Hlavní obsah

Drama s blumou, úraz ozdobou i zuby na pařezu: vtipné hlášky z pojišťoven

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Z hlášení pojišťoven vyplývá, že k úrazům dochází nezřídka i při zdobení vánočního stromku. To máme za sebou, tak pozor při odzdobování…

Reklama

Pojišťovny přijímají každý den tisíce hlášení škod a úrazů. Některé z nich jsou výjimečné. Buď tím, jak se staly, nebo tím, jakým způsobem je klienti nahlásili. Přinášíme nejlepší hlášky letošního roku.

Článek

Referenti pojišťoven mají během roku pernou práci. Každý den musí v rámci celého Česka řešit tisíce pojistných událostí a zaznamenat – kde, kdy, komu, co a jak se stalo. Přesný popis události jim pomáhá zjistit, k jakým škodám na majetku, osobách či zvířatech došlo, kdo za ně nese odpovědnost a kdo má hradit vzniklou škodu.

Scénáře jednotlivých úrazů či škod se sobě svým průběhem podobají, občas se však objeví takový, který by byl námětem na malou grotesku. Stačí si živě představit, jak ke škodě došlo a co jí asi předcházelo.

„Kůň olizoval kapotu auta a měl asi přilepený kamínek na jazyku a udělal škrábance do kapoty,“ zaznamenala například Generali Česká pojišťovna. „Procházela jsem v šeru okolo lopaty, o kterou jsme následně zakopla a pak upadla hlavou do kýble s popelem,“ vyslechla si pojišťovna Youplus. „Klient (starší ročník) hlásil ztrátu zubní protézy: byl na houbách, zuby odložil na pařez a tam je i zapomněl,“ musela zase řešit BNP Paribas Cardif Pojišťovna.

Z hlášení pojišťoven také vyplývá, jak nebezpečným se může stát slavnostní zdobení vánočního stromku. „Klient kousl do vánoční ozdoby, protože si myslel, že je to čokoláda. Vylomil si dva přední zuby a musel jít na pohotovost,“ zaznamenala například Generali.

Stejná pojišťovna evidovala ještě další dvě vánoční „pohromy“: Při zdobení stromku se klientce zamotala noha do světelného řetězu. Následně upadla, podvrtla si kotník a ještě na ni spadl i ten stromeček. Mnohem hůř dopadl klient, který při instalaci světelných dekorací spadl ze střechy a způsobil si mnohočetná poranění, takže ho do nemocnice odvezla sanitka.

Jedu lesem, pohoda, auto brumly-brumly. Najednou prase zleva dus-dus. A za ním druhé větší dus-dus-dus. Já na ně blik-blik, tú-tú. Brzdím uí-uí. Do třetího vrazím buch! Dus-dus-kvík-kvík a pak už jen ticho.
Klient pojišťovny Uniqa

Občas je popis událostí od klientů natolik podrobný, že se změní v takřka neuvěřitelné „drama“: „Chtěl jsem nakrojit blumu pro vytažení pecky. Blumu jsem držel v levé ruce a nůž v pravé. Jelikož mi nešlo do blumy proniknout, přitlačil jsem nožem větší silou a nůž projel blumou a následně zajel do prvního článku prostředníčku levé ruky od dlaně. Toto začalo masivně krvácet, ale po chvilce jsem krvácení dostal pod kontrolu pomocí kapesníku a obvazů,“ líčil klient ČPP svůj prožitek se zrádným plodem.

Následně se podle svých slov začal připravovat na cestu na pohotovost, ale po chvíli cítil, jak na něj jdou mdloby. „Točila se mi hlava, měl jsem mžitky před očima a byl jsem celý bledý. Proto jsem si lehl s nohama na vyvýšeném místě a zajistil si tepelný komfort. Po chvíli jsem se začal třást na celém těle a tento stav trval asi tři minuty, než jsem ho pomocí pravidelného dýchání překonal. Následně jsem byl převezen na pohotovost,“ dokončil celou dramatickou událost.

Jindy je zase styl popisu události natolik půvabný, že v každém posluchači vyvolá úsměv na tváři. Příkladem je klient pojišťovny Uniqa, který očividně „miluje“ citoslovce: Jedu lesem, pohoda, auto brumly-brumly. Najednou prase zleva dus-dus. A za ním druhé větší dus-dus-dus. Já na ně blik-blik, tú-tú. Brzdím uí-uí. Do třetího vrazím buch! Dus-dus-kvík-kvík a pak už jen ticho.

