Hlavní obsah

Faktury na elektřinu dostanou novou položku, proud bude o trochu dražší

Foto: Unsplash, Andrey Metelev

Provoz datového centra se projeví v účtech za energie. Ilustrační foto.

Reklama

Česko bude mít od roku 2024 Elektroenergetické datové centrum, které má zajistit výměnu dat mezi subjekty v energetice. Jeho provoz zaplatí všichni ve faktuře za elektřinu, do které přibude nová položka.

Článek

Od příštího roku se ve vyúčtování za energie objeví nová položka, která celkové náklady na spotřebu elektřiny zvýší. Nově se do částky promítne tzv. cena za provoz nesíťové infrastruktury, kterou se má financovat činnost vznikajícího Elektroenergetického datového centra (EDC).

Cena za provoz nesíťové infrastruktury má být součástí regulované části ceny elektřiny jako třeba poplatky za podporované zdroje energie. Se zřízením EDC počítá novela energetického zákona o komunitní energetice neboli Lex OZE 2, která však ještě musí projít schvalováním v Parlamentu. O novince jako první informovaly Hospodářské noviny.

Přestože investici do vzniku datového centra, která představuje zhruba jednu miliardu korun, mají pokrýt prostředky z Národního plánu obnovy, na jeho provoz budou přispívat sami odběratelé energií.

Distributoři již mají představu o tom, jak by mohla nová částka na faktuře vypadat.

„Za PREdistribuci považujeme za odpovídající jedno promile z celkových plateb za distribuci, což odhadem činí přibližně 50 Kč za jedno odběrné místo ročně,“ říká mluvčí PRE Petr Holubec. Měsíčně to dělá 4,16 Kč. Zákazníci by je pravděpodobně měli začít hradit od ledna 2024, tedy se zahájením provozu EDC.

Podle distributora EG.D může být výše poplatku upřesněna až poté, co bude provedeno výběrové řízení na dodavatele ICT řešení. „Předběžné odhady signalizují částku řádově jedno promile celkové ceny elektřiny,“ říká mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Na orientační výši poplatku se tak společnosti shodují. „Je to tak, že EDC bude dalším regulovaným subjektem, na který se budou vztahovat regulační poplatky. Předpokládáme, že by poplatky neměly překročit řádově promile celkové ceny elektřiny,“ říká také Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ.

EDC bude provozovat trojice distributorů elektřiny – ČEZ Distribuce, PREdistribuce a EG.D – spolu se společností ČEPS, která zajišťuje provoz elektroenergetické přenosové soustavy.

Podle původních plánů měla vytvoření EDC řešit až další novela energetického zákona, tzv. Lex OZE 3, ale vláda se loni v srpnu shodla na jeho dřívější realizaci.

„V první fázi má EDC umožnit sdílení elektřiny nejen v rámci bytového domu, ale i napříč distribučními soustavami. V cílovém řešení (očekávané spuštění v 1. čtvrtletí roku 2026) bude EDC zajišťovat datovou podporu pro plné zavedení role aktivního zákazníka,“ popisuje Holingerová.

Definice tzv. aktivního zákazníka je rovněž obsažena v novele Lex OZE 2. Tímto zákazníkem se stane každý, kdo elektřinu nejen spotřebovává, ale také ji sám vyrábí.

Důvodem dřívějšího vzniku EDC může být také snaha o urychlení získání dotace z peněz EU. „Vzhledem k tomu, že jednou z položek plánované půjčky z Národního plánu obnovy, která musí být Komisi předložena do poloviny roku 2023, je i jedna miliarda korun na vytvoření EDC, bylo pravděpodobně nutné mít pro takovou investici oporu v zákoně,“ říká Eliška Beranová vedoucí legislativní pracovní skupiny Unie komunitní energetiky a právnička společnosti Frank Bold.

EDC má primárně sloužit k předávání dat mezi obchodníky a distributory. „Vytvoření a provoz EDC jsou nezbytné pro celkovou transformaci energetiky, její vysoký stupeň decentralizace a digitalizace, s čímž se pojí přenosy vysokých objemů dat a potřeba jejich sdílení mezi distribučními soustavami jednotlivých provozovatelů,“ říká Beranová.

Centrum je také potřeba z důvodu zapojování většího množství obnovitelných zdrojů, například fotovoltaických elektráren, kdy se zákazníci stávají také dodavateli elektřiny, protože nespotřebované přebytky energie posílají zpět do distribuční sítě.

Elektřinu z obnovitelných zdrojů mezi sebou budou moci sdílet i odběratelé z různých obcí či krajů. „Proto je nutné evidovat toky elektřiny nejen mezi různými distributory, ale také mezi různými obchodníky kvůli vyúčtování,“ říká Holubec z PRE.

EDC bude zastávat řadu dalších funkcí. „Jde například o moduly přípravy provozu sítí, agregaci flexibility, akumulaci nebo sdílení služeb výkonové rovnováhy,“ popisuje Šperňák z EG.D.

Novela Lex OZE 2 má odstartovat vznik komunitní energetiky, díky které mezi sebou budou moci sdílet energie ze zelených zdrojů jak domácnosti, tak například školy či úřady. Součástí novely je kromě vzniku EDC také definice aktivního zákazníka a zranitelného zákazníka, který bude chráněn v případě, že by došlo k výpadku elektřiny.

Distributoři by tak měli zakázáno odpojit od energií osoby pobírající invalidní důchod pro invaliditu III. stupně nebo příspěvek na péči ve stupni III a IV nebo lidi na plicní ventilaci.

Reklama

Doporučované