Hlavní obsah

K penězům u Sberbank se lidé nedostanou ani v pondělí. Banka neotevře

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Sberbank neotevře ani v pondělí. Karty a internetové bankovnictví dál nefungují.

Reklama

Pobočky české Sberbank se neotevřou ani v pondělí, přestože banka slibovala klientům opak. Stejně tak nebude možné používat její platební karty ani k platbám, ani výběrům hotovosti.

Článek

Sberbank se dostala do potíží poté, co se pro klienty stala symbolem protestu proti ruské invazi na Ukrajinu. Začali hromadně rušit účty, převádět peníze jinam a vybírat hotovost ve velkém.

Generální ředitelka se v prohlášení, které se v neděli večer objevilo na internetových stránkách banky, omluvila klientům i zaměstnancům a prohlásila, že Sberbank úzce spolupracuje s ČNB. Právě centrální banka situaci banky i během neděle podle informací SZ Byznys intenzivně řešila.

„I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve. Ráda bych jim všem poděkovala za pochopení této mimořádné situace, kterou způsobily externí faktory,“ píše generální ředitelka Sberbank Marijana Vasilescuová.

Během víkendu nebyly možné žádné karetní transakce, nefungovalo ani internetové bankovnictví. Bude tomu tak ještě minimálně v pondělí, jak banka avizovala. O zjitřených emocích svědčí bankomaty a výlohy pomalované rudými nápisy nebo rozbitá výloha jedné z pražských poboček.

„Depozita klientů jsou pojištěna ze zákona, více lze najít na webových stránkách České národní banky nebo na webových stránkách Garančního systému finančního trhu. Informace o dalších krocích budou průběžně zde na webu,“ dozvídají se klienti dále v prohlášení na webových stránkách banky.

Česká národní banka opakovaně zdůraznila, že situaci banky monitoruje. Poslední vývoj ve Sberbank zatím ČNB nekomentovala. Očekává se, že tomu tak bude v pondělí.

Během víkendu se také objevily první spekulace o tom, že Sberbank chce z českého trhu odejít. Nejen kvůli sankcím mířícím proti jejímu většinovému majiteli, kterým je Sberbank Russia, ale také pro masivní ztrátu důvěry českých klientů.

Sberbank CZ

  • Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, která má ve střední Evropě a na Balkáně kolem 773 tisíc klientů.
  • Kromě Česka působí i v Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, Slovinsku a Srbsku.
  • Sberbank Europe je stoprocentně vlastněná ruskou Sberbank.

Reklama

Doporučované