Hlavní obsah

Babišův fond vyrazí nakupovat akcie firem na světové burzy

Foto: Shutterstock.com

Nový fond ze skupiny Hartenberg lákají akcie na amerických a evropských burzách. (ilustrační foto)

Reklama

Skupina Hartenberg, spravující mimo jiné kapitál svěřenských fondů Andreje Babiše, hodlá využít situace na amerických a evropských burzách. Začne nakupovat akcie velkých firem, které jsou podhodnocené.

Článek

Po nákupech firem bude skupina Hartenberg Holding nyní investovat na evropských a amerických finančních trzích. Založila kvůli tomu nový fond kvalifikovaných investorů Hartenberg Investment. Hartenberg z větší části spravuje kapitál svěřenských fondů Andreje Babiše.

„Fond bude investovat do akcií a dluhopisů větších společností listovaných na předních evropských a amerických burzách. Trhy jsou volatilní a vidíme vícero společností, jejichž fundamentální hodnota je vyšší než současná tržní hodnota,“ řekl pro SZ Byznys Jozef Janov, který Hartenberg řídí a je vedle Babišových fondů spolumajitelem holdingu.

„Palebná síla“ nového fondu bude v rozmezí 300 až 500 milionů korun. Pro začátek se ve fondu počítá jen s kapitálem od stávajících investorů kolem Hartenbergu. Podle Janova ale není vyloučené, že se fond v budoucnu otevře také dalším lidem.

„Preferujeme investice do odvětví, kde už Hartenberg podniká. Tedy do zdravotnictví, služeb, e-commerce, leteckého průmyslu, logistiky a retailu. Z pohledu Hartenbergu, jehož hodnota je kolem 13 miliard korun, je to též diverzifikace portfolia do likvidních aktiv, která je možné okamžitě monetizovat,“ popsal šéf fondu Janov.

Trhy jsou volatilní a vidíme vícero společností, jejichž fundamentální hodnota je vyšší než současná tržní hodnota.
Jozef Janov, řídící partner Hartenberg Capital

Podle analytiků lze skutečně očekávat, že z dlouhodobého pohledu ceny například amerických akcií zase porostou. Naznačují to aktuální výsledky obrů typu Microsoftu, Applu či Alphabetu. Oznámili lepší čísla, než se očekávalo.

„Zdaleka ale není jednoznačně rozhodnuto o nalezení akciového dna. Na potvrzení odrazového trendu si ještě budeme muset počkat. Jedním z důvodů je stále malá likvidita trhu a nemalý počet investorů čekajících na využití akciového růstu k odprodejům. Do budoucna tak můžeme očekávat zvýšenou volatilitu s postupně převažujícím růstovým trendem,“ komentoval současnou situaci na trzích Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Andrej Babiš vložil do Hartenbergu historicky své soukromé peníze, a to stranou od Agrofertu. V současnosti je Hartenberg přes společnost SynBiol součástí Babišových svěřenských fondů.

Doménou Hartenbergu se staly investice do mezinárodní sítě reprodukčních klinik FutureLife. Na konci minulého roku koupil menšinový podíl ve FutureLife investiční gigant CVC. Peníze má Hartenberg též v květinářských Flamengo nebo v e-shopu se spodním prádlem Astratex. V neposlední řadě patří do skupiny leteckých opraven Avia Prime, které patří k největším v Evropě.

Reklama

Doporučované