Hlavní obsah

Fotovoltaický boom má novou oběť. Padl další dodavatel, klientům dluží miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Fotovoltaický boom má novou oběť. Padl další dodavatel, klientům dluží miliony. Ilustrační foto.Video: Jan Marek, Sofie Krýžová

 

Reklama

Padla další společnost instalující fotovoltaiku. Neplnila zakázky a od zákazníků přitom vybírala vysoké zálohy. Teď jim firma Alpha Solar systems dluží miliony.

Článek

Firma Alpha Solar systems je dalším článkem na trhu s fotovoltaikou, který šel ke dnu. Ve středu se v insolvenčním rejstříku objevila zpráva o jejím úpadku. O případu jako první informovaly Hospodářské noviny.

Společnost vznikla v červnu 2021 a zaměřovala se na instalaci fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel. Seznam Zprávy byly v kontaktu s několika zákazníky této firmy, jejichž zkušenosti se shodují v tom, že podepsali smlouvu, následně zaplatili zálohu v řádu statisíců korun, které tvořily cca 60 procent z konečné ceny. Komunikace ale náhle ustrnula a firma ani několik měsíců od uzavření kontraktu instalaci nedodala.

Nyní Alpha Solar systems dluží svým zákazníkům miliony korun. Ti už v insolvenčním rejstříku přihlašují své pohledávky a jsou mezi nimi jak fyzické, tak právnické osoby. Insolvenční návrh na Alpha Solar systems podala společnost Dratel, která jí dodávala materiál, školila dělníky a sama některé fotovoltaiky instalovala. Nyní jí Alpha Solar systems podle insolvenčního rejstříku dluží přes čtyři miliony korun.

Ještě v září přitom majitel a jednatel firmy Petr Nečas tvrdil, že ke všem zákazníkům přistupují zodpovědně a své závazky splní. „Alokujeme na to adekvátní zdroje, kapacity i odbornost. Těm, kteří od smlouvy odstoupili, postupně vracíme jejich zálohy,“ uvedl Nečas.

Zároveň tvrdil, že firma denně montuje nové fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla podle montážního plánu a se zákazníky je v kontaktu. „Se zákazníky komunikujeme, máme informační systém, který je informuje e-mailem o každém jednotlivém kroku, který se s jejich zakázkou děje, a v případě termínů montáží a jejich koordinace využíváme kromě e-mailu a SMS zejména aktivní telefonickou komunikaci,“ řekl Nečas.

Už tehdy se však začali ozývat nespokojení zákazníci, kteří měli mít podle smlouvy elektrárnu dávno hotovou, ale realita byla jiná. Firma s nimi nekomunikovala, a pokud ano, tak jen sporadicky.

Alpha Solar měla údajně problémy s dodávkami materiálu ze zahraničí, navíc si nasmlouvala mnoho zakázek a nebylo v jejích silách je uspokojit. Přesto ale zákazníkům slibovala, že jim soláry nainstaluje.

Ti šťastnější z nich se po měsících čekání na soláry domohli alespoň odstoupení od smlouvy a vrácení zálohy.

Případem se zabývala i Česká obchodní inspekce (ČOI), na kterou se klienti obraceli. „Česká obchodní inspekce obdržela k tomuto subjektu v období od června do srpna letošního roku celkem čtyři podání. Tři z nich se týkala neplnění smlouvy o dodávce fotovoltaické elektrárny a ČOI se řešení těchto podnětů věnuje,“ uvedl mluvčí ČOI František Kotrba.

Firma Alpha Solar však čelila i kritice kvůli dotacím z programu Nová zelená úsporám Light, který je určen pro nízkopříjmové domácnosti a je vyplácen ještě před začátkem realizace projektu. Vyvolávala klamný dojem, že je zástupcem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a je oprávněna nabízet poradenství ohledně dotačního programu.

„Upozorňujeme žadatele, že společnosti Alpha Solar systems s.r.o. ani Národní dotační centrum s.r.o. nepatří mezi registrované poradce programu NZÚ Light, nejsou Fondem oprávněny poskytovat poradenství k tomuto programu ani používat ve svých materiálech logo SFŽP ČR či jakýmkoliv jiným způsobem navozovat zdání akreditované spolupráce s Fondem, jak to činí ve svých propagačních materiálech a smlouvách o zhotovení díla. Fond se již v té věci obrátil na příslušné orgány,“ uvedl SFŽP na svém webu.

Příběhy podobné případu Alpha Solar se na trhu s fotovoltaikou objevují od jara. Není tak první solární firmou, která se dostala do problémů. Letos už zkrachovaly společnosti Malina či FG Energy.

Zástupci profesních organizací proto před podobnými firmami dlouhodobě varují. Podle nich by si zákazníci měli u společnosti nejprve prověřit její historii a reference „Spolehlivou firmu mohou zákazníci vybírat ve webové aplikaci caft.cz, kde najdou seznam firem sdružených v Cechu akumulace a fotovoltaiky. Tyto společnosti pracují podle etického kodexu. Ve druhém kole doporučuji vybranou firmu prolustrovat přes nezávislé a hlavně ověřené recenze na portálu Refsite.cz,“ radí Petr Kotek ze společnosti Refsite.

Varovným signálem je také výše první zálohy, kterou zákazník platí po podpisu smlouvy. „První záloha by měla být hrazena po podpisu smlouvy s realizační firmou a pohybuje se většinou ve výši přibližně 10–30 procent. Druhá záloha je požadována většinou jako doplatek do 50–70 procent celkové ceny a hradí se po získání smlouvy o připojení k síti a začátku montáže. Zbytek z celkové ceny fotovoltaické instalace se hradí po předání hotového díla,“ vysvětluje Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Reklama

Doporučované