Hlavní obsah

Hrozba pro rebely: Kdo nedodržuje pravidla, ať nemá kompenzace, říká Prouza

Rozhovor s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Černí pasažéři by na kompenzace dosáhnout neměli. Kontroly by měly být častější, kritizuje firmy, které odmítají dodržovat vládní restrikce Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Článek

Vláda v pondělí schválila pomoc podnikatelům, kteří kvůli sílící pandemii koronaviru přijdou o zákazníky. Do akce se tak dostanou programy COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a kompenzační bonus. Obnoví se také program na podporu zaměstnanosti Antivirus B.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy počet firem, které budou mít nárok na kompenzační bonus přibude, a to až o deset procent. Důvodem je snížení požadovaného propadu tržeb z 50 na 30 procent.

Na nově schválené kompenzace by však podle Prouzy měl dosáhnout jen takový podnikatel, který bude vládní opatření striktně dodržovat. Také proto by podle něj měl stát posílit hygienické kontroly, které budou dodržování pravidel kontrolovat.

O tom a dalších detailech na téma kompenzačních bonusů promluvil šéf svazu Tomáš Prouza pro SZ Byznys.

Změnou oproti původnímu kompenzačnímu bonusu bude snížení hranice požadovaného propadu tržeb z 50 na 30 procent. Proč se vláda rozhodla právě tento bod upravit a kde se inspirovala?

Byl to jeden z našich požadavků, protože jsme v jiné situaci než na jaře, kdy přišel lockdown a okamžitě tržby spadly. Zatímco poslední měsíc vidíme jenom postupné utahování kohoutků a postupné a pomalé snižování počtu zákazníků, bylo důležité snížit hranici pokleslých tržeb na 30 procent. Jinak by řada firem neměla na kompenzace nárok. Ve chvíli, kdy není lockdown (plošná uzávěra obchodů a služeb, pozn. red.) a služby se jen omezují, zaznamenává většina podnikatelů propad tržeb o přibližně 40 procent. To alespoň ukazují naše průzkumy.

Obdobím, se kterým se výše současných tržeb srovnává, jsou libovolné tři po sobě jdoucí měsíce od června do října 2021. Je to pro vyčíslení současného propadu tržeb adekvátní?

Primární je srovnání s rokem 2019, protože to byl vlastně poslední normální rok. To zůstává pro ty firmy, které nepodnikají celý rok. Lyžařské středisko s létem srovnávat úplně nemůže, ale pro restaurace, pro fitness centra, srovnání s létem je naprosto adekvátní.

Zároveň ale musí existovat řešení pro mladší firmy, které vznikly v posledním roce. Právě proto vláda odsouhlasila možnost srovnávat právě s létem, kdy nebyla žádná omezení a firmy mohly běžně fungovat.

Kolik firem mělo právo na přiznání kompenzačního bonusu podle minulých pravidel a jak toto snížení z 50 na 30 procent poklesu tržeb množství podnikatelů s právem na kompenzace změní?

Podle našeho odhadu jich nebude o moc více než v minulosti, protože na jaře jsme se bavili opravdu o lockdownu. A spolu s tím také o okamžitém propadu obratu. Většina firem, které měly nárok na jaře, budou mít nárok i teď. Odhadujeme, že firem s nárokem na kompenzace přibude přibližně o dalších deset procent oproti minulém období.

Dostane každý živnostník, kterému se propadly tržby o minimálně 30 procent, slibovaných tisíc korun za den?

To platí pro živnostníky, kteří budou žádat o kompenzační bonus. Tam je to jednoznačné a jednoduché – jsem-li živnostník, zaznamenal jsem propad, mám právo na kompenzační bonus.

Firmy potom budou mít dvě možnosti, buď program Covid 2021, ten je zejména pro menší firmy, kde pokud mám propad na tržbách, dostávám určitou sumu na každého zaměstnance.

Pro větší firmy je zase program Covid Nepokryté náklady, kdy si podnikatelé musí vypracovat účetní závěrku, ve které jim vyjde, kolik nákladů nemají pokrytých. Z nich mají nárok na kompenzaci 40 procent.

Spekulovalo se o napojení pomoci na plnění opatření, je to podle vás cesta?

Já myslím, že cesta to rozhodně může být. Je důležité říci, že v Česku naprostá většina firem akceptuje veškerá vládní omezení. Vymáhají je, kontrolují pravidla a testují zaměstnance. Je tu ale také několik firem, které na to kašlou. A je to strašně nefér vůči většině.

Proto si myslím, že by byl opravdu dobrý nápad zavést pravidlo, že těm podnikatelům, kteří na opatření kašlou, by zanikl nárok na pomoc.

Klíčové však je, aby vláda skutečně kontrolovala jejich dodržování. Když vidím, že hygienické stanice udělají 20 kontrol za den v celém Česku, je jasné, že je to strašně málo. Stále se srovnáváme s Rakouskem a bereme si z něj příklad, to by mělo platit i zde, protože právě tam platí velmi tvrdé vymáhání pravidel.

Čekáte, že se kontroly v průběhu dalších týdnů zintenzivní?

Měly by. A je to jenom správně. Znovu říkám, pokud tady 98 procent firem investuje do všech platných opatření, snáší pokles obratu, mají méně zákazníků, tak je velmi nefér, že zbývajícím dvěma procentům projde, že pravidla nedodržují a nedělají to, co všichni ostatní.

Černí pasažéři jsou problém a takový nekalý přístup by jim neměl procházet.

Reklama

Doporučované