Hlavní obsah

Gmailu na vlastní doméně zdarma je konec. Od července bude jen pro platící

Google Workspace zdarma bude pouze pro neziskové organizace a vzdělávací instituce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Google Workspace už nebude pro nikoho zdarma. Za Gmail na vlastní doméně budou od července platit jak noví, tak stávající uživatelé. Výjimku však mají tisíce českých a slovenských neziskovek a škol.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Google zpoplatní službu pro firmy, která byla od svého počátku zdarma. Doposud bezplatná verze G Suite, která uživatelům zajišťovala například Gmail na vlastní doméně, bude od 1. července 2022 k dispozici pouze platícím.

„Pokud uživatelé pracují s touto verzí, kterou brzy přestaneme podporovat, doporučujeme přejít na libovolnou placenou verzi Google Workspace. G Suite legacy free edition nebude od začátku května 2022 k dispozici a Google uživatele této starší a již nepodporované verze automaticky přenese na produkt Google Workspace, který bude možné do 1. července 2022 využívat zdarma,“ popisuje mluvčí českého Googlu Alžběta Houzarová.

Upgrade ze starší bezplatné verze G Suite na službu Google Workspace podle společnosti zabere jen několik kroků a nenaruší práci koncových uživatelů. „Abychom vás při tomto přechodu podpořili, budete mít po dobu 12 měsíců od 1. července 2022 možnost slevy,“ uvedl v prohlášení Google.

Pokud podniky budou chtít nadále využívat služeb Google Workspace, kam mimo jiné spadá Gmail, Google Disk, Hangouts, Tabulky či Dokumenty, budou se muset přihlásit k předplatnému.

Administrátoři firemních skupin budou muset poskytnout Googlu fakturační údaje a společnost jim od července začne účtovat předplatné. Pokud tak uživatelé neučiní, Google jim automaticky pozastaví účet a nebudou mít přístup k funkcím, jako je Gmail, Kalendář či Google Meet.

„Přístup k dalším službám Googlu, jako je YouTube a Fotky Google, vám může zůstat zachován. Pro obnovení pozastaveného účtu zadejte platnou formu platby,“ upozornil Google.

Pokud se uživatelé po zadání platebních údajů nepřihlásí k některému z produktů, Google jim sám vybere jeden ze tří základních tarifů, který bude vyhovovat jejich potřebám podle funkcí, které používají.

Bezplatné využití Google Workspace stále nabízíme vzdělávacím a neziskovým institucím po celém světě, včetně těch českých, které tento nástroj pro vzdálenou spolupráci hojně využívají.
Alžběta Houzarová, mluvčí českého Googlu

Cena začíná na 5,20 eurech (127 korun) měsíčně u tarifu Business Starter, který nabízí 30GB úložiště na Google Disku a poštu. Tarif Business Standard za 10,40 eura (254 korun) měsíčně má 2TB úložiště a funkci nahrání hovorů na Google Meet. Business Plus za 15,60 euro (379 korun) má 5 TB cloudového prostoru.

Tyto služby se netýkají jen byznysu, ale také tisíců českých a slovenských neziskovek, které na ně jako jediné budou mít nárok zdarma. „Bezplatné využití Google Workspace stále nabízíme vzdělávacím a neziskovým institucím po celém světě, včetně těch českých, které tento nástroj pro vzdálenou spolupráci hojně využívají,“ říká Houzarová.

Službu Google Apps, která firmám umožňovala provoz služeb na vlastní doméně, společnost zpoplatnila už v roce 2012, ale pouze pro nové zájemce. Ti platili 50 dolarů za uživatele ročně.

Bezplatná edice dnešní Google Workspace byla spuštěna v roce 2006. Základní kancelářské a cloudové nástroje byly k dispozici původně jako Google Apps, v roce 2016 se přejmenovaly na G Suite a v roce 2020 se z nich stal Google Workspace.

Vlastní doménu však poskytují i další společnosti. Zdarma včetně kalendáře ji například nabízí služba Email Profi od Seznamu nebo alespoň částečně služby jako jsou Zoho či GMX Mail.

„Zpoplatňovat Email Profi nehodláme. Naopak, chceme uživatelům nabídnout maximální pomoc při jejich případném přechodu z konkurenčních platforem na naše řešení,“ uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Společnost Seznam je vydavatelem Seznam zpráv.

Reklama

Doporučované