Hlavní obsah

Lidé chtějí utéct drahé elektřině. Jak to udělat bez pokut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Olaf Ludwig, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny energií u dodavatelů dál klesají, lidé s fixovanými vyššími cenami na ně však nárok nemají. Od smlouvy sice mohou odstoupit, ale za cenu úhrady sankce. Podmínky různých obchodníků se navíc mohou lišit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ceny energií v letošním roce zatím dále klesají. To může být hlavním důvodem, proč někteří zákazníci uzamčení v dlouhodobých fixacích uvažují o výměně produktu za levnější.

Zákazník, který podepsal smlouvu s fixací cen v minulých letech, kdy byly ceny energií vysoko, nyní platí podstatně více, než by odpovídalo současným cenám. Fixace z roku 2022 nyní může být až o polovinu dražší, než jsou aktuálně nejnovější nabízené produkty. Vyvázat se z fixované smlouvy je však složitější než u produktu na neurčito, a není to zadarmo.

Podmínky odstupu od smlouvy zákazník najde v každé smlouvě. Pokud si ani tak není jistý, za jakých podmínek může od smlouvy odejít, může kontaktovat zákaznickou linku svého dodavatele.

Pokud chce odběratel odejít ještě před skončením fixace, musí počítat s tím, že mu dodavatel naúčtuje pokutu.

„Podmínky předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou nalezne každý zákazník právě ve svých dokumentech, tedy ve smlouvě nebo v dodatku, které s námi uzavřel. Je zde uvedena i výše sankce za ukončení smlouvy v rozporu se závazkem a také stanovení výpočtu této sankce,“ popisuje mluvčí dodavatele innogy Martin Chalupský.

Samotná sankce je v podstatě náhradou škody, kterou odběratel způsobil dodavateli za již nakoupenou, ale neodebranou elektřinu. „Zákazník takto kompenzuje dodavateli škody vzniklé za neodebranou elektřinu nebo plyn, které jsme pro něj zajistili na celé období uzavřené smlouvy,“ říká Chalupský.

Zákazníci by si měli hlídat termín, kdy jim smlouva na dobu určitou končí. Od něj se totiž může odvíjet výše sankce, kterou bude dodavatel účtovat za předčasné odstoupení od smlouvy. „Může jít o pevnou částku, nebo o částku odvozenou od počtu měsíců, po které smlouva ještě platí,“ upozorňuje mluvčí Energetického regulačního úřadu Jan Hamrník.

Kolik nakonec zákazník zaplatí jako pokutu, mohou ovlivnit i jednotky dnů. Když například zákazník ukončí smlouvu k datu 30. září a fixace má trvat do 1. prosince, zaplatí sankci za čtyři měsíce.

Například v případě innogy byla sankce nastavena na 800 Kč za každý započatý měsíc, který od ukončení smlouvy zbýval do konce fixace.

„Pozor na to, že někteří dodavatelé si v případě předčasného ukončení smlouvy účtují ještě další poplatky, jako je například ušlý zisk. Ten může být počítán například na základě předpokládaného odběru a počtu zbývajících měsíců do řádného uplynutí sjednané doby trvání smlouvy,“ varuje Hamrník.

Ne vždy je třeba platit

Jsou však i případy, kdy odběratel pokutu platit nemusí. „Zákazník má samozřejmě právo v opodstatněných případech smlouvu ukončit i dříve a žádná pokuta mu nehrozí, například při přepisu odběrného místa při stěhování,“ vysvětluje Chalupský.

U fixací je ještě další zákonná výjimka při dřívějším ukončení smlouvy, a to když dodavatel zákazníkovi neoprávněně zvýší cenu.„Pak zákazník smlouvu může ukončit až do 10. dne před účinností změny, aniž by platil jakoukoliv pokutu,“ popisuje Hamrník.

Produkt s fixací logicky naznačuje, že by smlouva měla být psaná na dobu určitou. Trvání fixace by tak mělo odpovídat době trvání smlouvy. U některých obchodníků to tak ale nemusí být.

„Někde je doba fixace kratší než doba trvání smlouvy – tj. cena se může v průběhu změnit,“ říká Hamrník. Tehdy by sice lidé mohli reagovat odstoupením bez sankce na základě oznámení nové ceny, ale podobný produkt nenabízí jistotu neměnné ceny po celou dobu trvání smlouvy.

Na trhu se objevují i smlouvy na dobu neurčitou s fixací. „Zde pro změnu hrozí nebezpečí, že nám smlouva bude dodavatelem vypovězena dříve, než by skončila fixace. Opět se tak v praxi dělo zejména na začátku energetické krize, když se někteří dodavatelé snažili zbavit pro ně nevýhodných fixací,“ dodává Hamrník.

Jiné podmínky mají smlouvy na dobu neurčitou. „V případě smlouvy na dobu neurčitou můžeme smlouvu vypovědět kdykoliv, a to bez udání důvodu a bez sankcí,“ říká Hamrník. Zákazník akorát musí počítat s tříměsíční výpovědní lhůtou, pokud si ve smlouvě nesjednal kratší lhůtu.

Reklama

Doporučované