Hlavní obsah

Komárkův Allwyn vydělal přes miliardu eur, bez Camelotu by ale bylo hůře

Foto: KKCG

Karel Komárek.

Reklama

Sázková společnost Allwyn ve třetím čtvrtletí zdvojnásobila výnosy. Hrubý provozní zisk už po devíti měsících roku překročil miliardu eur a firma miliardáře Karla Komárka tak míří k překonání loňských výsledků.

Článek

Sázkařské skupině Allwyn se ve třetím čtvrtletí opravdu dařilo. Společnost vlastněná miliardářem Karlem Komárkem za období od července do září zdvojnásobila výnosy, zvedla také zisk, a má tak nakročeno k tomu, aby překonala loňský výsledek, kdy její zisk poprvé překročil hranici jedné miliardy eur, tedy 24,3 miliardy korun.

K dobrému výsledku Allwynu výrazně pomáhá koupě britského Camelotu, který ve Velké Británii provozuje oblíbenou Národní loterii. Allwyn tento nákup dotáhl letos v lednu, kdy získal povolení od britské komise pro hazardní hry.

Výnosy evropské loterijní jedničky stouply ve třetím kvartále meziročně o 98 procent na 2,01 miliardy eur (49 miliard korun). Hrubý provozní zisk (EBITDA) vzrostl ve stejném období o 16 procent na 368,4 milionu eur.

Za prvních devět měsíců roku pak zisk EBITDA stoupl na 1,1 miliardy eur z 870 milionů eur ve stejném období loňského roku.

Čtvrtá nejhodnotnější česká firma podle žebříčku Seznam Zpráv, oceněná na 159 miliard korun, si tak mohla dopřát optimistický výhled.

„Solidní výkon našich stávajících poboček podtrhl pokračující pokrok v digitální sféře, kde se nám osvědčilo soustředění na rozvoj produktů a práce se zákazníky,“ uvedl generální ředitel Robert Chvátal.

Karel Komárek

  • Jeden z nejbohatších Čechů, stejně jako jeho sestra Jitka.
  • Je vlastníkem skupiny KKCG, kterou založil v roce 1995.
  • KKCG má čtyři „nohy“: herní průmysl, ropu a zemní plyn, informační technologie, nemovitosti.
  • Do KKCG patří například Sazka Group, MND nebo AutoCont.
  • Loni byl časopisem Forbes vyhlášen jako 304. nejbohatší muž planety. Jeho majetek měl mít hodnotu 7,7 mld. dolarů.
  • Komárek založil i nadaci Karel Komárek Family Foundation.

„Celkově jsem velmi potěšen z pokračujícího vzestupu Allwynu, navzdory obtížím v celém sektoru, a jsem přesvědčen, že máme dobrou pozici pro to, abychom úspěšně završili rok 2023 a dál pokračovali v růstu,“ uvedl Chvátal.

Camelot pomáhá

Allwyn ve výsledkové zprávě rovněž uvedl, jak by hospodaření skupiny vypadalo bez akvizice Camelotu. Skupina by sice i bez něj byla v černých číslech, ale zdaleka ne tak výrazně. Převzetí Camelot UK totiž Allwynu umožnilo inkasovat z provozování britské loterie již rok před únorem 2024, kdy na Allwyn přechází právě od Camelotu licence.

Výnosy za devět měsíců by bez Camelotu stouply pouze o sedm procent na 3,1 miliardy eur, zatímco v reálu vyskočily na 5,7 miliardy eur. A zisk EBITDA by bez britské akvizice vzrostl jen o 11 procent na 970 milionů eur.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Management Allwynu uvedl, že dosavadní průběh roku nevybočil z toho, co firma předpokládala na jeho začátku: „Celkově se naše podnikání během roku odvíjelo dobře, a to i v prostředí poměrně slabšího spotřebitelského sentimentu. Naše dosavadní letošní obchody jsou zhruba v souladu s tím, co jsme očekávali.“

Silná inflace ani vysoké ceny energií neměly na hospodaření Allwynu výraznější vliv a skupina uvedla, že v jejích nákladech převažují položky spojené s tvorbou výnosů, jako jsou různé poplatky a provize.

Allwyn v rámci expanze – kromě již zmíněné Velké Británie působí například ve Spojených státech amerických nebo Rakousku či Itálii – plánoval také vstup na burzu v New Yorku, loni v září ale tento záměr odložil, tehdy s odvoláním na nestálost trhu. Firma později potvrdila, že zájem o vpuštění akcionářů trvá, ale zatím není „nic konkrétního“ na obzoru.

Reklama

Doporučované