Hlavní obsah

Koruna je nejsilnější za víc jak rok. Dovolené Čechům zlevní

Tuzemská měna se obchoduje vůči euru za 25,38 koruny.

Reklama

Česká měna se aktuálně obchoduje pod hranicí 25,40 koruny za euro a plánované zpřísňování měnové politiky Českou národní bankou ji může poslat ještě výš.

Článek

Česká měna se veze na pozitivní vlně. Aktuálně se obchoduje vůči euru za 25,38 koruny. Dostala se tak na nejsilnější hodnotu od loňského března.

Je k tomu několik důvodů. „Klíčový je příznivý sentiment na globálních trzích. Sázka na hospodářské oživení v druhé polovině letošního roku je přitom nutnou podmínkou pro posilování měn ve středoevropském regionu,“ říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Koruna posiluje i kvůli obavám ze zvyšujících se cen. Na inflaci přitom hodlá jako jedna z prvních centrálních bank v Evropě reagovat Česká národní banka. „Pokud bychom v červnu nebo srpnu zvýšili sazby o 0,25procentního bodu, tak to nemusí znamenat žádné drama. Pokud začneme naši měnovou politikou posouvat k normálu, neuděláme velkou chybu,“ řekl minulý týden pro SZ Byznys viceguvernér Marek Mora.

A Mora není mezi sedmi členy bankovní rady sám, kdo o zvýšení základní reposazby mluví. To že přišel čas zdražit peníze, které si od ČNB půjčují komerční banky, předeslal guvernér Jiří Rusnok i další členové rady.

Valná část obyvatel západních států začíná být proočkovaná, což nahrává návratu do normálu. V očkování sice Česko zatím zaostává za průměrem Evropské unie, ale první dávku už dostalo 3,7 milionu lidí.

Zvyšování úrokových sazeb činí korunu atraktivnější pro investory, zejména v porovnání s eurozónou, která drží své sazby na historických minimech. Beze změny zůstávají v Evropě jak úrokové sazby (základní 0 %, zápůjční 0,25 %, depozitní -0,5 %), tak stále běží programy na podporu ekonomiky.

Podle ekonoma Jana Bureše je důležité pro posilování koruny i to, že hodně exportérů není zatím zajištěných vůči výkyvům měny. Postupné zajišťování kurzu bude rovněž tlačit kurz koruny nahoru.

Reklama

Doporučované