Hlavní obsah

Vávra o penzích: Češi hnijí ve starodávných fondech s nesmyslnými poplatky

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si další díl podcastu Ve vatě. Tentokrát na téma, jak se přichystat na důchod.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Češi pochopili, že spoléhat v penzi jen na stát je risk. Ale miliony si spoří nevýhodně. „Spousta lidí hnije ve starodávných fondech. Každý, kdo je v produktivním věku, tím na sobě páchá ekonomický zločin,“ tvrdí Radovan Vávra.

Nejvíc lidí (celkem tři miliony Čechů) má své úspory na důchod v tzv. transformovaných fondech, kam je přesunuli po zrušení starého penzijního připojištění.

„Není to z gruntu špatný produkt, v portfoliu důchodce by měl ale tvořit do 20 % aktiv. V Česku je používán nevhodně. Funguje jen díky státní podpoře,“ říká investor Radovan Vávra v dalším díle podcastu Ve vatě.

Princip penzijních fondů je jednoduchý: když klient posílá měsíčně minimálně 300 Kč, dostane příspěvek od státu, někdy i od zaměstnavatele. Výnos je ovšem minimální.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

„Do fondu, který je pro 65+, jsme nalákali třicátníky, a to je špatně. Každý, kdo je v produktivním věku, tím na sobě páchá ekonomický zločin,“ hodnotí investor. I ty nejvýhodnější transformované fondy mají podle Vávry „polootřesné“ zhodnocení pod 1,4 %, které nepřekoná inflaci.

V důchodu ztrátu už nevysedíte

Druhou variantou, kterou volí 1,3 milionu Čechů, je doplňkové penzijní spoření. Tam si každý může sám zvolit strategii, která mu vyhovuje. Konzervativní (nižší riziko a nižší výnos), vyváženou (střední riziko a střední potenciální výnos) a dynamickou (vyšší riziko a vyšší potenciální výnos). První dvě Vávra doporučuje jen těm, kteří jsou „pár let před důchodem“.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Některé dynamické fondy se zhodnotily za poslední rok i o více než 20 %. Vysoký výnos ovšem neexistuje bez rizika. Podle Vávry je tak podstatné najít rizikový profil, který odpovídá vašemu věku.

„V důchodu už nemáš čas vysedět ztrátu. Ve 20 klidně ať jde burza o 30 % dolů, je ti to jedno. Ale v 70 letech ti to jedno není. V pokročilém věku ztráta hodnoty penzijního fondu nejde dohnat,“ radí bývalý bankéř.

Pozor na perverzní poplatky

Proti penzijním fondům mluví vysoké poplatky. Dynamické fondy si ze zhodnocení berou obvykle poplatek 15 %. „Perverzně otřesné číslo, to bych nikdy nikomu nezaplatil. Speciálně u nejjednoduššího produktu, který může spravovat cvičená opice nebo papoušek,“ kritizuje poplatky Vávra.

I kvůli nižším poplatkům doporučuje Radovan Vávra investice do ETF fondů: „ETFka mají poplatkový poměr do 1 % a u penzijek jsi v násobcích, někdo to dá do vstupního, někdo do výstupního, někdo do podílu na zhodnocení.“

Vyplatí se ze starého „penzijka“ vystoupit, i když klient přijde o státní příspěvky? A co o svém fondu na jeho webu nezjistíte? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku. Pokud vás zajímá, jaký důchod vás čeká, klikněte tady.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované