Hlavní obsah

Karty Sberbank nefungují. Potíže banky řeší celý den ČNB

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

S kartami Sberbank lidé zatím nezaplatí. Internetové bankovnictví funguje také omezeně.

Reklama

Služby české Sberbank i během neděle fungují jen velmi omezeně. Karetní transakce jsou vzhledem k náporu výběrů v předchozích dnech úplně zastavené. Situací Sberbank se podle informací SZ Byznys i dnes intenzivně zabývá ČNB.

Článek

Sberbank informuje na svých internetových stránkách o tom, že „kvůli zhoršující se situaci byla nucena své pobočky z bezpečnostních důvodů uzavřít a rovněž zastavit karetní transakce“.

Bankomaty nefungují, zaplatit lidé nemohou ani kartou na terminálech, potvrzují klienti. „Dnes v 11 hodin se nedalo v centru Prahy zaplatit kartou, jinou kartou jiné banky bez problémů,“ sdělil redakci SZ Byznys jeden z nich. Problémy má i internetové bankovnictví, do kterého se řada lidí podle ohlasů na sociálních sítích nemůže dostat.

Sberbank se stala v očích Čechů symbolem odporu proti ruské invazi na Ukrajinu podobně jako pražské kanceláře Aeroflotu v roce 1969. Svědčí o tom nejen bankomaty potřísněné rudou barvou, ale také rozbité výlohy pobočky Sberbank v pražské Lazarské ulici.

Co se děje uvnitř banky, nebo jaký bude její další postup, se nedaří zjistit. Kontakt na tiskové středisko nefunguje, na lince pro klienty se volající dozví pouze to, že banka zastavila karetní transakce a na vyřešení situace intenzivně spolupracuje s Českou národní bankou.

Česká národní banka situaci Sberbank už od minulého týdne monitoruje. Podle informací SZ Byznys bankéři řeší další postup intenzivně i během neděle.

Redakce SZ Byznys požádala o vyjádření také ředitelku Sberbank Marijanu Vasilescu, zatím bez úspěchu. A ani na sociální síti Twitter se není možné dozvědět detaily, poslední informace zevnitř banky pochází z 18. února.

Klienti banku začali už během prvního dne invaze, tedy 24. února, hromadně opouštět. Své prostředky převádějí jinam a účty ruší – a to včetně větších klientů jako společnosti Partners, pražského Dopravního podniku nebo úřadu Jihomoravského kraje.

V pátek pak lidé stáli před tuzemskými pobočkami v dlouhých frontách ve snaze vybrat si hotovost. Banka zatím podle pátečního prohlášení počítá s tím, že pobočky v pondělí otevře v běžném režimu.

Sberbank CZ

  • Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, která má ve střední Evropě a na Balkáně kolem 773 tisíc klientů.
  • Kromě Česka působí i v Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, Slovinsku a Srbsku.
  • Sberbank Europe je stoprocentně vlastněná ruskou Sberbank.

Reklama

Doporučované