Hlavní obsah

Jako Huawei, ale naopak. Čína zakázala dovoz amerických součástek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Čína zakázala některým domácím firmám nákupy od amerického výrobce polovodičů Micron. Prý představují „vážné riziko pro bezpečnost sítě“. Jde tak o pokračování sporů, které zviditelnil americký zákaz produktů od Huawei.

Článek

Čínský úřad pro kybernetickou bezpečnost (CAC) v neděli oznámil, že americká společnost Micron neprošla kontrolou kybernetické bezpečnosti. Kontrola byla v Číně zahájena před sedmi týdny.

„Přezkum zjistil, že výrobky společnosti Micron mají poměrně závažná rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti, která představují významné bezpečnostní riziko pro dodavatelský řetězec kritické informační infrastruktury Číny a mohla by ovlivnit národní bezpečnost,“ uvedl regulátor v prohlášení, které citoval zpravodajský server CNN.

CAC ovšem neuvedl žádné detaily o tom, jaká rizika se našla a v kterých produktech se nacházejí.

Z rozhodnutí, které z přezkumu vzešlo, vyplývá, že čínské společnosti, které jsou zapojeny do domácích projektů kritické informační infrastruktury, by neměly od společnosti Micron odebírat její výrobky.

Společnost Micron Technology patří mezi největší výrobce polovodičů v USA. Je to pro ni velká rána, jelikož z Číny generovala více než desetinu svých příjmů. Akcie společnosti spadly před otevřením amerických trhů o šest procent.

Čína si však vyřazení Micronu ze svého trhu může dovolit. Mezeru, která po této společnosti zbyde, by údajně mohly nahradit například konkurenční společnosti z Jižní Koreje, jako jsou Samsung nebo SK Hynix, uvedl list Financial Times. To se logicky USA nelíbí a Bílý dům už kvůli tomu jihokorejské podniky žádal, aby mezery na čínském trhu nevyplňovaly.

Na příležitost však čekají také domácí producenti, jejichž akcie také rostly – Ingenic Semiconductor, Shenzhen Techwinsemi Technology či Toyou Feiji Electronics.

Společnost Micron se omezila na strohé oznámení, že bere rozhodnutí na vědomí, zvažuje další kroky a „těší na další diskuzi s čínskými úřady“.

Americké ministerstvo obchodu podle agentury Reuters uvedlo, že se důrazně staví proti omezením, která „nemají žádný základ“. Zdůraznilo, že jde o další z důkazů odporujících čínským tvrzením o „otvírání trhu“ a „transparentním regulacím“.

Postup Číny berou společnost a americké úřady jako odvetný krok. Od října roku 2022 totiž platí americký zákaz vývozu vyspělých čipů a zařízení na jejich výrobu. Spojené státy se tímto snaží odříznout Čínu od kritických technologií pro vojenské účely.

Zákazu dovozu amerických čipů z firmy Micron je jedním z velkých kroků v probíhající technologické bitvě mezi Čínou a Washingtonem, kterou naplno nasvítil americký exprezident Donald Trump svým zákazem komponentů od čínské společnosti Huawei. Administrativa jeho nástupce Joea Bidena se tohoto kurzu víceméně drží – což kalí vzájemné vztahy.

Oznámení CAC přišlo jen den po setkání skupiny G7 v Japonsku. Vedoucí představitelé ve společném prohlášení kritizovali Čínu například za používání „ekonomického nátlaku“.

Reklama

Související témata:

Doporučované