Hlavní obsah

Google má první drony, které doručují nákupy přímo ze střech obchodů

Podívejte se na drony, které rozváží nákupy z obchodů v řádu pár minut.Video: Jan Marek

 

Reklama

Desetina ceny za dovoz a násobně vyšší rychlost. Drony se k doručování jídla i léků a jiného drobného zboží testují už roky. Nejdál pokročil Google. Jeho dceřinka pokořila už 100 tisíc zásilek a teď má i jedno světové prvenství.

Článek

Dceřiná firma Googlu, společnost Wing, testuje doručování zásilek pomocí dronů už od roku 2017. Až donedávna přitom však potraviny a jiné drobné zboží musela nejdřív sama dopravit do vlastního distribučního centra, odkud až teprve létalo k domovům zákazníků.

Teď však „googlovské“ drony začaly údajně jako první na světě doručovat zboží přímo z obchodů. Firma Wing ve městech Christiansburg v americké Virginii, Queensland v Austrálii a Helsinkách ve Finsku našla využití pro jinak dosud nepříliš moc využívané střechy nákupních center a zřídila na nich své „dronporty“.

Doručení zboží pomocí dronů od Wingu trvá běžně 10 až 15 minut, z čehož samotný let zabere pouze dvě až tři minuty. Podle mateřské společnosti Google jsou totiž asi 50krát efektivnější než motorová auta, a prý i desetkrát než elektroauta.

Provoz dronů také vytváří méně emisí a cena rozvozu by měla být nižší o 90 procent než například Uber Eats, doplňuje časopis Forbes s odkazem na konkurenční firmu Manna z Irska, která se drží modelu doručování z vlastních distribučních center a odbavuje dva až tři tisíce malých balíčků do dvou kilogramů váhy denně.

Lidé chtějí rychlost. Objednávají si i zmrzlinu

„Lidé stále více žádají pohodlí a rychlost doručování. Drony nabízejí nižší cenu, snížení provozu na silnicích, méně emisí a navíc mohou vytvořit nové ekonomické příležitosti pro podniky a obchody. Ty mohou své existující prostory nabídnout a přetvořit v logistická a zásobovací centra k rozvozu,“ vysvětluje Jesse Suskin z tiskového oddělení společnosti Wing.

„Googlovské“ drony jsou prozatím limitované nosností a neunesou více než 2,5 kila, což by ovšem pro menší nákup nejnutnějších potravin či drogerie a léků mělo stačit. Díky rychlosti přepravy si lidé často objednávají například jen zmrzlinu nebo kafe, které si za oněch několik minut stále zachová teplotu.

V srpnu firma Wing po čtyřech letech testování pokořila hranici 100 tisíc doručených balíků. Jenom za posledních šest týdnů, co začaly její drony létat rovnou ze střech obchodů, přitom doručila 2500 zásilek. Rozšíření služby do dalších zemí závisí na povolení tamních úřadů.

Reklama

Doporučované