Hlavní obsah

Karel Janeček a spol. se odstřihli od fondu na ostrově Mauricius

Foto: ČTK

Karel Janeček a jeho společníci dlouho provozovali část byznysu přes fond na ostrově Mauricius. Aktivity už ale přesunuli do ČR.

Reklama

Byznysmen Karel Janeček opustil se svými společníky podnikání na ostrově Mauricius, kvůli němuž v minulosti čelil kritice a podezření z daňových úniků. O Janečkovi se mluví jako o jednom z možných kandidátů na prezidenta.

Článek

Akcionáři finanční skupiny RSJ včetně Karla Janečka převedli aktivity svého fondu RSJ Prop založeného na ostrově Mauricius do stejnojmenného fondu v České republice. Fond obchoduje na finančních trzích s využitím počítačového algoritmu. Likvidací prošla také firma RSJ Feeder, další společnost ze skupiny RSJ s domicilem na ostrově v Indickém oceánu.

„K přesunu fondu z Mauricia do ČR došlo po odstranění regulatorních a obchodních překážek. Proces úprav struktury skupiny RSJ a přesunu činností fondu RSJ Prop do Česka započal již v roce 2016 a posledním klíčovým krokem bylo v roce 2020 získání členství pro český fond na burze CME,“ sdělil Libor Winkler, řídící partner RSJ.

Zmíněné historické překážky podle Winklera spočívaly v tom, že český zákon o kolektivním investování z roku 2004 neumožňoval založit fondovou strukturu, která by odpovídala zvolenému obchodnímu modelu.

„Například zde neexistoval vhodný subjekt zajišťující služby depozitáře v rámci takovéto investiční struktury. Mauricijská republika nabízela v roce 2005 pro investiční fondy stabilní prostředí a současně bylo tamní právní prostředí známé a důvěryhodné pro naše zahraniční partnery včetně burz,“ doplnil Winkler.

Samotný Janeček odchod z Mauricia nekomentoval. „Řízení společnosti RSJ se již řadu let neúčastním a z pozice finančního investora se k otázkám týkajícím se fungování společnosti nemohu vyjadřovat,“ řekl.

Bez vazeb na kampaň

Změna nastala již během roku 2020. Přesun fondu popisuje také výroční zpráva firmy a fondu za stejný rok, které však RSJ zveřejnila až loni na podzim. Tehdy přesun aktivit fondu z Mauricia do Česka zmínil též Ekonomický deník.

Ve stejné době začalo přibývat zpráv o tom, že se Janeček zapojí v roce 2023 do klání o prezidentský úřad. „Své úmysly oznámím v průběhu ledna,“ poznamenal Janeček. Podle představitele RSJ Winklera s tím přesun fondu z ostrova Mauricius do Česka nemá co dělat.

„Přesun aktivit do jiné jurisdikce doprovázela řada složitých a několikaletých procesů, které nesouvisely s tehdejšími či současnými aktivitami jednotlivých akcionářů včetně Karla Janečka,“ dodal šéf RSJ Winkler.

Informace o Janečkově fondu na Mauriciu se objevily v roce 2011. Tedy ve stejném roce, kdy Janeček v čele Nadačního fondu proti korupci vytáhl do boje proti lobbistovi Ivu Rittigovi a jeho spřízněným právníkům. Janeček od počátku jakákoliv podezření z daňových podvodů opakovaně odmítal. Nic neprokázalo ani policejní prošetřování. Podnět k němu dali už v roce 2012 právě Rittigovi advokáti.

Přesun aktivit do jiné jurisdikce doprovázela řada složitých a několikaletých procesů, které nesouvisely s tehdejšími či současnými aktivitami jednotlivých akcionářů včetně Karla Janečka.
Libor Winkler, řídící partner RSJ

RSJ dlouhodobě zdůrazňuje, že Karel Janeček již vícero let není ve firmě aktivní. Dlouho byl s podílem necelých 24 procent největším akcionářem RSJ a.s. Ke konci minulého roku ale svůj podíl snížil na sedm procent.

Kromě fondu RSJ Prop je součástí skupiny RSJ také řada dalších firem. Obchodování na světových burzách se věnuje RSJ Securities. Další společnost RSJ Investments vkládá kapitál do široké palety projektů se zaměřením na nemovitosti.

Reklama

Doporučované