Hlavní obsah

Kolem „zraněného“ těžaře krouží konkurent. Nabízí miliardy, zatím marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jose Luis Stephens, Shutterstock.com

Důl na měď v Chile. Ilustrační foto

Reklama

Skupina BHP projevila zájem o svého konkurenta Anglo American. Nabízí 38,8 miliardy dolarů, ovšem zatím marně. Pokud Anglo, které se zmítá v problémech, nabídku nakonec přijme, vznikl by největší těžař mědi na světě.

Článek

Těžební společnost BHP ve čtvrtek nabídla 38,8 miliardy dolarů za svého konkurenta Anglo American. Vznikl by tak největší těžař mědi na světě. Anglo, které vlastní doly v zemích jako Chile, Brazílie, Austrálie a zejména Jihoafrická republika, nabídku odmítlo. Představenstvo firmy sice oznámilo, že „nevyžádaný, nezávazný a velmi podmíněný návrh společnosti BHP“ prozkoumá, ale dopadlo to dle očekávání.

„Návrh BHP je oportunistický a nehodnotí vyhlídky společnosti Anglo American,“ uvedl její předseda představenstva Stuart Chambers. Jinými slovy – skoro 39 miliard dolarů je málo.

BHP nabízela akcionářům Anglo 31 dolarů (přes 730 korun) za akcii, což představovalo prémii ve výši 31 procent.

Krize v Anglo American trvá už dva roky

Mnozí akcionáři Anglo American by však na návrh BHP mohli slyšet, protože se jejich těžařovi v posledních dvou letech nedaří. Dnešní krize společnosti Anglo má původ ve dva roky starých událostech, kdy její kormidlo opustil tehdejší šéf Mark Cutifani a vše vypadalo na dobré cestě – ceny komodit po ruské invazi na Ukrajinu rostly a novým šéfem se měla stát Cutifaniho pravá ruka, která měla zajistit kontinuitu.

Co je Anglo American

  • Společnost založil v roce 1917 podnikatel Ernest Oppenheimer.
  • Působí po celém světě, ale většina jejích dolů se nachází v jižní části Afriky.
  • Těží měď, nikl, kovy platinové skupiny, diamanty a další.
  • V roce 2023 zaměstnávala společnost Anglo American po celém světě přibližně 58 000 lidí.

Jenže společnost se dopustila řady chyb a její akcie, které v den předávání kormidla dosáhly na rekord, spadly od té doby na polovinu. Problémy zahrnují kromě jiného výpadky těžby, růst nákladů a také covidový propad trhu s diamanty a platinou. A v neposlední řadě firma propálila jmění při budování provozu na hnojiva na severu Anglie.

Opravdová rána však přišla loni v prosinci, kdy Anglo American oznámilo, že kvůli úsporám musí snížit o 20 procent těžbu v dolech na měď, především v Chile. Investoři na překvapivé oznámení ze srdce těžařova byznysu reagovali výprodejem akcií, které za jediný den ztratily 19 procent hodnoty.

Manažeři firmy se nyní snaží najít dodatečné zdroje, například zvažují prodej 85% podílu ve společnosti De Beers. Ta patří k proslulým těžařům diamantů.

Právě JAR, kde Da Beers sídlí, může být rozhodujícím hráčem, zda k obchodu vůbec dojde. Státní penzijní fond je totiž největším akcionářem Anglo a Gwede Mantashe, jihoafrický ministr nerostných zdrojů a energetiky, řekl listu Financial Times, že nabídku nepodporuje, protože předchozí zkušenosti Jihoafrické republiky s BHP „nebyly pozitivní“.

Podle pravidel londýnské burzy nyní běží čas do 22. května, dokdy musí BHP podat závaznou nabídku. Podle všeho tak nabízená částka ještě poroste. Pokud by k fúzi nakonec došlo, vznikl by největší těžař mědi na světě, který by kontroloval zhruba pětinu světové produkce.

Měď je nezbytnou součástí některých technologií obnovitelných zdrojů energie, včetně solárních panelů a elektrických vozidel. A je po ní vysoká poptávka, cena na londýnské burze kovů letos vzrostla o více než 13 procent na téměř 10 000 dolarů za tunu, což je nejvíce za poslední dva roky, uvedla agentura CNN.

Reklama

Doporučované