Hlavní obsah

Čína zamkla miliardu lidí. Až se vrhnou na nákupy, bude ještě dráž

Tomáš Kolář, šéf Linetu, je tváří nového pořadu SZ Byznys Inside Talks.

Reklama

Odložená poptávka po evropských lockdownech spustila současnou inflační vlnu. Je otázka, co se stane po třech letech lockdownů v Číně.

Článek

Spotřebitelské ceny by měly letos začít klesat a ekonomika by se mohla vracet do svých kolejí. Velkou neznámou dalšího ekonomického vývoje je však Čína. Nikdo totiž netuší, co udělá ukončení tamních lockdownů – zvlášť s přihlédnutím k tomu, že v Česku odložená poptávka vyhnala inflaci přes 15 procent.

V prvním díle pořadu Inside Talks, který vychází v pátek, na to upozorňuje šéf Linetu Tomáš Kolář.

„My jsme měli lockdowny sem tam nějaký týden. Rádi jsme na to zapomněli, ale vlastně se v Evropě ani ve Spojených státech nic dramatického nestalo. Spíš jsme omezili sami sebe,“ říká Kolář.

„Čína však zavřela na tři roky – opravdu zavřela – a teď vše pustili. Jestliže vidíme, co udělala odložená poptávka v Evropě a jakou nám spustila inflační vlnu, protože to opravdu byla jen odložená poptávka, kterou jsme najednou vypustili, je otázka, co bude v Číně,“ říká Kolář s tím, že kupní síla Číny je opravdu velká.

„Tamní střední třída také naakumulovala prostředky a ty se teď vrhnou na trh,“ vysvětluje Kolář. V takovém případě pak čínští výrobci logicky budou raději uspokojovat domácí poptávku než export, který je vždy trochu složitější a rizikový.

Podle studie Goldman Sachs urychlí čínské uvolnění striktní covid-19 politiky nejen ekonomické oživení země, ale podpoří i globální hospodářský růst.

Analýza však upozorňuje, že znovuotevření Číny povede i ke zvýšení globální inflace a ukazuje to na vyšší poptávce po komoditách, zejména ropy. Komoditní stratégové Goldman Sachs odhadují, že čínská poptávka po ropě by mohla vzrůst nejméně o milion barelů denně, což by zvýšilo ceny ropy Brent zhruba o 15 dolarů za barel.

Reklama

Doporučované