Hlavní obsah

Křetínského EPH si jde pro miliardy na zelenou transformaci. Sází na vodík

Foto: Audio und werbung, Shutterstock.com

EPH počítá do budoucnosti s přepravou vodíku. Ilustrační foto.

Energetická skupina EPH připravuje svou první emisi zelených dluhopisů. Na mezinárodním trhu si chce půjčit 500 milionů eur, tedy 12 miliard korun, na svou zelenou transformaci.

Článek

Většina zisků Energetického a průmyslového holdingu (EPH) dnes pochází z výroby elektřiny z uhlí a plynu. To se však má v příštích letech změnit a skupina plánuje masivní investice do nové energetické infrastruktury na zemní plyn a také vodík.

Aktuálně EPH připravuje svůj první vstup na mezinárodní dluhopisový trh se zelenými dluhopisy. V příštích dnech při setkání s investory představí zelené bondy se splatností 5,5 roku v hodnotě 500 milionů eur.

„V otázce financování si skupina EPH vždy zachovává plnou flexibilitu. Zelené dluhopisy jsou vhodným nástrojem např. na financování úprav plynového potrubí na distribuci vodíku, investice do rozvoje a modernizace distribuční elektrické soustavy nebo náhradu uhelných elektráren či tepláren výrobními zdroji s nižší uhlíkovou stopou,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Koordinátory zeleného debutu EPH jsou mezinárodní banky Goldman Sachs a HSBC, na bondech se pak podílejí i ING jako hlavní manažer a Bank of China.

Zelené bondy

Skupina EPH, která v současnosti má většinu financování od bank (cca 2/3), chce v rámci svého finančního plánu v příštích letech získávat půjčky hlavně prostřednictvím dluhopisů.

Co jsou firemní (neboli korporátní) dluhopisy?

  • Firemní dluhopisy (nazývané též obligace nebo bondy) jsou standardním nástrojem financování. Jsou to cenné papíry vydané společnostmi na financování nových projektů, rozšíření výrobních kapacit, zavedení nových produktů či obchodní expanze.
  • Investor nákupem korporátních dluhopisů fakticky půjčuje společnosti peníze a ta se zaváže zaplatit zpravidla pevně stanovený úrok (kupón) za použití peněz investora.
  • Dluhopisy jsou splaceny ve stanovenou dobu. V praxi to tedy znamená, že emitent zaplatí držitelům obligací nominální hodnotu uvedenou na samotných dluhopisech.
  • Dluhopisy různých firem se od sebe mohou výrazně lišit. A to nejen dobou splácení či úrokem, ale také mírou rizika a finanční situace společnosti, jež dluhopisy vydává.
  • Podle České národní banky by si zájemci o firemní dluhopisy měli zvážit rizika. Například je dobré si uvědomit, že s rostoucím výnosem také roste riziko. Stejně tak je důležité zjistit si co nejvíce informací o bonitě emitenta.

Na mezinárodní trh po několikaleté přestávce vstoupila již na sklonku loňského roku, kdy si půjčila na pět let 500 milionů eur za 6,65 procenta. Podle traderů byla tehdy poptávka po dluhopisech EPH vlažná, ale celou emisi se podařilo upsat. Dnes se na frankfurtské burze dluhopisy obchodují s 5,96procentním výnosem.

O něco lépe by mohla EPH upsat nové zelené dluhopisy. „Očekávám, že by se výnos eurového bondu mohl pohybovat zhruba mezi 5,5 % až 6 %. Co se zelených bondů týče, trh zaplavila spousta emisí, a proto se úspora mezi zelenými a nezelenými bondy ztenčila,“ říká portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Podle něho se navíc investoři sledující kritéria udržitelnosti spíše než na „zelenost“ bondů zaměřují na sektor, takže se cenným papírům, které sice zelená kritéria splňují, ale jsou z problémového sektoru, spíše vyhýbají.

V rámci energetické transformace skupiny vyčlenila EPH například své „špinavé“ provozy v Německu do společnosti EP Energy Transition. Tato společnost nyní vlastní 70% podíl ve firmě Leag, která je významným provozovatelem hnědouhelných elektráren a hnědouhelných dolů ve východním Německu. Do konce roku 2025 převede EPH na EP Energy Transition i zbytek svých hnědouhelných provozů v Německu, které jsou v držení její dceřiné společnosti Mibrag Energy Group.

Agentura varuje

EP Energy Transition chce společně s utlumováním uhlí mohutně rozvíjet obnovitelné zdroje energie s cílem dosáhnout do roku 2030 celkového instalovaného výkonu přes 8 gigawattů.

Výrobu elektřiny z uhlí by měly nahradit plynové elektrárny, které budou připraveny rovněž na využití vodíku. Investice do těchto projektů EPH v současné době odhaduje na přibližně 10 miliard eur (240 miliard korun).

Ratingové agentury hodnotí zelený plán EPH vcelku dobře. „Podle našeho názoru je nastavení rámce ‚dobré‘. EPH sladila svá kritéria způsobilosti s taxonomickými kritérii EU a potvrzuje, že financovány budou pouze projekty, které tato kritéria splňují,“ uvádí například agentura Fitch.

Kritičtější je agentura S&P, která upozorňuje na obrovskou expozici skupiny EPH vůči fosilním palivům. EPH své plynovody na Slovensku postupně přestavuje na polyethylenové, aby mohly přepravovat i vodík. Agentura upozorňuje například na nedostatek vodíku, kdy by se přirozeně snížily zisky za přepravu. Samotná transformace plynovodů na vodík bude navíc finančně extrémně náročná.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované