Hlavní obsah

Naděje pro podnikatele. Vláda řekla, které kompenzace chce obnovit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Nová nařízení mohou mít dopad na návštěvnost restaurací (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Zpřísnění covidových opatření může podnikatelům ubrat zákazníky, a tím pádem i finance. Vláda proto jednala se zástupci podnikatelů o obnově kompenzačních programů. Shodli se na tom, že je musí obnovit.

Článek

Kvůli šíření nákazy vláda plánuje zpřísnění opatření. Mohly by se přestat uznávat výsledky antigenních testů a nově by pro vstup do restaurací či na kulturní akce platily pouze negativní PCR testy, doklad o prodělání nemoci covid-19 či potvrzení o očkování.

Nová nařízení by tak měla dopad na návštěvnost podniků, kterých se opatření týkají. Zástupci podnikatelů proto v úterý večer jednali s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (ANO) a zástupci ministerstva financí o obnovení kompenzačních programů.

„Nehodili jsme podnikatele přes palubu v předcházejících covidových vlnách, neuděláme tak ani nyní. Podmínky případné aktivace osvědčených programů (Covid 2021, Nepokryté náklady, Kompenzační bonus) již řešíme se zástupci oborů, na které by nová režimová opatření měla největší dopad,“ uvedl na Twitteru Havlíček.

Shodli jsme se na tom, že se kompenzační opatření musí znovu nastartovat.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza potvrdil, že podnikatelé požadují restart kompenzačních programů, které zmínil ministr. Dále vládu žádají o obnovení programu Antivirus tak, jak byl vyhlášen pro automobilový průmysl, a o snížení DPH pro nejpostiženější sektory na pět procent na roky 2022 a 2023.

„Shodli jsme se na tom, že se kompenzační opatření musí znovu nastartovat, protože dopady vládních opatření už ekonomiku dusí hodně. Vláda také musí zajistit řádné vymáhání opatření, aby bylo co nejméně černých pasažérů,“ sdělil SZ Byznys Prouza.

Svaz se s ministerstvem průmyslu a ministerstvem financí dohodl, že vláda prověří technické obnovení programů a začne o jejich obnovení jednat s Evropskou komisí. „Ministr Havlíček bude jednat i s nastupující vládou, aby byla podobně jako u covidových opatření po výměně vlády zajištěna kontinuita,“ říká Prouza.

Jednání o kompenzacích budou pokračovat příští týden.

Reklama

Doporučované