Níže přinášíme další nevšední hlášení jednotlivých pojišťoven.

Generali Česká pojišťovna

  • Motorista měl v kufru svého auta pyrotechniku na oslavu Nového roku. Ta byla zakoupena pár dní před Silvestrem v tržnici a v noci se rozhodla sama úřadovat. Bohužel nebyla mimo vozidlo. Smůlu měl klient dvakrát, jelikož přišel při následném požáru o vozidlo a z havarijního pojištění nic nedostal, protože pojišťovna nehradí škodu v případě výbuchu dopravovaných třaskavin nebo jiných nebezpečných látek.
  • Popis nehodového děje s výmluvným obrázkem: „Během jízdy jsem byl nucen prudkým manévrem se vyhnout zvěři, abych zabránil srážce, a v důsledku toho jsem narazil předními koly do obrubníku.“ Zkrátka, vánoční prasátko jako vyšité.
Foto: Generali Česká pojišťovna

Malůvka klienta pojišťovny popisuje, jak došlo k nehodě.

  • Na vánočním večírku, který byl na lodi, byla skvělá zábava a šel jsem ven na vzduch. Cestou zpátky na loď jsem bohužel těsně minul mostek spojující loď a nábřeží a sletěl jsem na terasu. Rozsekl jsem si obočí, ale jinak mi nic nebylo. Pravda, nebyl jsem úplně ve formě, ale všichni - a to včetně posádky přivolané sanitky - mohou potvrdit, že jsem byl celou dobu jak při vědomí, tak při smyslech. Vnímání i komunikace byla bez problémů, a tak nebylo po ošetření v nemocnici ani třeba uvažovat o záchytce. Naopak mi v nemocnici ochotně přivolali taxi, a já se tak mohl vrátit na večírek. Samozřejmě jsem už dál v konzumaci nepokračoval a po tomto zážitku se alkoholu úspěšně vyhýbám dodnes.

ČPP

  • Muž viděl na skle mouchu a rozhodl se ji trefit chňapkou. V chňapce byl magnet, který rozbil okno.
  • Pes pokousal souseda na chodbě. Majitel se hájil tím, že jeho pes špatně vyhodnotil situaci.
  • Senior nedopatřením spláchl do toalety naslouchátko spolubydlící. Věc byla řešena jako pojistná událost pojištění odpovědnosti.
  • Řidič vozidla se střetl s jiným vozidlem, údajně z důvodu oslnění sluníčkem, policií byl u něj následně zjištěn alkohol. Řidič vysvětloval situaci tak, že demižony slivovice, které převážel, se při dopravní nehodě rozbily a jejich část mu natekla do úst.

ERV Evropská pojišťovna

  • Při večeři na dovolené ve Španělsku nesl číšník ke stolu horkou pizzu, kterou omylem shodil na klientku. Horký sýr způsobil popáleniny na ruce a noze, které se projevily vytvořením puchýřů.
  • Při koupání v moři v Thajsku kousl klienta neznámý živočich do prstu na noze. To způsobilo silné krvácení a klient musel podstoupit šití.
  • V Turecku klienti jeli na nafukovací sedačce za člunem. Jedna z vln ale sedačku vymrštila a klienti se střetli hlavami. Následná lékařská péče si vyžádala téměř 55 tisíc korun.
  • Animátor předváděl v egyptském hotelovém resortu taneční kreace, ale při jedné z nich nešťastnou náhodou kopl do obličeje jednoho z hostů. Tomu kromě rozbitých brýlí způsobil také pohmožděninu oka.
  • Klientovi při šnorchlování na Maledivách vypadl zubní můstek a už se mu ho nepodařilo najít. Pojišťovna mu proplatila zhotovení dočasného, s nímž mohl dokončit dovolenou.

Uniqa pojišťovna

  • Říkal mi soused, že mám ohlásit škodu, co jsem mu způsobil. No, tentokrát je to fér. Ty větve z mého stromu spadly na jeho auto. Tak to jo. Ale dávejte si na něj pozor. Jemu se furt něco nelíbí. Na jaře reklamoval, že mu okvětní lístky z mé třešně za větru narušují zeleň jeho trávníku, a v létě si zase stěžoval, že jak často grilujeme, z naší parcely pořád cítí česnek a bolí ho z toho žlučník.
  • Jedu úzkou jednosměrkou a proti mně se řítí chlap ve fordu. Snažím se dávat znamení, že jede špatně – napřed blikám, potom troubím. Neochvějně si razí cestu dál. No, a narazil. Do mě.

