Hlavní obsah

Lidé řeší zdraví. Na internetu hledají tři nedostatkové specializace

Foto: Portrait Image Asia, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Téměř 124 tisíc Čechů hledalo v průběhu března na internetu ortopeda s volnými kapacitami. Druhou a třetí příčku obsadili dermatologové a neurologové, obojí přes 90 tisíc vyhledávání. Informace zveřejnil portál Návštěva lékaře.

Článek

Ortopedická praxe je na největším zdravotnickém portálu pro on-line objednání do ordinace nejhledanější položkou. Letos v březnu hledalo ortopeda téměř 124 tisíc lidí. 95 tisíc lidí pak hledalo volného kožního lékaře, 91 tisíc vyhledávání se týkalo neurologie.

„Podle našich dat se celkově v březnu 2023 zvýšil zájem o vyšetření u lékařů specialistů o 50 procent ve srovnání s březnem 2022. Po čas covidu jsme zaznamenali největší pokles vyhledávání a objednání k ORL lékařům,“ uvedl zakladatel portálu Michal Švec.

Po on-line vyhledávání obvykle sáhnou lidé, kteří řeší nějaký akutní problém. Chroničtí pacienti už svého lékaře mají.

Z posledních údajů také vyplývá, že žebříček nejhledanějších profesí se za poslední rok mírně proměnil. I vloni v březnu, ještě v době covidových restrikcí, lidé nejvíce vyhledávali ortopedické praxe (105 tisíc). Na druhém místě se však tehdy umístily zubní ordinace (téměř 90 tisíc), na třetím místě ordinace neurologů (více než 72 tisíc).

K lékaři? Nejlépe v létě

Srovnáme-li dvě největší města, Prahu a Brno, pak je v hlavním městě jednoznačně nejhledanější specializací ortopedie (v březnu 56 500 vyhledávání). V jihomoravské metropoli je největší poptávka po dermatolozích (13 300 vyhledávání).

„Obecně lze říci, že nejméně pacientů mají lékaři v červnu, červenci a srpnu, tedy jde o ideální období pro objednání k odbornému lékaři. Tehdy jsou termíny pro pacienty nejlépe dostupné,“ popisuje Michal Švec.

Podle jejich údajů specialisté ještě stále dohánějí vyšetření odložená během pandemie. To způsobilo současné delší čekací doby. Nejširší nabídka termínů je momentálně v Praze, pak v Brně a v Plzni.

Stále větší důležitost hraje i to, jak se lidé v ordinaci cítí. „Vidíme to v hodnoceních, pacienti oceňují objednání na čas a jeho dodržení, podání ruky lékařem při představení i to, že jim jejich zdravotní problém dobře vysvětlí,“ doplnil Michal Švec.

Podle pojišťoven nejvíc chybí zubaři

Svaz zdravotních pojišťoven touto metodikou situaci nemonitoruje, čísla si sledují jednotlivé zdravotní pojišťovny.

Podle Ladislava Friedricha, prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven, nicméně v poslední době evidují rostoucí počet žádostí o zajištění hrazených zdravotních služeb především z méně osídlených regionů. Jinými slovy – právě v nich lidé těžko hledají ordinaci s volnou kapacitou.

„Největší podíl (cca 70 %) ze všech požadavků představují žádosti o zajištění zubařů, v 15 procentech poptávají klienti registrujícího praktického lékaře nebo praktického lékaře pro děti a dorost. Z ambulantních specializovaných odborností jsou to pak především oftalmologie, psychologie, psychiatrie, neurologie a alergologie,“ uvedl Ladislav Friedrich pro SZ Byznys.

Jak daleko k lékaři a jak dlouhá čekací lhůta na vyšetření je ještě v pořádku, určuje nařízení vlády z roku 2012. Například ke svému praktikovi, pediatrovi, zubaři nebo gynekologovi by to lidé neměli mít dál než 35 minut. Stejně tak do nejbližší lékárny.

Dojezdová doba ambulantní péče

Do 35 minut:všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost, gynekologie a porodnictví, zubní lékař, lékárna
Do 45 minut:diabetologie, chirurgie, neurologie, oftalmologie, otorinolaryngologie, ortopedie, radiologie a zobrazovací metody (jen ultrazvukové a rentgenové a skiagrafické vyšetření), rehabilitační a fyzikální medicína, fyzioterapie, urologie, vnitřní lékařství
Do 60 minut:gastroenterologie, kardiologie, pneumologie a ftizeologie, hematologie a transfúzní lékařství, revmatologie, hemodialýza, psychiatrie, psychologie, logopedie, dermatovenerologie
Do 90 minut:alergologie a klinická imunologie, angiologie, endokrinologie, nefrologie, klinická onkologie, dětská chirurgie, dětská a dorostová psychiatrie, dětská neurologie, ortodoncie, počítačová tomografie
Do 120 minut:dětská gynekologie, foniatrie a audiologie, radiační onkologie, magnetická rezonance, nukleární medicína, kardiochirurgie, neurochirurgie, cévní chirurgie, infekční lékařství, lékařská genetika, plastická chirurgie, geriatrie, sexuologie

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Na vyšetření počítačovou tomografií by pak pacienti neměli čekat déle než tři týdny, na magnetickou rezonanci maximálně pět týdnů, na nový kyčelní nebo kolenní kloub pak 52 týdnů.

Lhůty časové dostupnosti hrazené péče

2 týdny:skiagrafie
3 týdny:počítačová tomografie
4 týdny:endoskopické vyšetření, zahájení biologické léčby roztroušené sklerózy
5 týdnů:magnetická rezonance
6 týdnů:mamografické vyšetření
8 týdnů:artroskopie, angiografie nekoronárních tepen a vaskulární intervenční výkony
10 týdnů:echokardiografie
16 týdnů:denzitometrie
30 týdnů:operace katarakty (šedý zákal)
52 týdnů:náhrada kyčelního kloubu, náhrada kolenního kloubu

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Také největší zdravotní pojišťovna v zemi VZP, která má téměř šest milionů klientů, dlouhodobě řeší zejména nedostatek zubařů.

V poslední zveřejněné Výroční zprávě (2021) VZP píše: „Je třeba konstatovat, že Pojišťovna vnímá jako problematické zajištění stomatologické péče, a to zejména v příhraničních oblastech, kde se ani přes opakovaně Pojišťovnou iniciovaná výběrová řízení nedaří péči zajistit ke spokojenosti všech pojištěnců.“

„Pokud nějaký klient neuspěje při hledání lékaře, může se osobně dostavit na klientské pracoviště, kde jsou mu poskytnuty informace, kteří lékaři v požadované odbornosti registrují nové pacienty, využít lze i on-line vyhledávač, případně se při hledání zubního lékaře obrátit také na Stomatologickou komoru,“ radí mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Reklama

Doporučované