Hlavní obsah

Počerady dostaly další tříletý odklad na emise. Než je splní, spíš dřív zavřou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jiří Nádoba, Seznam Zprávy

Elektrárna Počerady.

Největší uhelná elektrárna dostala další úlevy na vypouštění rtuti. Dřív slibovala, že do letošního léta limity splní. Teď má odklad do roku 2027, kdy už má být zavřená. Ekologové ho chtějí napadnout jako „salámovou metodu“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krajský úřad v Ústí nad Labem dal provozovatelům elektrárny v Počeradech další odklad na plnění emisních limitů. Největší uhelný zdroj v zemi se tím pádem do zákonných norem nejspíš nikdy nevejde. Místo toho dožije ve stávajícím stavu a pak z ekonomických důvodů zavře.

Povolení se týká emisí rtuti. Počerady je mají dlouhodobě vyšší, než povoluje zákon, a v provozu jsou jen díky úřední výjimce. Naposledy ji dostaly v roce 2021, a to na tři roky v návaznosti na ujištění, že do 30. června letošního roku provoz prvních dvou bloků upraví a dají vše do pořádku.

Nyní elektrárna dostala odklad na další tři roky. Přitom její provozovatel, holding Sev.en miliardáře Pavla Tykače, aktuálně pracuje s plánem, že Počerady do roka zavře kvůli vysokým nákladům na další emisní požadavky a nerentabilní výrobě. Udržení provozu považuje za možné jen v případě dalších úlev ze strany státu.

Zástupci Sev.en ohledně rtuti argumentují tím, že na instalaci technologií pro snížení emisí potřebují víc času. A také že emisní úlevy žádný významný škodlivý dopad na životní prostředí ani zdraví veřejnosti nepředstavují.

„Máme stanovený harmonogram prací s pevnými termíny do roku 2027 a výjimku potřebujeme prodloužit pouze z toho důvodu, abychom zvládli technologii nainstalovat, vyladit a řádně otestovat,“ uvedla mluvčí skupiny Sev.en Gabriela Sáričková Benešová letos v lednu, když firma o prodloužení výjimky v Počeradech žádala.

Dva měsíce poté firma oznámila, že obeznámila příslušné úřady s chystaným útlumem uhlí. Důvodem je vysoká cena povolenek na skleníkové plyny, jejichž produkce je v EU zpoplatněná. Kvůli tomu v Sev.en chystají zavření obou svých elektráren v Počeradech a Chvaleticích a také dvou dolů na Mostecku, a to už na příští rok.

Elektrárny zůstanou v provozu, jen když stát pomůže, říká Sev.en

Firma zatím staví své rozhodnutí tak, že další provoz nedává ekonomicky smysl. A že rychlý útlum lze přehodnotit, leda když stát uhelným provozům nějak pomůže v zájmu zachování bezpečnosti dodávek elektřiny.

O tom, jak moc stát Tykačovy elektrárny a jejich uhlí potřebuje, od jara probíhají intenzivní jednání na vládní úrovni. Jejich výsledek zatím není znám, k dispozici není ani žádná aktuální analýza, co by odpojení dvou elektráren pro zdejší síť znamenalo.

Jejich produkce je nižší než celkový vývoz, stát by se tedy bez nich měl být schopen obejít. Zároveň ale není jisté, zda vládní činitelé budou takový scénář riskovat, a to kvůli potřebě mít dostatečné zálohy pro náročnější zimní měsíce a také kvůli tomu, že by příští rok před volbami hrozil na Mostecku zánik tisíců pracovních míst.

Výjimka pro emise rtuti se může Počeradům hodit pro případ, že stát nějakou formu pomoci schválí a elektrárna zůstane třeba jen v pohotovostním provozu pár dalších let. Proti tomuto scénáři ale dlouhodobě vystupují celostátní ekologické spolky jako Hnutí DUHA nebo Greenpeace a také některé místní spolky. Víc než 50 let staré Počerady považují za zbytečnou zátěž.

„Bylo by zcela absurdní dotovat uhelnou elektrárnu, která velmi výrazně překračuje limity na ochranu zdraví. Navíc je doloženo, že její provoz pro zásobování elektřinou není potřeba,“ říká bývalý člen státní uhelné komise za Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Hlavní potíž prodloužené výjimky na rtuť podle něj spočívá v tom, že úředníci hodnotili dopady úlev jen izolovaně pro nadcházející období. A ne v kontextu dřívějších rozhodnutí a celkové zátěže, kterou elektrárna za celou dobu benevolentního režimu způsobila.

Proto Duha popisuje verdikt úředníků jako salámovou metodu, která by se takto mohla opakovat teoreticky libovolně dlouho. Duha, Greenpeace, skupina Frank Bold a místní spolky Zdraví pro Most a MY Litvínov se kvůli tomu proti čerstvě udělené výjimce odvolají a podají proti ní odvolání k Ministerstvu životního prostředí.

Podobná stížnost se ale už v minulosti řešila u Chvaletic, kde dal Nejvyšší správní soud nakonec po sérii protichůdných rozhodnutí za pravdu elektrárně. Úlevy na emise rtuti jí uznal s odůvodněním, že žádné závažné znečištění nehrozí.

„Množství rtuti ve spalinách je tak malé, že jeho zachytávání nepovažovaly státní orgány pro ochranu zdraví a životního prostředí do nedávna za nutné,“ uvádí nyní udělené výjimce, ale i ke stížnostem ekologů, mluvčí Sev.en Česká energie Eva Maříková. Firma podle ní na opatřeních k plnění limitů dál pracuje a výjimku považuje za rozumné rozhodnutí, které jen váží přínosy a náklady.

„Překračování limitů považovali tvůrci evropské směrnice o emisích průmyslových zdrojů za přijatelné, pokud náklad na snížení rtuti přesahuje přínos, který se tím získá na životním prostředí,“ dodává Maříková.

Doporučované