Anketa

Stala se vám nehoda, u níž jste se posléze sami smáli tomu, jak k ní došlo?
Ano, často
14,5 %
Ano, občas
32,4 %
Ne
53,1 %
Celkem hlasovalo 615 čtenářů.
  • Parkovací škoda?! Rozbité oba světlomety, zlomená haubna, nárazník pryč, proražený chladič. Tomu se u vás v pojišťovně říká parkovací škoda? Ledaže by teda bývala milostivá chtěla s autem povyskočit a zaparkovat na mojí kapotě!
  • Já nechci nějak řešit gender, že jo, ale je prostě fakt, že příroda něco ženským nenadělila. Místo mezi dvěma vozy tak akorát na mopeda, ale ona né, ona se tam snaží bez mrknutí zaparkovat esúvéčko. Jako kdyby bylo nafukovací a ona ho mohla trochu vypustit, nebo co.

BNP Paribas Cardif Pojišťovna

  • Klient si pozval k sobě domů slečnu na mytí nádobí (přesně jeho slova) a ta mu během toho náhodou hodila „něco“ do pití. Klient tvrdě usnul, a když se probudil, měl vybílený byt.
  • Klient si v rámci pojistné události nárokoval igelitovou tašku a trval na jejím proplacení.
  • Klientka nahlašovala ztracené brýle, které jí spadly do žumpy. Sice je vytáhla, ale byly nepoužitelné.
  • Záznam z policejního protokolu: Poznáváte se na videu? Ano, ale to já být nemůžu.

Allianz

  • Telefonní linka zaznamenala volání klientky, která si stěžovala, že upekla buchtu, a přestože postupovala podle receptu a v troubě se buchta jevila velmi dobře, po vytažení se náhle srazila. Na Allianz pojišťovnu se obrátil s požadavkem o uhrazení ingrediencí.

Operátorka zákaznického centra se dotázala na veškeré použité přísady, které si přeje uhradit. Jelikož klientka neuvedla vejce a kypřicí prášek, příčinu toho, že se buchta srazila, pojišťovna rychle odhalila.

Youplus

  • V rychlosti jsem odběhla od rozdělané hlavy na záchod a při sundávání kalhot jsem si vykloubila palec levé ruky.
  • Dne 15/9/2023 okolo 3:00 jsem zakopl při tancování o pole-dancovou tyč v Českých Budějovicích v baru Broukárna.
  • Dcera si zlomila nos mobilním telefonem, který jí vypadl z ruky při ležení na zádech.
  • Při jízdě na kole po cyklostezce cestou do lékárny Thomayerovy nemocnice pro osobní odběr mi kořen stromu nadzvedl asfalt o více než 15 centimetrů schovaný v obrubníku, zatímco jsem jel průměrnou rychlostí 40 km/hodinu. Nebylo možné se mu vyhnout. Náraz způsobil, že jsem ztratil kontrolu a spadl.

Spadl jsem na levou stranu těla a poranil si levé rameno, levou ruku, převážně levou kyčel, dále pravou nohu v křoví v ostružiní, levý kotník s pedálem, levou stranu čelisti a obě zápěstí. Poškodil jsem si tričko, helmu a rukavice, které při nehodě fungovaly jako ochrana. Byl jsem sám. Nikdo kolem mě v tu chvíli nejel. Neztratil jsem vědomí, takže jsem se zvedl, zkontroloval se a znovu nasedl.

  • Šel jsem do obchodu po ulici a potkal jsem sousedku, jak venčí svého psa. Pes na mě koukal, tak jsem bez jakékoliv fyzické aktivity pronesl směrem k psovi: „ahoj“ (jsem taky pejskař) a pes zničehonic zaútočil a skočil mi po stehně, protrhl kalhoty a pokousal stehno. Událost přímo nešetřila státní policie, ale protože mně stehno do druhého dne nateklo a udělal se hematom, tak jsem vše nahlásil na MP Znojmo – pro jistotu, kdyby pes nebyl očkovaný.

Reklama

Doporučované