že více než polovina z nich alespoň nějaké zvýšení cen očekává. V případě zimní dovolené hraje roli jak větší zájem trávit letos dovolenou na horách, tak očekávání vyšších cen v budoucnu.

„Průzkum ukázal, že zimní dovolená může být pro řadu Čechů zásah do jejich rodinného rozpočtu. Téměř polovina Čechů na zimní dovolenou totiž musí spořit i několik měsíců. Necelá polovina dotazovaných pak náklady hradí z běžných měsíčních příjmů,“ uvedla Kateřina Petko, ředitelka PR a interní komunikace Equa bank.

Téměř třetině Čechů tak pandemie koronaviru změnila plány na zimní dovolenou. Přizpůsobují se hlavně výběrem destinace. Až 80 % z nich ji totiž letos stráví v České republice, ukazuje průzkum.

V zimě láká exotika. CK hlásí vyprodáno

Ale zájem o cestování neklesá, zvláště přes vánoční svátky. Tisíce Čechů totiž míří do hor nebo exotických destinací.

„Momentální prodeje zájezdů, ať už na léto 2022, nebo teď v nejbližších měsících, do exotiky jsou srovnatelné s předcovidovým rokem 2019,“ potvrdil Petr Kostka, tiskový mluvčí CK Exim Tours.

K zájmu podle jeho slov přispívá i to, že společnost výrazně upravila podmínky, aby měli klienti jistotu, že nepřijdou o své peníze. „Dáváme klientům možnost zrušit zájezd ještě 30 dní před odletem pouze z vlastního rozhodnutí, aby měli situaci do posledních chvíle ve svých rukou,“ dodal Kostka.

Podobně je na tom také CK Čedok, jež v některých destinacích hlásí prakticky vyprodáno.

„Přes vánoční svátky a silvestr máme dokonce i téměř vyprodané zájezdy do Egypta do letovisek Hurghada i Marsa Alam, na Kanárské ostrovy i do Dominikánské republiky. Na vánoční období zbývají místa už jen v několika destinacích a termínech, třeba i v České republice, kde nabízíme stále oblíbenější wellness, lázeňské a horské pobyty,“ komentuje tisková mluvčí Kateřina Pavlíková.

Útrata za zájezd o 25 % vyšší

Kromě zvyšujících se nákladů, které klienti nemohou ve finální ceně ovlivnit, ale ceny rostou ještě také jinak. Lidé totiž aktuálně volí kvalitnější hotely i vzdálenější destinace, což znamená, že průměrně utrácí za dovolené více.

„U zájezdů na zimní sezonu utratí přibližně o 25 % více než dříve, což potvrzuje, že mají nyní velký zájem třeba o zájezdy do exotiky, které jsou přirozeně dražší než do bližších destinací,“ dodává Pavlíková.

O tom, že letos by si chtěli Češi v porovnání s předchozím rokem užít zimní dovolenou více, svědčí i průzkum společnosti Equa bank. Lidé totiž mají větší ochotu za dovolenou utrácet.

Ochota Čechů platit za zimní dovolenou:

  • do 5 tisíc Kč – 23 % dotázaných (loni to bylo 60 %),
  • od 5 do 10 tisíc Kč – 26 % Čechů (loni 18 %),
  • od 10 do 15 tisíc Kč – 18 % respondentů (loni 9 %),
  • od 15 do 20 tisíc Kč – 12 % (loni 7 %).

Zdroj: Equa bank

Reklama

Doporučované