Hlavní obsah

Firmy už cítí pokles cen energií. Burza pomáhá víc než vládní strop

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny elektřiny a plynu klesají a nejprve to pociťují odběratelé, kteří jsou na spotových produktech – tedy hlavně firmy. Zlevnění podnikům zatím pomohlo víc než zastropování cen.

Článek

Když loni v srpnu dosáhly ceny energií nevídaných výšin, začala vláda oznamovat finanční injekce pro domácnosti a firmy, které zdražení postihlo. Nejprve chtěla pomoci zastropováním cen pouze malým a středním podnikům, později se však rozhodla podporu rozšířit i na energeticky náročné společnosti.

Některé firmy se nemohly drahým energiím nijak vyhnout, jelikož situaci nemohly přizpůsobit výrobu. Například cukrovary musejí vyrábět v tom energeticky nejnáročnějším období roku, tedy od září zhruba do ledna či února.

„Výrobu bohužel vzhledem k omezené trvanlivosti základní suroviny, cukrové řepy, nejde posunout. Zároveň musíme zpracovat veškerou nasmlouvanou řepu od našich dodavatelů, kterými jsou zemědělci,“ popisuje mluvčí cukrovarů Tereos Jakub Hradiský.

Meziročně jim celkové náklady na energie vyrostly na šestinásobek loňské hodnoty. Ze stovek milionů korun se tak staly miliardy.

Zastropování nám zatím může pomoci ve velmi omezené míře na menších odběrných místech na hladině nízkého napětí.
Marek Tláskal, mluvčí skupiny HeidelbergCement Česká republika

V době, kdy energetická krize vrcholila, ani tak nemohli řešit ceny energií, jako spíš to, zda nějaké budou. Doufali však, že bude dostatek plynu a budou tak schopni zpracovat veškerou řepu.

„Situace je nyní naštěstí klidnější než na podzim minulého roku, a to především díky příznivému průběhu počasí a naplněnosti zásobníků,“ říká Hradiský.

Jednou z dalších energeticky náročných firem je i skupina HeidelbergCement Česká republika, do níž patří cementárny a pískovny, a její provoz je tak poměrně energeticky náročný. „Zastropování nám zatím může pomoci ve velmi omezené míře na menších odběrných místech na hladině nízkého napětí,“ komentuje podporu vlády mluvčí společnosti Marek Tláskal.

Ostatní oslovení naopak aktivitu vlády vítají a říkají, že jim stropy pomohly. „Ušetřené peníze plánujeme investovat do energeticky a ekologicky úsporných technologií a dalšího zefektivňování výroby,“ říká Hradiský.

Většina firem má část spotřeby za zafixované ceny na určité období, zbytek elektřiny či plynu nakupuje na denním trhu.

Alespoň část spotřeby teď mají podniky levnější, neboť cena na spotovém trhu klesla pod vládní maximum. „Díky nízkým spotovým cenám zatím nakupujeme za ceny nižší, než je strop,“ potvrzuje Tláskal.

Už několik týdnů v řadě se pohybuje pod úrovní 5000 Kč za MWh silové elektřiny bez DPH a 2500 Kč za MWh odebraného plynu. Výslednou cenu ještě tvoří daň a poplatky za distribuci.

Nižší spotové ceny nám nyní významně pomáhají kompenzovat ztráty z minulého roku.
Oskar Kwarteng, ředitel Vítkovice Hammering

„My máme zafixováno přibližně 60 procent energií, zbytek nakupujeme za spotové ceny. Aktuálně je výhodnější právě nákup na spotu,“ uvádí Hradiský s tím, že nyní pociťují každý pokles ceny na trhu s energiemi, který samozřejmě vítají.

Stejný poměr garantovaných a spotových cen má také společnost Vítkovice Hammering, která vyrábí a zpracovává kovy. „Stropovaní tak prozatím nemělo žádný vliv, uvidíme, jaký bude vývoj na spotu v následujících měsících,“ říká ředitel firmy Oskar Kwarteng.

Pozitivní vývoj na energetickém trhu má také dobrý vliv na rozpočet podniku. „Nižší spotové ceny nám nyní významně pomáhají kompenzovat ztráty z minulého roku,“ říká Kwarteng a dodává, že pokud by se spotové ceny nadále vyvíjely příznivě, mělo by to významný vliv na budoucí hospodaření společnosti.

Ačkoli mnoho firem zastropování cen energií vítá, ukazují se také mezery, které pro velkoodběratele podpora má.

„Z našeho pohledu má nejasné legislativní podmínky a zatím nevíme, v jaké podobě na něj dosáhneme. Zatím ani nevíme, zda na nějakou část naší spotřeby budou cenové stropy platit,“ říká Tláskal. Aby stát podpořil energetické úspory, zastropoval jen 80 procent firemní spotřeby.

Zatím se kvůli rostoucím nákladům na energie vlna firemních krachů nekoná, ale některé firmy musely omezovat výrobu. „V letošní cukrovarnické kampani jsme museli bohužel omezit výrobu některých produktů,“ říká Hradiský.

Vítkovice Hammering také snižuje náklady, ale vzhledem k současnému vývoji doufá, že nebude muset výrobu omezovat. „Pokud by však ceny energií zůstaly na současné úrovni, plánujeme naopak výrobu navyšovat,“ popisuje Kwarteng. Pokud by se ale cenový vývoj energií otočil, museli by kvůli zdražování energií přistoupit k drastickým opatřením a snižování výroby.

Reklama

Doporučované